Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Saganovi to opäť nevyšlo, v tesnom súboji ho zdolal Van Avermaet

Peter Sagan, archívne foto Foto: TASR/AP

O víťazovi sa tak rozhodne v utorok v záverečnej 7. etape - časovke jednotlivcov na 10,1 km v San Benedetto del Tronto.

Cepagatti 14. marca (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan stále čaká na prvé tohtoročné etapové víťazstvo a zároveň premiérové v dúhovom drese majstra sveta, ktorý získal vlani v septembri. Nevyšlo mu to ani v pondelňajšej 6. etape pretekov Tirreno-Adriatico, keď si výborným výkonom pripravil ideálne podmienky, no v záverečnom špurte štvorčlennej skupinky ho o necelú galusku zdolal Belgičan Greg Van Avermaet.

"Som rád, že som dnes vyhral. Záver bol naozaj ťažký, držal som sa vzadu a snažil som sa v úniku šetriť sily. Časovka nie je moja špecialita, ale lepším sa. Som v dobrej forme a zajtra z toho chcem vyťažiť maximum," povedal Van Avermaet.

Jazdec stajne BMC zvládol 210 km dlhú trať z Castelraimonda do mesta Cepagatti za 4:34:14 hodiny, Sagan prišiel v rovnakom čase a tretí Poliak Michal Kwiatkowski zaostal o dve sekundy.

Sagan zo stajne Tinkoff sa vďaka druhému miestu a bonusovým sekundám posunul na tretiu priečku celkového poradia a na nového lídra van Avermaeta stráca osem sekúnd. Doterajší vedúci muž klasifikácie Štybar skončil v pondelok na štvrtom mieste a celkovo je druhý (+7 s).

O víťazovi sa tak rozhodne v utorok v záverečnej 7. etape - časovke jednotlivcov na 10,1 km v San Benedetto del Tronto.

Sagan bol s výkonom v etape spokojný. "Dnes sme odviedli veľa práce. Som veľmi rád, ako som zvládol jazdu na prémii. V závere nám pomáhali aj jazdci Etixxu, pracovali na čele našej skupinky, rovnako aj Kwiatkowski. V záverečnom špurte som do toho dal všetko. Chcem sa poďakovať svojmu tímu. Z druhého miesta nie som sklamaný, pretože sme odviedli dobrú prácu a som šťastný z toho, ako to dopadlo - boli sme v záverečnom úniku, nazbieral som nejaké body a nejaké sekundy oproti ďalším pretekárom z celkového poradia. To je dosť. Posunul som sa v na tretie miesto a to je dobrý výsledok," povedal pre oficiálnu stránku stajne Tinkoff.

"It was a lot of work for my team today. Im very happy with my ride for the intermediate sprint we did well....

Posted by Peter Sagan on Monday, March 14, 2016


Utorňajšia záverečná časovka je krátka a úplne rovinatá. "Uvidíme, ako to zajtra pôjde. Všetko je možné a ja podám svoj najlepší výkon," pokračoval. Sagan je presvedčený, že časom prídu aj etapové víťazstvá. "Stále sú to iba jedny z prvých pretekov, teším sa na ďalšie, som plne motivovaný," dodal.

Krátko po štarte sa od pelotónu oddelila šestica pretekárov, ktorí si vypracovali náskok štyri minúty. Hlavné pole ho začalo sťahovať po polovici trasy a 25 kilometrov pred cieľom skupinku aj pohltilo. Na prémii sa dostal dopredu Sagan a získal tri bonusové sekundy. Rýchlo sa k nemu pridali Daniele Bennati, Oscar Gatto, Greg Van Avermaet, Fernando Gaviria, Zdeněk Štybar, Matteo Trentin a Michal Kwiatkowski. Skupinka si vytvorila asi polminútový náskok, no pelotón ho postupne sťahoval. Asi osem kilometrov pred cieľom prišlo k hromadnému pádu v hlavnom poli, do ktorého sa zaplietlo niekoľko jazdcov. Najhoršie dopadol Michele Scarponi z Astany, ktorý si s bolestivou grimasou držal ľavé rameno. Vedúca skupina sa postupne roztrhala a v boji o etapové vavríny ostali Sagan, Van Avermaet, Štybar a Kwiatkowski. Slovenský reprezentant si vytvoril dobrú pozíciu a zaútočil pred poslednou zákrutou. Spoza jeho chrbta sa však vynoril Van Avermaet a v peknom súboji ho tesne zdolal.

Sagan skončil druhý aj v 2. etape Tirrena, dvakrát bol štvrtý a raz siedmy, čo je jeho najhorší výsledok na podujatí. Dvadsaťšesťročný pretekár si aj po pondelku udržal červený dres pre lídra bodovacej súťaže a s 36 bodmi ju aj vyhral. Druhý Van Avermaet nazbieral 22 a tretí Štybar 20 bodov.

Výsledky 6. etapy (Castelraimondo - Cepagatti, 210 km):

1. Greg Van Avermaet (Belg./BMC) 4:34:14 h
2. Peter SAGAN (SR/Tinkoff) rovnaký čas
3. Michal Kwiatkowski (Poľ./Sky) +2 s
4. Zdeněk Štybar (ŠR/Etixx-Quick-Step) +4
5. Caleb Ewan (Aus./Orica-GreenEdge) +7
6. Alejandro Valverde (Šp./Movistar)
7. Sacha Modolo (Tal./Lampre-Merida)
8. Jürgen Roelandts (Belg./Lotto Soudal)
9. Sonny Colbrelli (Tal./Bardiani CSF)
10. Moreno Hofland (Hol./LottoNl-Jumbo) všetci rovnaký čas

Celkové poradie:

1. Van Avermaet 20:30:43 h
2. Štybar +7 s
3 SAGAN +8
4. Bob Jungels (Lux./Etixx-Quick-Step) +21
5. Gianluca Brambilla (Tal./Etixx-Quick-Step) rovnaký čas
6. Thibaut Pinot (Fr./FDJ) +28
7. Sebastien Reichenbach (Švaj./FDJ) rovnaký čas
8. Roman Kreuziger (ČR/Tinkoff) +30
9. Michal Kwiatkowski (Poľ./Sky) +31
10. Vincenzo Nibali (Tal./Astana) +34