Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Šport

Michael Schumacher išiel mimo zjazdovky

Michael Schumacher, archívne foto Foto: TASR/AP Photo

Dôvodom nehody neboli lyže ani rýchlosť.

Albertville 8. januára (TASR) - Bývalý šampión F1 Michael Schumacher jazdil pred ťažkou nehodou asi tri až šesť metrov mimo vyznačenej zjazdovky. Počas stredajšej tlačovej konferencie v Albertville to vyhlásil prokurátor Patrick Quincy.

Kameň, na ktorý dopadol Schumacher hlavou, sa nachádzal deväť metrov od vyznačenej zjazdovky. Podľa Quincyho neboli príčinou vážnej nehody jeho lyže a ani vybavenie, ktoré malo byť vo veľmi dobrom stave. Rovnako by nemala byť kľúčovým prvkom ani rýchlosť, no tú vyšetrovatelia ešte nepoznajú. "Zatiaľ ju nedokážeme presne určiť," uviedol Stephane Bozon a Quincy dodal, že "Schumacher bol veľmi dobrý lyžiar".

Tieto informácie získali z dvojminútového záznamu z kamery, ktorú mal bývalý majster sveta na svojej helme. Podľa záznamu Schumacher stratil rovnováhu, keď zišiel z červenej zjazdovky a stratil rovnováhu. Náraz na kameň zlomil helmu na dve časti. Podľa doktorov mu zachránila život.

Vyšetrovatelia v stredu potvrdili, že zjazdovka v stredisku Meribel bola upravená a označená podľa národných štandardov. "Podľa našich zistení rešpektovala všetky predpisy," uviedol ďalej Quincy, ktorý so svojimi spolupracovníkmi vypočuli už viacero ľudí zo svahu, lekárov a expertov.

Quincy uviedol, že vyšetrovanie prebieha rovnako ako pri každej inej vážnej lyžiarskej nehode a zdôraznil, že jeho cieľom je objasniť, čo sa stalo a nie nutne určiť vinu. Zatiaľ nie je jasné, dokedy bude trvať.

Schumacherov stav je po nehode stabilizovaný, ale naďalej kritický. Štyridsaťpäťročný Nemec leží v umelom spánku v nemocnice v Grenoble.

Najúspešnejší pilot v dejinách "efjednotky" so siedmimi titulmi a 91 triumfami utrpel v nedeľu 29. decembra po lyžiarskom úraze vo Francúzskych Alpách vážne zranenia hlavy a musel podstúpiť dve operácie. Pri druhej mu odstránili väčší hematóm a zmiernili tak tlak na jeho mozog. Schumacher bol v Meribel na rodinnej dovolenke. V stredisku vlastní horskú chatu.