Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Šéf SLA Repka nepríde do Jasnej, zaplavili ho maily a kritické odkazy

Na snímke prezident Slovenskej lyžiarskej asociácie František Repka v Poprade 24. marca 2015. Foto: TASR - Oliver Ondráš

František Repka, prezident Slovenskej lyžiarskej asociácie tak reaguje na udalosti, ktoré vznikli v nadväznosti na medializovanie kauzy Úseku alpských disciplín SLA.

Jasná 2. marca (TASR) - Dva dni pred slávnostným otvorením podujatia Svetového pohára alpských lyžiarok v Jasnej prichádzala do dejiska ďalšia várka výprav a šéf domáceho hnutia oznámil svoju neúčasť. František Repka, prezident Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) reaguje tak na udalosti, ktoré vznikli v nadväznosti na medializovanie kauzy Úseku alpských disciplín SLA (ÚAD SLA).

Ešte v januári Repka vyjadroval podporu špičkovým slalomárkam Veronike Velez-Zuzulovej a Petre Vlhovej i organizátorom SP. Spory vedenia SLA s najmasovejším úsekom sa však dostali aj do osobnej roviny a v uplynulých dňoch šéf slovenského lyžovania čelil výraznej kritike aj zo strany tímov oboch úspešných reprezentantiek, na čele s otcami Timotejom Zuzulom a Igorom Vlhom.

"Viem, že som sa chcel vysloviť k situácii v SLA až po skončení SP v Jasnej, ale vyjadrenia určitých osôb na moju adresu ma prinútili reagovať aj smerom k verejnosti. Včera som sa na základe udalostí posledných dní rozhodol, že sa na podujatí SP v Jasnej osobne nezúčastním. Našim reprezentantkám držím palce a organizačnému tímu prajem, aby preteky dopadli k spokojnosti všetkých zúčastnených. V prípade potreby budem organizátorom k dispozícii a k ďalším krokom sa vyjadrím, ako som už avizoval, po skončení SP," informoval TASR Repka.

Kameňom úrazu lyžiarskeho hnutia na Slovensku je už dlho najmä vzťah Predsedníctva SLA s alpským úsekom, ktorý v istom období minulého roka pracoval dokonca pod dvojakým vedením. Šéfstvo asociácie oficiálne podporovalo pôvodnú garnitúru na čele s Marinom Mersichom, ale početná zjazdárska línia v značnej prevahe vyjadrovala podporu novým ľuďom, ktorí sa zoskupili okolo rodín a trénerov súčasnej i bývalej reprezentácie, za aktívneho pôsobenia Tomáša Žampu. Po mimoriadnej členskej schôdzi vzniklo nové vedenie úseku, ktoré až do polovice februára pracovalo bez náznakov nezhôd, ale v uplynulých dňoch došlo k spochybneniu jeho legitimity.

Repka síce nebol iniciátorom a ani sa s iniciatívou nestotožňoval, ale tvrdil, že z funkcie prezidenta SLA mu vyplývalo konať: "Ako prezident lyžiarskej asociácie, ktorá združuje sedem úsekov, musím rešpektovať výsledky hlasovania, v ktorom členovia Predsedníctva SLA na základe šetrenia a odporučenia Kontrolno-revíznej komisie SLA rozhodli o postupe v súvislosti s pochybnosťami o právoplatnosti uznesení Mimoriadnej členskej schôdze Úseku alpských disciplín, ktorá sa konala 18. apríla 2015. Legislatívne a procesné chyby pri zvolení nového predsedníctva ÚAD v roku 2015 si vynútili elektronické hlasovanie Predsedníctva Slovenskej lyžiarskej asociácie, ktoré vo funkciách potvrdilo pôvodné vedenie zvolené na poslednej nespochybnenej členskej schôdzi Úseku alpských disciplín."

Timotej Zuzula však zdôrazňuje, že "ľudia, ktorí sú momentálne vo vedení ÚAD, majú moju plnú dôveru a veľmi si ich prácu vážim." Dlhoročný tréner najlepšej slovenskej lyžiarky samostatnej éry Repkovi pripomína represívne správanie vedenia úseku voči jeho dcére ešte z čias, keď spolu s Marinom Mersichom mala hlavné slovo aj Janka Gantnerová. "Nikdy na to nezabudneme," odkázal Zuzula a pre TASR zdôraznil, že považuje za absurdné, aby o jasne najmasovejšom úseku rozhodovali iné, menej početné úseky.

Šéf "nového" ÚAD Michal Rajčan, ktorý exekutívne kolégium vytvoril spolu s Monikou Maršálekovou, Jurajom Sinayom, Branislavom Lengyelom, Tomášom Kmeťom a Barborou Lukáčovou, je presvedčený, že predsedníctvo SLA nemá právomoc určovať, kto je a kto nie je v legitímnom predsedníctve jednotlivých úsekoch.

Hybnou silou súčasných udalostí bolo podanie Marina Mersicha a Petra Bendíka na Okresnom súde v Poprade. Dali žalobu o neplatnosti mimoriadnej členskej schôdze. Podľa platnej legislatívy bolo možné napadnúť uznesenia na do 30-tich dní, v tomto prípade do 18. mája 2015. Keďže však došlo k podaniu žaloby až po tomto termíne, súd môže žalobu zamietnuť. Repka však tvrdí, že "legislatívne a procesné chyby pri zvolení nového predsedníctva ÚAD v roku 2015 si vynútili elektronické hlasovanie Predsedníctva Slovenskej lyžiarskej asociácie, ktoré vo funkciách potvrdilo pôvodné vedenie zvolené na poslednej nespochybnenej členskej schôdzi Úseku alpských disciplín."

V týchto súvislostiach dostal Repka v uplynulých dňoch množstvo odkazov, mailov a otvorených listov z vnútra zjazdárskeho hnutia. Timotej Zuzula prostredníctvom mailu jedného z delegátov informoval TASR, že overovateľom zápisnice z inkriminovanej schôdze bol Peter Bendík, teda jeden z tých, ktorí legitímnosť schôdze následne spochybnili. Anton Revúcky, predseda Dozornej rady ÚAD SLA v liste členom SLA odkazuje, že Marino Mersich bol vlani z postu šéfa predsedníctva úseku odvolaný najvyšším orgánom OZ a tým je podľa zákona vždy len a len členská schôdza: "Akýkoľvek iný orgán OZ nemôže meniť rozhodnutia členskej schôdze. Rozhodnutie sa podľa zákona môže zmeniť len rozhodnutím súdu. Ak je ktorýkoľvek člen OZ presvedčený, že boli porušené jeho práva môže sa odvolať na kontrolno-revíznu komisiu a následne na súd. Mersich podal na súd podanie o neplatnosti MČS a tým sa celý spor preniesol do roviny súdneho rozhodovania mimo pôdu SLA."

Šéf úsekového dozoru zjazdárov šéfovi lyžovania priamo odkázal: "Odporúčam prezidentovi znenie Stanov SLA, podľa ktorých komisia ani Predsedníctvo SLA nemajú oprávnenie rozhodnúť o tom, či je niekto legitímne zvolený alebo nie (čl. 13 bod 13.2 Stanov SLA), preto aj prípadné hlasovanie Predsedníctva SLA o takomto návrhu je protizákonné a podľa platných zákonov v celej Slovenskej republike nevykonateľné."