Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Šport

Šampionát v boboch a skeletone presunú preč z Ruska

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Rázny krok prišiel po tom, čo sa viacerí pretekári vyjadrili, že sa nezúčastnia šampionátu v Rusku, ktoré čelí obrovskému dopingovému škandálu.

Lausanne 13. decembra (TASR) - Medzinárodná federácia bobov a skeletonu (IBSF) v utorok rozhodla o tom, že nadchádzajúce majstrovstvá sveta, ktoré sa mali konať 24.-26. februára budúceho roka v Soči, presunie mimo Ruska. Nové dejisko zverejnia v najbližších dňoch.

Rázny krok prišiel po tom, čo sa viacerí pretekári vyjadrili, že sa nezúčastnia šampionátu v Rusku, ktoré čelí obrovskému dopingovému škandálu. Reagovali tak na nové podozrenia po zverejnení druhej správy týkajúcej sa systematického štátom riadeného dopingu v krajine.

Tú predstavila verejnosti Svetová antidopingová agentúra (WADA) prostredníctvom šéfa vyšetrovateľov Richarda McLarena v piatok. Vypláva z nej, že viac ako 1000 ruských olympionikov a paralympionikov profitovalo z manipulovania s pozitívnymi dopingovými vzorkami.

K rozhodnutiu odobrať Rusku šampionát dotlačili IBSF poprední pretekári vrátane úradujúceho olympijského víťaza Stevena Holcomba, či ďalších Američanov Matta Antoineho a Elany Meyersovej Taylorovej, Lotyša Martinsa Dukursa a Britky Lizzy Yarnoldovej. Všetci žiadali radikálne riešenie. Bojkotom majstrovstiev sveta v nedeľu pohrozil celý lotyšský tím a pridali sa aj Rakúšania a Kórejčania.