Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

VIDEO: San Jose vyhralo v St. Louis 6:3 a v sérii vedie 3:2 na zápasy

Venezuela čelí vážnej hospodárskej kríze, krajina má najvyššiu infláciu vo svete a borí sa s nedostatkom základných potravín i napríklad elektriny. Foto: TASR/AP

Dva góly žralokov vrátane víťazného strelil Joe Pavelski.

New York 24. mája (TASR) - Hokejisti San Jose zvíťazili v noci na utorok v piatom zápase finále Západnej konferencie play off NHL na ľade St. Louis 6:3 a v sérii vedú 3:2. Dva góly "žralokov" vrátane víťazného strelil Joe Pavelski. San Jose delí od premiérového postupu do finálových bojov o Stanleyho pohár jediný triumf.

Hrdinom "žralokov" bol kapitán Pavelski, ktorý v závere druhej tretiny perfektnou strelou spomedzi kruhov vyrovnal na 3:3 a potom v 16. sekunde záverečnej časti majstrovským tečom strely Brenta Burnsa dostal svoj tím do vedenia. Pavelski bodoval šesť zápasov za sebou a s 12 gólmi je najlepším strelcom celej play off. "On tie teče roky trénuje a tu je výsledok. Je za tým veľa tvrdej práce, ale je nádherné to sledovať," povedal pre nhl.com na adresu Pavelského center Joe Thornton, ktorý zaznamenal tri asistencie. Dva góly dal aj Joel Ward a obranca Marc-Edouard Vlasic mal bilanciu 1+1. Posledné dva góly strelili Sharks do prázdnej bránky.

Hokejisti San Jose môžu o postupe do finále rozhodnúť v noci na štvrtok na domácom ľade. "Musíme si pripomínať, že ešte nie sme vo finále. Je pred nami ešte veľa práce, aby sme sa tam dostali, oni neprestanú bojovať. Urobili sme dôležitý krok, sme blízko, ale ešte to musíme potvrdiť," povedal tréner San Jose Peter DeBoer, ktorý v roku 2012 doviedol do finále New Jersey Devils. Sharks strelili v siedmich zápasoch tohtoročnej play off 4 a viac gólov, čo sa žiadnemu inému tímu nepodarilo.

V bránke Blues nastúpil druhýkrát za sebou Jake Allen, zaznamenal 21 zásahov a inkasoval štyrikrát. "Chytal dobre, mal viacero dobrých zákrokov. Kto nastúpi v šiestom zápase v tejto chvíli nepoviem. Rozhodneme sa neskôr," povedal kouč St. Louis Ken Hitchcock. Allen nastúpil namiesto jednotky Briana Elliotta a v minulom zápase v San Jose vychytal víťazstvo. Blues sa v play off darí viac na ľade súperov, veď doma z 10 zápasov vyhrali len 4. Štvrtý rok za sebou navyše prehrali doma piaty zápas, keď bola séria vyrovnaná 2:2. "Doma ako keby sme chceli hrať viac na krásu a to je zle. Musíme hrať jednoducho a účelne, tak ako vonku," povedal kapitán Blues David Backes, ktorý sa rovnako ako Robby Fabbri zranil v štvrtom zápase, ale obaja napriek otáznikom nastúpili. Ďalší nevydarený duel odohral ruský útočník Blues Vladimir Tarasenko. Štyridsaťgólový strelec zo základnej časti v tejto sérii mlčí, zaznamenal dve "mínusky" a jednu strelu. V prvých dvoch kolách play off strelil sedem gólov a zaznamenal 13 bodov, ale proti Sharks ešte nebodoval. "Trápi sa v tejto sérii. Potrebuje to zlomiť jedným vydareným striedaním," povedal Hitchcock.

Sharks sa dostali do vedenia v 4. minúte, keď Allen nevidel Vlasicovu strelu od modrej a puk skončil v horných poschodiach jeho bránky. Blues odpovedali rýchlo, keď strelecké mlčanie prelomil po 14 zápasoch Jaden Schwartz a ešte v prvej tretine dostal Troy Brouwer bejzbalovým štýlom svoj tím do vedenia. Dal ôsmy gól v 19 zápasoch tohtoročnej play off, predtým strelil sedem v 78 dueloch. Hostia odpovedali presilovkovým doklepnutím Joela Warda, ale Blues v polovici zápasu znovu viedli, keď takisto v početnej výhode prepálil všetko čo mu stálo v ceste Fabbri. Zápas rozhodol Pavelski gólmi z konca druhej a začiatku tretej tretiny. "V play off je množstvo emócií. Nesmiete veľmi lietať v oblakoch, na druhej strane nemôžete byť sklesnutí. Po prehratom zápase sa treba pozbierať a na druhý deň byť zasa v pohode, po vyhratom sa nemôžete uspokojiť. Každý zápas musíte vykorčuľovať na ľad s tým, že si veríte a chcete hrať svoju hru. Každý hráč v našom tíme má kľúčovú úlohu, hráme na štyri útoky a všetky sú dôležité," povedal Pavelski po ôsmom viacgólovom zápase v kariére v play off.

Sharks vyhrali v tohtoročnej play off vonku už päť zápasov, čo sa im podarilo prvýkrát v klubovej histórii. V základnej časti však boli najúspešnejším tímom na ľade súperov, takže to nie je prekvapením.

NHL – play off - 3. kolo /na štyri víťazstvá/:

piaty zápas finále Západnej konferencie

ST. LOUIS BLUES - SAN JOSE SHARKS 3:6 (2:1, 1:2, 0:3)



Góly: 8. Schwartz (Backes, Berglund), 16. Brouwer (Šťastný, Steen), 32. Fabbri (Parayko, Pietrangelo) - 4. Vlasic (Pavelski, Thornton), 25. Ward (Vlasic, Martin), 39. Pavelski (Thornton, Couture), 41. Pavelski (Burns, Hertl), 60. Tierney (Thornton), 60. Ward. Brankári: Allen - Jones, strely na bránku: 21:27, 19.372 divákov.

/stav série 2:3/