Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Náš najlepší basketbalista sa so snom o reprezentácii Nemecka rozlúči

Anton Gavel zo Slovenska (vpravo), archívne foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Nevidíme žiadny dôvod na náš súhlas, aby Anton Gavel hral za Nemecko na blížiacich sa ME, uviedol šéf Slovenskej basketbalovej asociácie.

Bratislava 31. júla (TASR) - Štvornásobný najlepší basketbalista Slovenska Anton Gavel sa zrejme bude musieť rozlúčiť so svojím snom o reprezentácii Nemecka na blížiacom sa európskom šampionáte (Eurobasket 2015). Hoci pred časom deklaroval záujem o zmenu národného dresu, Slovenskej basketbalovej asociácii (SBA) sa to vôbec nepozdáva. Šéf SBA Pavel Bagin potvrdil, že Gavelovi potrebný súhlas nedali.

"Nevidíme žiadny dôvod na náš súhlas, aby Anton Gavel hral za Nemecko na blížiacich sa ME. Nedávno sme mu výrazne pomohli aj za pomoci štátnych orgánov získať slovenské občianstvo. A to len preto, aby mohol znovu reprezentovať Slovensko. Pred niekoľkými týždňami sa aj sám tešil, že si zahrá v našej reprezentácii na turnaji v Číne. Anton Gavel predstavuje veľký vzor v slovenskom basketbale pre mladých hráčov. Nechceme ho stratiť, keďže aj náš mužský basketbal má v najbližších rokoch značné cieľe a práve Anton Gavel by ich mohol pomôcť najviac naplniť. Preto sme poslali na nemeckú federáciu DBB list s odpoveďou, že neakceptujeme ich požiadavku, aby Anton Gavel hral za tamojšiu reprezentáciu," uviedol Bagin podľa webu slovakbasket.sk.

Univerzálny rozohrávač odišiel do Nemecka ako 15-ročný, v krajine doteraz strávil polovicu života. Aby v bundeslige nebol považovaný za cudzinca, v roku 2012 prijal nemecké občianstvo. Tým pádom nemohol reprezentovať Slovensko a národný tím trénera Milana Černického sa vo vlaňajšej kvalifikácii o postup na ME 2015 musel zaobísť bez neho.

Koncom roka však opäť prejavil záujem hrať za rodnú krajinu. Funkcionári Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) mu vyšli v ústrety, vybavili mu výnimku a Gavel 31. marca 2015 na Generálnom konzuláte SR v Mníchove zložil slávnostný sľub štátneho občana Slovenskej republiky a prevzal z rúk generálnej konzulky Veroniky Lombardini listinu o udelení štátneho občianstva SR.

Odchovanec svitského basketbalu pôsobil po odchode do Nemecka v kluboch BG Karlsruhe a Giessen 46ers. Nasledovali angažmány v španielskej Murcii a gréckom Arise Solún. V novembri 2009 sa stal hráčom Brose Baskets Bamberg. V jeho drese získal okrem štyroch majstrovských titulov aj dvakrát ocenenie pre najlepšieho defenzívneho hráča súťaže (2012, 2013). Predvlani ho vyhlásili za najužitočnejšieho hráča finálovej série. V júli 2014 sa 30-ročný Košičan stal novou posilou bavorského veľkoklubu Bayern Mníchov.

Eurobasket 2015 sa uskutoční v termíne 5.-20. septembra v štyroch európskych krajinách. Nemecko sa v berlínskej skupine postupne stretne s Islandom, Srbskom, Tureckom, Talianskom a Španielskom.