Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

V.Fischer: Verím, že zmierenie Cháru so Šatanom inicioval Miro

Prílet charterového letu so slovenskými hokejistami z MS z Helsínk na bratislavské Letisko M.R. Štefánika 21. mája 2012 v Bratislave. Na archívnej snímke kapitán slovenskej hokejovej reprezentácie Zdeno Chára s trofejou pre vicemajstrov sveta, za ním Miroslav Šatan. Foto: TASR/Martin Baumann

Konflikty sú v športe bežné a hokejoví velikáni ukázali mladým, že sa dajú riešiť. Podľa kardiochirurga a bývalého šéflekára hokejového Slovana to môže povzbudiť mladých reprezentantov.

Bratislava 1. augusta (Teraz.sk) – Lepšie neskoro, ako nikdy. Týmito slovami reagoval na správu o zmierení Zdena Cháru a Miroslava Šatana po 634 dňoch profesor kardiochirurgie a bývalý šéflekár hokejového, aj futbalového Slovana Viliam Fischer.

„Mám s Mirom nadštandardný vzťah. V minulosti sme sa o tomto probléme rozprávali,“ povedal pre Teraz.sk Fischer. „Rád by som sa ho opýtal, kto bol iniciátorom zmierenia. Som presvedčený, že Miro. Je intelektuálne na úrovni, je to mimoriadne múdry a rozhľadený človek,“ dodal.

Podstatné však podľa neho nie je to, kto inicioval zmierenie, ale že k nemu došlo. „Ak sa operácia podarí, aj keď k nej došlo neskôr, predsa len prináša pozitívny efekt,“ prirovnal hokejový problém k svojej chirurgickej praxi.

Na otázku, či môže tento krok pomôcť slovenskému hokeju aj v situácii, keď Šatan ukončil športovú kariéru, odpovedal pozitívne.

„Môže to byť intelektuálny doping pre mladých hokejistov, vrátane tých, ktorí sa chcú presadiť v reprezentácii. Konflikty sú v športe bežné, treba ich riešiť a dávať ľudí dohromady. Miro Šatan a Zdeno Chára ukázali, že sa to dá,“ konštatoval Fischer.

Stretnutie na golfe

Dnes sa uskutoční už 7. ročník benefičného golfového turnaja CHARITY GOLF CUP pod záštitou Petra Bondru a hokejistov NHL na golfovom ihrisku Black Stork vo Veľkej Lomnici.

Za uplynulých šesť ročníkov CHARITY GOLF CUPu bolo podľa TASR vyzbieraných takmer 100 000 eur prostredníctvom Nadácie Miroslava Šatana a Nadácie pre deti Slovenska (projekt Hodina deťom).

Účasť na turnaji už potvrdili Peter Bondra, Richard Lintner, Zdeno Chára, Miro Šatan, Anton Šťastný, Ján Filc, Peter Modrovský, Pavol Hurajt, Adam Žampa, Adela Banášová, Milan Lasica, Milan Kňažko a ďalší.

Mali by sa tam teda stretnúť aj Zdeno Chára a Miroslav Šatan.

Budú hrať na pamiatku Demitru

Mimoriadne pútavý menoslov obsahuje podľa TASR hokejový tím "Slovak Stars", ktorý sa v auguste predstaví v troch exhibičných zápasoch na počesť Pavla Demitru. S tímom St. Louis Blues Alumni si skrížia hokejky okrem iných aj bratia Peter a Anton Šťastní, Miroslav Šatan, Peter Bondra či čerstvý víťaz Stanleyho pohára Marián Gáborík.

V roku 1974 sa narodil slovenský hokejista Pavol Demitra. Jeho posledným pôsobiskom pred tragickou smrťou (zahynul pri havárii lietadla) bola Kontinentálna hokejová liga (KHL). Hral za Lokomotiv Jaroslavľ. Zomrel 7.9.2011.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Organizátori TASR informovali, že v drese "bluesmanov" sa predstavia okrem iných aj hráči známi z NHL - Kelly Chase, Scott Young, Jamal Mayers, Bernie Federko, Tyson Nash, Mike Sillinger, Reed Low, Jamie McLennan, či Terry Yake. Za tím Slovak Stars by mali okrem bratov Šťastných,Šatana, Bondru a Gáboríka nastúpiť aj Igor Liba, Zdeno Cíger, Jerguš Bača, Ľubomír Višňovský, Zdeno Chára, či Michal Handzuš.

Akciu spolu už niekoľko mesiacov pripravujú Peter Šťastný, Miroslav Michálek a Marián Bezák. Koná sa pod záštitou prezidenta Andreja Kisku a veľvyslanca USA na Slovensku Theodora Sedwicka.

Incident nevyzeral od začiatku tak hrozivo

Tvrdý zákrok Zdena Cháru na Miroslava Šatana 3. novembra 2012 v česko – slovenskom zápase tímov KHL HC Lev Praha a Slovan Bratislava rozhodcovia neposúdili ako faul. Hoci Šatan zápas, v ktorom Slovan porazil súpera v pomere 2:1, nedohral, ani športoví novinári v prvej chvíli netušili, že sa začína viac ako 600 dní trvajúci spor medzi legendami slovenského hokeja. „V polovici zápasu zaujala zrážka Cháru so Šatanom, po ktorej sa kapitán Slovana len veľmi ťažko dvíhal z ľadu a krajanovi z reprezentačného dresu venoval pár ´teplých´ slov,“ stručne opísal incident v tridsiatej minúte hry spravodajca TASR.



Ale už o dva dni neskôr žiadal Slovan, aby Komisia rozhodcov prešetrila zákrok na Šatana. "Miro Šatan je špičkovým hokejistom celej súťaže, ikonou nášho klubu. Je našou prirodzenou povinnosťou chrániť si takýchto hráčov všetkými dostupnými prostriedkami," povedal na vysvetlenie generálny manažér klubu Maroš Krajči.

Ani v tom čase sa však ešte nevedelo, aký dlhý bude Šatanov herný výpadok a už vôbec nie to, ako negatívne spor medzi hokejistami ovplyvní výsledky slovenskej reprezentácie. „Zdravotný stav kapitána hokejistov bratislavského Slovana Miroslava Šatana po zákroku Zdena Cháru zo zápasu medzinárodnej KHL v Prahe je vážnejší ako sa predpokladalo,“ informovala TASR 8. novembra 2012. Agentúra konštatovala, že Slovan čaká najbližšie výjazd na štadióny Lokomotivu Jarosľavl, Atlantu Mytišči a Torpeda Nižnyj Novgorod a „vzhľadom na momentálny stav liečenia Šatana“ je jeho účasť v zápasoch s nimi viac ako nepravdepodobná.

Hráč Slovana Bratislava Miroslav Šatan leží otrasený po strete s hráčom českého HC Lev Praha Zdenom Chárom.
Foto: TASR/Michal Svitok
"Miro Šatan sa aktuálne nachádza v stave po úraze hlavy a podvrtnutí krčnej chrbtice v štádiu diagnostiky a liečby," povedal vtedy pre hcslovan.sk klubový lekár Ján Grauzel.

Olympiáda

Šatan, ktorému zákrok na dlhé mesiace zabránil v hre, trval na tom, že sa mu Chára musí ospravedlniť. Ten to odmietal s odôvodnením, že hral v súlade s pravidlami. Za týchto okolností bolo pre trénera Vladimíra Vůjtka veľmi ťažké angažovať obe legendy do hokejovej reprezentácie na olympiádu v Soči.

"Stretli sme sa aj s Mirom Šatanom, vtedy ešte nehral a nemal ani vyhliadnutý klub. Bavili sme sa aj o termíne nominácie, tá nakoniec mala uzávierku 7. januára. Medzitým odohral deväť zápasov, ja som ich všetky videl. K tomuto dátumu nemal formu na olympijskú nomináciu. Nominovali sme 25 hráčov a kapitána, vodcu kabíny Zdena Cháru,“ vysvetľoval podľa TASR Vůjtek 20. februára 2014. „Potom začal hrať Miro lepšie, začal dávať góly a čakali sme do konca na situáciu s Mariánom Gáboríkom. A vtedy sme sa dostali aj do situácie, že dvaja ľudia, dvaja lídri a velikáni slovenského hokeja nehovoria spolu 14 mesiacov. Prehodili si len jednu sms-ku a neúspešne. Počul som, že to by sa dalo v Soči vyriešiť za 5 minút. Ale čo keby nie? Mohlo sa stať, že by sa nedohodli a to by bolo pre kolektív zlé," dodal.

Na archívnej snímke tréner Vladimír Vůjtek.
Foto: TASR/Michal Svítok
Vůjtek zdôraznil, že celý čas v tíme dbali na to, aby bol dobrý kolektív, partia a disciplína. Usúdili, že menšie zlo bude pôvodná nominácia: "Stupňoval sa na nás tlak a ja sám cítim, že trpí celý slovenský hokej, keď sa nevedia dohodnúť dve jeho osobnosti. Doteraz si každý hovorí svoju pravdu," povedal vtedy Vůjtek.

Takýto stav podľa trénera pravdepodobne ovplyvnil aj atmosféru v kabíne: "Asi je to v hlavách hráčov. Denne čítajú všeličo na internete a niektoré články im nepridali na pohode." Tým však Vůjtek nechcel ospravedlňovať nie veľmi presvedčivé výsledky slovenskej reprezentácie na olympiáde.

Generálny manažér reprezentácie Otto Sýkora vtedy podľa TASR pripomenul zásadný východiskový bod celej kauzy, ktorá neskôr nabrala aj iné rozmery: "Mirovi sme už počas našej novembrovej návštevy zámoria hovorili, že cesta na ZOH vedie aj cez vyjasnenie si situácie medzi ním a Zdenom. Samozrejme pri predpoklade, že Miro skoro začne hrať a dostane sa do zodpovedajúcej formy."

Sýkora komentoval aj esemeskovú komunikáciu medzi hokejovými legendami: "Miro pred zápasom Bostonu v New Yorku kontaktoval Zdena, kde mu napoludnie napísal, že by si s ním rád dal stretnutie na desať minút. Zdeno mu odpovedal, že pred zápasom nie a pozval ho s rodinou na víkend do Bostonu a tam by si to mohli vyjasniť. Odvtedy už neprebehla žiadna komunikácia."

V závere debaty s médiami Sýkora zopakoval, že Šatan dostal jasne na vedomie, že jeho cesta do Soči vedie aj cez urovnanie sporu s Chárom. Na druhej strane: "So Zdenom ako s kapitánom sme sa bavili o každom hráčovi. Nikdy si však nekládol podmienky, kto bude a kto nebude v tíme."

Na Majstrovstvách sveta v Bielorusku v máji 2014 pre zmenu hral Miroslav Šatan, chýbal však Zdeno Chára. A žiaľ, v reprezentácii Slovenska ich už spolu neuvidíme.

„Utorkový víťazný zápas s Dánskom (4:3) na MS v Minsku bol posledným v bohatej hokejovej kariére Miroslava Šatana,“ konštatovala TASR 20. mája 2014. Tridsaťdeväťročný, už legendárny útočník po stretnutí potvrdil, že definitívne ukončil profesionálnu hráčsku činnosť. "Už v marci po konci klubového ročníka so Slovanom Bratislava som povedal, že to bude moja posledná sezóna a na tom rozhodnutí sa nič nezmenilo. Niekedy sa to skončiť muselo a je to práve dnes," vyhlásil kapitán vtedajšieho výberu, aj majstrov sveta z Göteborgu 2002.

Koniec kariéry

V Minsku odohral Šatan svoj štrnásty svetový šampionát, z toho dvanásty v elitnej kategórii. Jeho tím stratil šancu na postup do štvrťfinále po víťazstve Francúzska nad Dánskom, takže posledný duel bol iba bojom o 5. miesto v tabuľke. Rozlúčku mohol Šatan ozdobiť aj gólom, v zápase mal niekoľko nádejných streleckých pozícií. V záverečnej power play súpera minul prázdnu bránku. "Nemal som veľa času, ale vyskúšal som to," komentoval moment. "Nemrzí ma, že som nedal gól, lebo sme vyhrali. Bojovali sme a všetci hráči podali dobrý výkon."

„Je zhodou náhod, že Šatan sa rozlúčil s hokejovou kariérou v dueli s Dánskom, rovnako ako pred tromi rokmi už nebohý Pavol Demitra. V oboch prípadoch bol zápas bezvýznamný z hľadiska slovenských šancí a v oboch prípadoch bol víťazný. Aj pri emotívnej Demitrovej rozlúčke na MS 2011 už nemohli Slováci postúpiť do štvrťfinále,“ poznamenal spravodajca TASR na margo konca Šatanovej hokejovej kariéry.