Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Sagan šprintoval v 11. etape ako štvrtý, premiérový triumf Ewana

Na snímke slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Bora Hansgrohe prichádza v zelenom drese vedúceho pretekára v bodovacej súťaži v priebežnom poradí na štart 11. etapy na prestížnych cyklistických pretekoch Tour de France v Toulouse v stredu 17. júla 2019. Foto: TASR/AP

Po utorňajšom voľnom dni čakala na pretekárov rovinatá etapa s predpokladaným hromadným záverom, ale na trati sa bojovalo o body aj na dvoch horských prémiách.

Toulouse 17. júla (TASR) – Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil štvrté miesto v stredajšej 11. etape 106. ročníka Tour de France. Z triumfu sa tešil Austrálčan Caleb Ewan z tímu Lotto Soudal, ktorý mal najviac síl v hromadnom špurte. Druhý skončil na 167 km trati z Albi do Toulouse Dylan Groenewegen z Holandska (Team Jumbo Visma) a tretí bol Talian Elia Viviani (Deceuninck–Quick-Step). Žltý dres si udržal domáci Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step). Sagan si pripísal na rýchlostnej prémii a v cieli 28 bodov a upevnil si prvé miesto v boji o zelený dres.

Po utorňajšom voľnom dni čakala na pretekárov rovinatá etapa s predpokladaným hromadným záverom, ale na trati sa bojovalo o body aj na dvoch horských prémiách. Ihneď po štarte vyrazila do úniku štvorica Anthony Perez a Stéphane Rossetto (obaja Cofidis), Lilian Calmejane z Total Direct Energie a Aimé De Gendt z Wanty Gobert. Ich náskok sa pohyboval od dvoch do troch minút, pelotón mal odstup pod kontrolou. Utečencov začal balík intenzívnejšie stíhať 30 km pred cieľom, v tom čase sa ich náskok pohyboval okolo minúty a desiatich sekúnd.

V pelotóne však prišlo k pádu, postihol aj takých jazdcov ako Nairo Quintana a Richie Porte, ale obaja sa vrátili do balíka. Nie však Niki Terpstra, ktorý sa držal za kľúčnu kosť a na Tour skončil.

Sedem kilometrov pred cieľom bol už pelotón pohromade a začal sa boj favoritov na etapový triumf o najlepšie pozície. Najviac síl mal napokon 25-ročný Austrálčan, ktorý zaknihoval premiérový triumf na Tour. "Nemôžem tomu uveriť. Bol som blízko k víťazstvu aj v prechádzajúcich etapách. Veril som, že ak všetko pôjde dobre, dokážem to. Na svete nie sú žiadne iné preteky, o ktorých som sníval, že v nich vyhrám etapu. Je to pre mňa splnený sen," povedal víťaz pre Eurosport.

Sagan zvýšil svoj náskok v bodovacej súťaži, pred druhým Vivianim má k dobru 73 bodov. "Prekvapil ma posledný kruhový objazd pred cieľom, niektorí tam skoro spadli. Caleb a ostatní boli zrazu ďaleko predo mnou, asi 800 metrov pred cieľom som sa musel vracať. Potom som už bol 'uvarený'. Ale som rád, že som to prežil," povedal Sagan.

Vo štvrtok je na programe horská 209 km dlhá etapa z Toulouse do Bagneres-Bigorre. Pretekárov po prvý raz na tohtoročnej Tour zavedie do Pyrenejí, kde na nich čakajú dve ťažké stúpania. Prvé na Col de Peyresourde s prevýšením osem percent. Potom sa bude stúpať na rozhodujúci kopec Hourquette d’Ancizan so sklonom sedem percent.

výsledky 11. etapy (Albi - Toulouse 167 km): )
1. Caleb Ewan (Aus./Lotto-Soudal) 3:51:26 h, 2. Dylan Groenewegen (Hol./Team Jumbo Visma), 3. Elia Viviani (Tal./Deceuninck–Quick-Step), 4. Peter SAGAN (SR/BORA-hansgrohe 5. Jens Debusschere (Bel./Kaťuša Alpecin), 6. Sonny Colbrelli (Tal./Bahrain-Merida), 7. Jasper Philipsen (Bel./UAE Team Emirates), 8. Cees Bol (Hol./Team Sunweb), 9. Alexander Kristoff (Nór./UAE Team Emirates), 10. Warren Barguil (Fr./Team Arkea-Samsic) všetci rovnaký čas

celkové poradie po 11. etape:


1. Julian Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick-Step) 47:18:41 h, 2. Geraint Thomas (V.Brit./Team Ineos) +1:12 m, 3. Egan Bernal (Kol./Team Ineos) +1:16, 4. Steven Kruijswijk (Hol./Team Jumbo) +1:27, 5. Emanuel Buchmann (Nem./Bora-hansgrohe) +1:45, 6. Enric Mas (Šp./Deceuninck-Quick-Step) +1:46, 7. Adam Yates (V.Brit./Mitchelton-Scott) +1:47, 8. Nairo Quintana (Kol./Movistar) +2:04, 9. Daniel Martin (Ír./UAE Team Emirates) +2:09, 10. Thibaut Pinot (Fr./Groupama-FDJ) +2:33

súťaž vrchárov:
1. Tim Wellens (Bel./Lotto-Soudal) 43 b, 2. Thomas De Gendt (Bel./Lotto-Soudal) 37, 3. Giulio Ciccone (Tal./Trek - Segafredo) 30

bodovacia súťaž:
1. SAGAN 257 b, 2. Viviani 184, 3. Sonny Colbrelli (Tal./Bahrain-Merida) 174

súťaž mladých pretekárov:
1. Bernal 47:19:57 h, 2. Mas +30 s, 3. David Gaudu (Fr./Groupama FDJ) +3:16 m

súťaž tímov:
1. Movistar (Šp.) 142:19:38 h, 2. Trek-Segafredo (USA) + 1:30 m, 3. Bora-hansgrohe (Nem.) +14:59