Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Saganovi ušlo o chlp víťazstvo v 7. etape, Velits sa vzdal bicykla

Na cieľovej fotografii spoločnosti Amaury Sport Organisation (ASO) vpredu Talian Matteo Trentin víťazí v siedmej etape 101. ročníka pretekov Tour de France z Epernay do Nancy (234,5 km). Druhý špurtuje v zelenom drese vedúceho pretekára v bodovacej súťaži slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Cannondale 11. júla 2014. Foto: TASR/AP
Líder bodovacej súťaže Peter Sagan v popredí spolu s tímovým kolegom Maciejom Bodnarom počas siedmej etapy prestížnych pretekov Tour de France. Foto: TASR/AP

Peter Sagan prišiel o víťazstvo vo finálnom špurte s Matteom Trentinom. Peter Velits pár kilometrov pred koncom etapy prenechal svoj bicykel lídrovi tímu van Garderenovi, ktorý sa nevyhol pádu.

Nancy 11. júla (TASR) - Talian Matteo Trentin triumfoval v piatkovej siedmej etape na 101. ročníku cyklistických pretekov Tour de France (TdF). Jazdec stajne Omega Pharma - Quick-Step dosiahol na 234,5-kilometrovej trati čas 5:18:39 h. V záverečnom špurte zdolal len o centimetre Slováka Petra Sagana z tímu Cannondale, tretí bol Francúz Tony Gallopin (Lotto).

Pre Trentina bol finiš stresujúci

Slovenský cyklista Peter Sagan (vľavo) a Talian Matteo Trentin (vpravo) po dramatickom šprinte siedmej etapy 101. ročníka pretekov Tour de France z Epernay do Nancy (234,5 km) 11. júla 2014.
Foto: TASR/AP
"O mojom víťazstve rozhodla cieľová fotografia, na ktorej som videl, že to bolo iba o centimeter a pol. V záverečnom špurte to bolo stresujúce, vyvážal som sa a čakal na možnosť dostať sa na vrchol. Vynaložil som mnoho energie na toto víťazstvo, ktoré je pre mňa veľmi dôležité," uviedol pre portál cyclingnews.com víťaz siedmej etapy TdF Trentin.

Slovenský cyklista zaknihoval už tretiu striebornú pozíciu na tohtoročnej TdF a aj naďalej vedie bodovaciu súťaž o zelený dres. Rovnako si udržal aj biely dres pre najlepšieho jazdca do 25 rokov. V celkovom poradí je tretí so 44-sekundovou stratou na držiteľa žltého dresu pre lídra Vincenza Nibaliho z Talianska.

Sagan vyzdvihol celý tím

Na snímke nositeľ zeleného dresu najlepšieho šprintéra, slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Cannondale (druhý zľava) medzi tímovými kolegami počas siedmej etapy 101. ročníka pretekov Tour de France z Epernay do Nancy (234,5 km) 11. júla 2014.
Foto: TASR/AP
"Ďakujem svojim tímovým kolegom za obrovskú prácu, ktorú odvádzali po celý deň. Snažil som sa o útok pri poslednom stúpaní, pozrel som sa však späť a videl som skupinu. Vedel som, že nás dostihne, no napriek tomu som dal do záveru všetko. Bol som blízko k víťazstvu, ale nestačilo to. Vedel som, že to bolo tesné, tak som čakal na výsledok. Nevyhral som, ale bol to ďalší dobrý deň v snahe získať zelený dres. Niečo navyše chýba a to je etapové víťazstvo. Cesta na Tour de France je ešte dlhá a dúfam, že môj deň ešte len príde," citoval slová Sagana oficiálny portál TdF.

Počasie opäť úradovalo

Na siedmu etapu z Epernay do Nancy sa vydalo 189 cyklistov. V nie príliš ideálnom počasí, pod zatiahnutou oblohou s miernym dažďom sa približne na desiatom kilometri dostalo do vedenia sexteto pretekárov - Alexandre Pichot (Europcar), Matthew Busche (Trek), Nicolas Edet (Cofidis), Martin Elmiger (IAM), Bartosz Huzarski (NetApp) a Anthony Delaplace (Bretagne-Séché). Tí si približne na dvadsiatompiatom kilometri vypracovali pred hlavným balíkom náskok viac ako štyroch minút.

Manko na prvú šesticu cyklistov začal hlavný pelotón, v ktorého vedení sa striedalo viacero tímov (Omega, Cannondale, či Astana), postupne zmazávať a skresal ho na 2:30 min. Medzitým, asi na štyridsiatompiatom kilometri došlo k prvému pádu siedmej etapy, po ktorom musel odstúpiť Holanďan Stef Clement z tímu Belkin. Po prevezení do nemocnice sa podrobil podrobnejším vyšetreniam.



Cyklisti Cannondale aj so Slovákom Petrom Saganom sa postupne usadili na čele hlavného pelotónu a udávali jeho tempo. Postupne sa k nim pridali i ďalšie tímy a sto kilometrov pred cieľom sa náskok na unikajúcu šesticu znížil na 1:20 min. Rýchlostnú prémiu (86,5 km pred cieľom) vyhral Švajčiar Elmiger, Sagan za deviate miesto získal sedem bodov do súťaže o zelený dres.

Froome má zlomené ľavé zápätie a pravú ruku
Piatkové vyšetrenie potvrdilo zlomeninu ľavého zápästia a pravej ruky britského cyklistu Chrisa Frooma. Informovala o tom agentúra Reuters.

Obhajca prvenstva a vážny adept na vavríny na tohtoročnej Tour de France predčasne skončil po druhom páde 66 kilometrov pred cieľom 5. etapy. Deň predtým si rovnako pri páde poranil zápästie a v stredu mal 29-ročný jazdec tímu Sky problémy s kontrolou bicykla na ťažkom premočenom teréne.

S Tour 2014 sa už rozlúčil jeho krajan Marc Cavendish (Omega Pharma - Quick Step), ktorý si v sobotu pri páde vo vysokej rýchlosti vykĺbil rameno a v stredu sa podrobil operácii.
O dva body viac za siedmu priečku získal jeho prenasledovateľ v rovnakej súťaži Bryan Coquard (Fr.). Po ďalšom páde musel odstúpiť z pretekov aj najmladší jazdec TdF Danny Van Poppel (Trek Factory Racing) z Holandska.

Približne 44 kilometrov pred cieľom z vedúcej šestky unikla dvojica Huzarski s Elmigerom. Vysoké tempo nasadili pretekári hlavného balíka približne tridsať kilometrov pred cieľom a pelotón sa začal postupne naťahovať. Vedúcu dvojicu pohltili necelých dvadsať kilometrov pred cieľom pri stúpaní na prvú horskú prémiu, ktorú ovládol Brit Simon Yates. V následnom zjazde spadlo viacero pretekárov, medzi nimi i Tejay Van Garderen z BMC Racing, ktorému prepožičal svoj bicykel tímový kolega Slovák Peter Velits. Druhú horskú prémiu získal 5,5 kilometra pred finišom Greg Van Avermaet z Belgicka. V úplnom závere pretekov sa vytvorila skupina jazdcov, v ktorej sa rozhodlo o pódiových umiestneniach.

Fotogaléria zo siedmej etapy prestížnych pretekov Tour de France



Výsledky

výsledky 7. etapy (Epernay - Nancy, 234,5 km): 1. Matteo Trentin (Tal./Omega Pharma Quick-Step) 5:18:39 h, 2. Peter SAGAN (SR/Cannondale), 3. Tony Gallopin (Fr./Lotto-Belisol), 4. Tom Dumoulin (Hol./Giant-Shimano), 5. Simon Gerrans (Aus./Orica GreenEdge), 6. Daniel Oss (Tal./BMC Racing), 7. Cyril Gautier (Fr./Europcar), 8. Sylvain Chavanel (Fr./IAM Cycling), 9. Sep Vanmarcke (Belg./Belkin Pro Cycling), 10. Greg van Avermaet (Belg./BMC Racing) - všetci v rovnakom čase ako víťaz,...113. Peter Velits (SR/BMC Racing Team) +6:08 min.

priebežná klasifikácia: 1. Vincenzo Nibali (Tal./Astana) 29:57:04 h, 2. Jakob Fuglsang (Dán./Astana) +2 s, 3. SAGAN +44, 4. Michal Kwiatkowski (Poľ./Omega Pharma - Quick-Step) +50, 5. Tony Gallopin (Fr./Lotto) +1:45, 6. Richie Porte (Austr./Team Sky) +1:54, 7. Andrew Talansky (USA/Garmin) +1:56, 8. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) +2:11, 9. Romain Bardet (Fr./AG2R) +2:11, 10. Rui Costa (Portug./Lampre) +2:11 ..., 37. VELITS +8:52.

bodovacia súťaž: 1. SAGAN (SR) 259 bodov, 2. Coquard (Fr.) 146, 3. Kittel (Nem.) 137, 4. Kristoff (Nór.) 117, 5. Renshaw (Nem.) 95