Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Šéf slovenskej cyklistiky PETER PRIVARA: Saganovo meno treba očistiť

Šéf slovenskej cyklistiky Peter Privara v štúdiu TABLET.TV. Foto: TABLET.TV

O Saganovi sa dnes nebaví len celé Slovensko, ale celý cyklistický svet. Jeho vylúčenie z tohtoročnej TdF sme prebrali v štúdiu TABLET.TV s prezidentom Slovenského zväzu cyklistiky Petrom Privarom.

Bratislava 8. júla (Teraz.sk) – Vylúčenie Petra Sagana zo 104. ročníka Tour de France rezonuje celým cyklistickým svetom už niekoľko dní. Dohady o jeho kolízii s Britom Markom Cavendishom neutíchajú, naopak na povrch vychádzajú nové a nové skutočnosti, ktoré môžu svedčiť o úmyselnej diskreditácii slovenského pretekára. Aj z toho dôvodu sme si do štúdia TABLET.TV pozvali prezidenta Slovenského zväzu cyklistiky Petra Privaru, s ktorým sme sa porozprávali o udalostiach zo záveru 4. etapy tohtoročnej TdF, ale i o tom, čo nasledovalo po nich.

Päťnásobný držiteľ zeleného trička z najslávnejších pretekov na svete mal tento rok možnosť sa šiestym triumfom v bodovacej súťaži v rade vyrovnať legendárnemu nemeckému cyklistovi Erikovi Zabelovi. Bohužiaľ, už sa mu to nepodarí, po kolízii s Markom Cavendishom v závere 4. etapy ho totiž rozhodcovská komisia z aktuálneho ročníka Tour de France vylúčila. „Pri sledovaní priameho prenosu to naozaj vyzeralo tak, že Peťo Cavendisha nepustil, lakeť v tom bol, a že prišlo medzi nimi ku kontaktu, po ktorom Brit spadol. Predpokladal som teda, že môže prísť k nejakému potrestaniu Sagana. Už vtedy som však tvrdil, že Cavendish tam nemal ísť, lebo tá medzera bola úzka a jednoducho tam nemal čo robiť. V cyklistike ide o nepísané zákony. Následne som však mal možnosť vzhliadnuť kolíziu z viacerých pohľadov a na niektorých z nich bolo jasne vidieť, že Peťo sa svojho rivala lakťom ani len nedotkol. Bola to viac-menej jazdecká chyba Cavendisha, ktorou ohrozil Sagana. Mohli totiž spadnúť obaja, a tým pádom to mohlo mať ďaleko horšie následky. Prísnosť potrestania teda nechcem posudzovať, a to z dôvodu, že si myslím, že Peťo nemal byť potrestaný vôbec,“ nechal sa počuť Peter Privara.

Pozrite si celý televízny rozhovor s Petrom Privarom:



Šéf slovenskej cyklistiky má po niekoľkých dňoch od vylúčenia Petra Sagana z TdF na celú záležitosť ešte tvrdší názor. „Ak by som mal dnes vinu za inkriminovanú kolíziu vyjadriť percentuálne, tak u Peťa Sagana by to bola nula a u Marka Cavendisha rovných sto. Avšak na celkovej situácii, ktorá pádu britského cyklistu predchádzala, by sme tie percentá museli priamo úmerne rozdeliť medzi kompletne špurtujúcu skupinu,“ pokračoval Privara, ktorého sme sa vzápätí opýtali, či by bol jeho názor rovnaký, ak by sa všetko odohralo v opačnom garde, a teda, že by na zemi skončil Sagan. „V tom prípade by som povedal, že Peťo riskoval, a že do tej medzery nemal ísť. Zároveň by som si bol na sto percent istý, že Cavendish ho tam nepustí, tak ako to bolo aj opačne,“ vysvetlil 56-ročný rodák z Čadce.

Zmení Sagan svoj program?


Prvý muž slovenskej cyklistiky pozná Sagana veľmi dobre, a tak nás zaujímalo, aký vplyv môže mať vyradenie z Tour de France na jeho ďalšiu kariéru. „Myslím si, že nejako špeciálne to jeho kariéru neovplyvní, no tento rok bude musieť zrejme zmeniť svoj ďalší program. Otázne teda je, či bude štartovať na španielskej Vuelte a ak áno, tak či ju dokončí, či ju bude brať ako prípravu na majstrovstvá sveta a podobne. Ťažko však rozprávať zaňho, určite sa po vyradení z Tour de France necíti dobre. Stačí sa pozrieť na jeho fanúšikov, ako to celé prežívajú a sú z toho nešťastní. Ako sa teda musí asi cítiť on sám, ktorého sa tá krivda priamo týka a na ňom bola spáchaná? Aj preto je podstatné, aby bolo Saganovo meno očistené, aby z neho neurobili polozabijaka na bicykli, keďže všetci dobre vieme, že práve Cavendish jazdí dlhé roky omnoho agresívnejšie a nebezpečnejšie,“ dodal Peter Privara.

Peter Sagan je v posledných rokov jedným z najväčších marketingových ťahákov svetovej cyklistiky. Aký dopad na ňu môže mať jeho vyradenie z TdF? „Pred pár rokmi sa podarilo Lanceovi Amrstrongovi dostať Tour de France do obrovských čísiel, dovtedy bolo v cyklistike málo peňazí, čo som ako bývalý profesionál zažil. Armstrongovi sa tento šport podarilo spopularizovať na celom svete, no po jeho dopingovej afére nastal v cyklistike na určitý čas úpadok, ľudia sa začali na ňu pozerať ako na nečistý šport. V tom čase sa však objavil na scéne Peťo Sagan, cyklistiku opäť pozdvihol a dokonca sa nebojím povedať, že ešte na vyššiu úroveň, ako sa to podarilo Armstrongovi. Bohužiaľ, pred pár dňami sa udialo to, čo sa udialo a teraz sám neviem, akým smerom sa to bude uberať...“ dodal Peter Privara.