Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

VIDEO: Sagan získal piaty titul majstra Slovenska v rade

Peter Sagan si v nedeľu 28. júna 2015 suverénne vybojoval titul majstra Slovenska v pretekoch s hromadným štartom na spoločných MSR a MČR cestných cyklistov v Žiline. Pre dvadsaťpäťročného jazdca je to už piaty titul v rade, víťaznú sériu ťahá od roku 2011. Na snímke slovenský cyklista Peter Sagan víťazí v nedeľňajších pretekoch jednotlivcov s hromadným štartom v kategórii Elite na spoločnom česko-slovenskom šampionáte v Žiline 28. júna 2015. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Víťaznú šnúru ťahá od roku 2011.

Žilina 28. júna (TASR) - Na prestížnych pretekoch Tour de France, ktoré štartujú 4. júla v holandskom Utrechte, si dres so slovenskou vlajkou oblečie opäť Peter Sagan. Jazdec tímu Tinkoff-Saxo sa v nedeľu stal suverénne majstrom SR na spoločnom česko-slovenskom šampionáte v Žiline v kategórii elite a pripísal si tak už piaty triumf v sérii. Víťaznú šnúru ťahá od roku 2011.

Desať okruhov v celkovej dĺžke 199,5 km zvládol v čase 4:51:15 h, so 14 sekundovým náskokom na druhého Čecha Petra Vakoča (Etixx- Quick-Step), ktorý získal český titul.



Vicemajstrovský slovenský titul patrí Jurajovi Saganovi, ktorý prešpurtoval Patrika Tybora. V kategórii U23 sa z vavrínov teší Erik Baška (AWT GreenWay).

Už v piatok Sagan pri svojom prvom štarte v časovke získal premiérový domáci titul a po prvý raz vo svojej kariére sa postaví v majstrovskom drese aj na štart úvodnej etapy Tour de France, ktorou taktiež bude jazda proti chronometru.

Spoločné majstrovstvá Slovenska a Česka v Žiline zavŕšili v nedeľu preteky jednotlivcov s hromadným štartom v kategórii Elite a do 23 rokov. Pre 175-členný pelotón pripravili organizátori z CK Dubnica nad Váhom 19,9 km dlhý okruh, ktorý pretekári absolvovali 10-krát. Na okruhu Žilina - Sídlisko Hájik, Hôrky, Bitarová, Ovčiarsko, Dolný Hričov, Strážov, Žilina - Sídlisko Hájik boli 3 stúpania: Hôrecký kopec s dĺžkou 700 m a 9 %-ným prevýšením, Ovčiarisko (1500 m, 6 %) a nájazd do cieľa Hájik (700 m, 5 %). Na 1 okruhu pretekári nastúpali 290 m, celkove na 10 okruhoch 2,9 km.

Peter Sagan si v nedeľu 28. júna 2015 suverénne vybojoval titul majstra Slovenska v pretekoch s hromadným štartom na spoločných MSR a MČR cestných cyklistov v Žiline. Pre dvadsaťpäťročného jazdca je to už piaty titul v rade, víťaznú sériu ťahá od roku 2011. Na snímke zľava slovenskí cyklisti z tímu Tinkoff-Saxo Peter Sagan, Juraj Sagan a Michael Kolář počas nedeňajších pretekov na spoločnom česko-slovenskom šampionáte v Žiline.
Foto: TASR/Erika Ďurčová


Zo slovenskej elity neštartoval Peter Velits (BMC Racing), ktorý sa po operácii upchatej cievy v ľavej nohe vrátil do tréningového procesu a na prvé preteky nastúpi až na Okolo Rakúska (4.-12. júla). Na štarte nebol tiež obhajca českého majstrovského titulu Zdeněk Štybar (Etix-Quick Step), ktorému manželka v piatok porodila syna.



Preteky sprevádzalo daždivé počasie. Hneď po štarte sa odhodlala k úniku 6-členná skupina, v ktorej bol zo Slovákov Šimon Mičuda. Prvý defekt mal Peter Sagan, ale po rýchlej mechanickej pomoci sa bez problémov vrátil do pelotónu. Mičuda vydržal vo vedúcej skupine 5 okruhov. V šiestom okruhu prišlo k prvej významnej zmene, keď sa na čele vytvorila nová trojčlenná skupina, v ktorej bol i jeden z favoritov Čech Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo). Ten v závere ôsmeho okruhu v stúpaní zostal na špici už osamotený. Pelotón vtedy na lídra strácal 50 sekúnd. V priebehu deviateho okruhu sa zrodil silne obsadený únik, keď sa ku Kreuzigerovi dotiahli ďalší favoriti: Peter Sagan, Petr Vakoč, Leopold König a Jan Bárta. Vzápätí nato prišiel rozhodujúci atak, ktorý sa podaril Saganovi, Vakočovi a Königovi. Saganovi to však nestačilo, chcel v domácom prostredí jasný triumf, unikol aj tejto dvojici a úplne dominantne získal už svoj piaty titul majstra SR v pretekoch s hromadným štartom.

Peter Sagan si v nedeľu 28. júna 2015 suverénne vybojoval titul majstra Slovenska v pretekoch s hromadným štartom na spoločných MSR a MČR cestných cyklistov v Žiline. Pre dvadsaťpäťročného jazdca je to už piaty titul v rade, víťaznú sériu ťahá od roku 2011. Na snímke uprostred majster Slovenskej republiky Peter Sagan, vľavo vicemajster Slovenska Juraj Sagan a vpravo druhý vicemajter Slovenska Patrik Tybor.
Foto: TASR/Erika Ďurčová


"Som veľmi rád, že som vyhral práve v Žiline. Cieľ som splnil, po časovke som získal ďalší majstrovský titul. Pôvodne sme mali v našom tíme taktiku vymyslenú tak, aby sme získali oba majstrovské dresy, preto bol Roman Kreuziger v úniku. Nevyšlo nám to aj pre mechanické problémy. Teším sa, že na druhom mieste skončil brat Juraj, ktorému sa dnes jazdilo dobre. Počasie nám neprialo, ale nezaťažovalo nás to," povedal staronový šampión. Radosť mal aj jeho brat a tímový kolega Juraj Sagan: "Veľmi sa teším, získal som prvú medailu na majstrovstvách Slovenska. Jazdilo sa mi veľmi dobre až na jedno zaváhanie, ktoré má stálo účasť vo vedúcej skupine."

"Pred pretekmi som hovoril, že budeme chcieť potrápiť Sagana. Dnes na neho však nestačil nikto. Je to výnimočný typ pretekára. Musel by mať veľmi zlý deň, aby sa proti nemu dalo dačo urobiť," vyjadril sa bronzový s MSR Tybor.

Výsledky - spoločné majstrovstvá SR a ČR, Žilina, 199,5 km:
kategória Elite: 1. Peter Sagan (SR/Tinkoff-Saxo) 4:51:15, 2. Petr Vakoč (ČR/Etixx-Quick-Step) +14 s., 3. Leopold König (ČR/Team Sky) +26, 4. František Šišr (ČR/Dukla Praha), 5. Jiří Polnický (ČR/Whirlpool Author), 6. Josef Černý (ČR/CCC Polkowice) všetci +1:22 min., 7. Juraj Sagan (SR/Tinkoff-Saxo), 9. Patrik Tybor (SR/Dukla Trenčín), 10. Erik Baška (SR/AWT GreenWay) všetci +1:23

MSR - Elite: 1. Peter Sagan, 2. Juraj Sagan, 3. Patrik Tybor, 4. Erik Baška, 5. (13. celkovo) Ľuboš Malovec (Cycling Academy Team) +1:25, 6. (16. celkovo) Maroš Kováč (KEMO Dukla Trenčín) +1:25, 7. (21. celkovo) Michael Kolář (Tinkoff-Saxo) +1:27

MSR - kategória do 23 rokov: 1. Erik Baška (AWT GreenWay) 2. Ľuboš Malovec (Cycling Academy Team) +1 s., 3. Juraj Bellan (CK Firefly) +15