Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

VIDEO: Šarapovová mala pozitívny dopingový test

Na snímke ruská tenistka Maria Šarapovová, archívne foto Foto: TASR/AP

Tenistka uviedla, že meldonium užívala uplynulých desať rokov, ale na zozname zakázaných látok sa objavila látka až od 1. januára 2016.

Los Angeles 7. marca (TASR) - Ruská tenistka Maria Šarapovová v pondelok na mimoriadnej tlačovej konferencii v Los Angeles oznámila, že na úvodnom grandslamovom turnaji roka Australian Open mala pozitívny dopingový test na meldonium. Informáciu priniesli viaceré svetové agentúry.



Šarapovová uviedla, že meldonium užívala uplynulých desať rokov, ale od 1. januára 2016 sa látka dostala na zoznam zakázaných. Svetová antidopingová agentúra (WADA) poslala 22. decembra Šarapovovej informáciu o zmenách, ale 28-ročná tenistka priznala, že si aktualizovaný zoznam nepreštudovala. "Dostala som list od Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF), že som neprešla dopingovou skúškou na Australian Open. Spravila som obrovskú chybu a prijímam za to plnú zodpovednosť. Neviem, aké to bude mať následky, je to pre mňa všetko nové, ale budem spolupracovať s ITF," povedala médiám Šarapovová, ktorá začala meldonium užívať v roku 2006, keď mala zdravotné problémy. Často bola chorá a trápil ju nedostatok horčíku.

"Nepozrela som sa na ten zoznam aktualizovaných zakázaných látok. Sklamala som fanúšikov a šport, ktorý hrám od štyroch rokov a mám ho tak rada. Musím za to prijať následky," dodala Šarapovová, ktorú sprevádzali aj rodičia Jurij a Jelena.

Päťnásobná grandslamová víťazka a bývalá svetová jednotka vyhlásila, že takýmto spôsobom s tenisom skončiť nechce a verí, že sa na kurty znovu vráti.