Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Sagan vyhral 3. etapu Tour de France, P. Velits skončil tretí

Slovenský cyklista Peter Sagan sa raduje z víťazstva v 3. etape Tour de France Foto: TASR/AP

Tretia etapa prestížnych cyklistických pretekov viedla z Orchies do Boulogne-sur-Mer.

Boulogne-sur-Mer 3. júla (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan opäť predviedol svoje výnimočné kvality, keď v utorok získal už druhé etapové vavríny na 99. ročníku Tour de France. Jazdec stajne Liquigas-Cannondale sa presadil v závere 3. etapy, 197 km dlhej trasy z Orchies do Boulogne-sur-Mer, keď mu vo finiši do kopca nik nestačil. Cieľovú pásku preťal v čase 4:42:58 h.

Slovenský úspech ešte vyšperkoval Peter Velits, ktorý prišiel do cieľa na vynikajúcom treťom mieste. Druhý skončil nórsky pretekár Edvald Boasson Hagen.

Na čele priebežného poradia sa udržal Švajčiar Fabian Cancellara, ktorý získal žlté tričko v prológu.

Sagan vyhral nedeľňajšiu 1. etapu a po utorňajšom triumfe tak splnil prvú časť stávky, ktorú uzavrel so šéfom svojho Liquigasu ešte pred štartom Tour. Dvadsaťdvaročný pretekár mal vybojovať dve etapové víťazstvá a na splnenie stávky mu chýba ešte zelený dres pre víťaza súťaže aktivity. "Musím sa poďakovať celému tímu. Odviedli výbornú robotu počas celého priebehu etapy, ja som nemusel šliapnuť ani raz navyše," uviedol v cieli Sagan. Dvadsaťdvaročný Žilinčan sa stal najmladším cyklistom od roku 1934 a Reného Vietta, ktorý v jednom ročníku Tour vyhral dve etapy.

"Je to skvelý pocit, som nesmierne šťastný, že robím skvele meno Slovensku, tímu a sebe. Povedal som pred podujatím, že by som rád vyhral dve etapy a udržal si druhý najcennejší zelený dres pre najaktívnejšieho jazdca až do Paríža. Prvú úlohu som splnil, druhá je náročná, ale pokúsim sa aj tento cieľ splniť. Dnešná etapa? Bola znova akási nervózna, fúkal aj vietor, bolo to hore-dolu. Ako vždy prišiel únik menšej skupinky, ktorý sa potom zlikvidoval. Dnes však bolo množstvo nepríjemných pádov a jeden zasiahol nešťastne aj mňa asi tridsať kilometrov pred cieľom. Za mnou bol pád, bol som v balíku a odrazu do mňa nabúrala motorka. Padli sme na zem viacerí, ale našťastie sa mi nič vážne nestalo. Musel som vymeniť bicykel a dobehnúť pelotón. V závere menšie kopce, posledné metre sa pokúšal odpútať Chavanel, ale kontrolovali sme ho a potom v poslednom kopci mi to vyšlo. Sústredil som sa na záverečné metre a finálny špurt. Z druhého víťazstva mám obrovskú radosť a v cieli som sa objal s otcom. A nesmiem zabudnúť na celý kolektív, ktorému patrí obrovská vďaka, lebo počas celého dňa pracoval perfektne," sprostredkoval slová víťazného cyklistu jeho manažér Jozef Korbel.




Na otázku, čo znamenali jeho radostné gestá v cieli odpovedal: "Najskôr som sa prežehnal, aby som poďakoval Pánu Bohu. Potom som znázorňoval Forresta Gumpa, v tej chvíli ma to napadlo."
Krátko po štarte sa od pelotónu oddelila päťčlenná skupinka. Favoriti si ju však dlho nevšímali, keďže o etapovom víťazovi sa malo rozhodovať až v záverečných 35 kilometroch, kde na pretekárov čakalo päť horských prémií tretej a štvrtej kategórie. Asi po 80 km prišlo k hromadnému pádu, ale všetci pokračovali ďalej. V ďalšom priebehu roztrhal pelotón vietor, technické problémy a hlavne pády, pre ktoré museli z tohtoročnej Tour odstúpiť Bielorus Kanstancin Sivcov a Jose Joaquin Rojas. Koniec dvadsaťdeväťročného Bielorusa skomplikoval plány jeho tímovému kolegovi, Britovi Bradleymu Wigginsovi, ktorý ašpiruje na celkový triumf. Asi osem kilometrov pred koncom dobehla vedúca skupina unikajúcu dvojicu Michaela Morkova a Andreja Grivka. V záverečných piatich kilometroch sa odtrhol domáci Sylvain Chavanel, ktorý si vytvoril mierny náskok, ale niekoľko sto metrov pred cieľom jeho odvážny únik skončil. V závere si najlepšie poradil Sagan, ktorý sa tak tešil z druhého etapového triumfu.

Sagan figuruje v celkovom poradí na 15. priečke a na vedúceho Cancellaru stráca 23 sekúnd. V bodovacej súťaži o zelený dres však vedie so 116 bodmi a pred švajčiarským rivalom má náskok 42 bodov.

Peter Velits
Foto: TASR/Martin Baumann
Utorňajšiu etapu zvládol na jednotku aj Peter Velits, ktorý sa vyhol pádom a do posledných metrov si dokázal udržať miesto na čele, ktoré nakoniec premenil na bronzovú priečku. "Etapa bola veľmi nervózna, išlo sa po úzkych cestách a fúkal vietor, preto bolo aj viacero pádov. Som rád, že som si celý čas udržal pozíciu vpredu a v závere som zašpurtoval, čo sa dalo," uviedol pre TASR. "Zdolať Peťa Sagana a Hagena však nie je jednoduché, takže môžem byť spokojný. Síce to nie je víťazstvo, ale v tejto etape to bolo asi najlepšie, čo sa dalo dosiahnúť," dodal.

Pelotón teraz čakajú tri rovinaté etapy, takže o Petrovi Velitsovi asi príliš počuť nebude. "Dá sa predpokladať, že do cieľa pôjde zase celý balík a rozdajú si to špurtéri," uviedol dvadsaťsedemročný pretekár stajne Omega Pharma-Quick Step, ktorý sa v utorok premiérovo postavil na pódium v etape Tour. Peter Velits figuruje v celkovom poradí na 55. mieste (+2:09 min).

Jeho brat Martin prišiel do cieľa so startou 2:17 minút na 83. priečke a v celkovej klasifikácii je na 100. mieste (7:05 min).


výsledky 3. etapy (Orchies - Boulogne-sur-Mer, 197 km):

1. Peter SAGAN (SR/Liquigas-Cannondale) 4:42:58 h, 2. Edvald Boasson Hagen (Nór./Sky) +1 s, 3. Peter VELITS (SR/Omega Pharma - Quick-Step), 4. Fabian Cancellara (Švaj,/RadioShack), 5. Michael Albasini (Švaj./Orica), 6. Cadel Evans (Aus./BMC Racing), 7. Nicolas Roche (Ír./AG2R), 8. Samuel Sanchez (Šp./Euskaltel), 9. Bauke Mollema (Hol./Rabobank), 10. Vincenzo Nibali (Tal./Liquigas-Cannondale) všetci rovnaký čas, .... 83. Martin VELITS (SR/Omega Pharma - Quick Step) +2:17


celkové poradie:

1. Cancellara 14:45:30 h, 2. Bradley Wiggins (V.Brit/Sky) +7 s, 3. Sylvain Chavanel (Fr./Omega Pharma-Quickstep) rovnaký čas, 4. Tejay Van Garderen (USA/BMC Racing) +10 s, 5. Hagen +11, 6. Evans +17, 7. Nibali +18, 8. Ryder Hesjedal (Kan./Garmin - Sharp) rovnaký čas, 9. Andreas Klöden (Nem./RadioShack-Nissan) +19, 10. Bauke Mollema (Hol./Rabobank) +21, ..... 15. SAGAN +23, 55. P. VELITS +2:09, 100. M. VELITS +7:05