Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Salah obhájil trofej pre najlepšieho futbalistu Afriky

Mohamed Salah , archívna snímka. Foto: TASR/AP

Dvadsaťšesťročný Salah je stále iba druhým Egypťanom, ktorý sa môže pýšiť touto cenou. Prvým bol Mahmoud al Khatib v roku 1983, uviedla agentúra AFP.

Dakar 9. januára (TASR) - Egypťan Mohamed Salah získal v utorok druhýkrát za sebou prestížnu cenu pre najlepšieho futbalistu Afriky. Ofenzívny hráč FC Liverpool triumfoval pred svojim klubovým spoluhráčom Sadiom Manem zo Senegalu a útočníkom Arsenalu Londýn Pierrom-Emerickom Aubameyangom z Gabonu. Ocenenia odovzdali na slávnostnom galavečeri v Dakare.

Dvadsaťšesťročný Salah je iba druhý Egypťan, ktorý sa môže pýšiť touto cenou. Prvým bol Mahmoud al Khatib v roku 1983, uviedla agentúra AFP.

"Od detstva som sníval, že raz vyhrám túto trofej. Teraz ju mám dva roky za sebou. Ďakujem rodine, mojim spoluhráčom a fanúšikom a túto cenu venujem moje vlasti Egyptu," povedal víťaz ankety.

Salah strelil v uplynulom roku za "The Reds" 44 gólov vo všetkých súťažiach. Bol ústrednou postavou svojho tímu pri postupe do finále Ligy majstrov, v ktorom zverenci Jürgena Kloppa prehrali s Realom Madrid 1:3.

Na MS v Rusku odohral za reprezentačný tím dva zápasy A-skupiny a strelil oba góly "faraónov" na šampionáte. V úvodnom dueli proti Uruguaju (0:1) nehral pre zranenie ramena z finále LM. Proti domácemu výberu (1:3) a Saudskej Arábii (1:2) odohral plnú minutáž, Egypťania však nezískali na MS ani jeden bod, rovnako ako debutant z Panamy.