Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Šport

Sekera s Jurčinom nastúpia proti Čechom až v Bratislave

Andrej Sekera Foto: TASR/Martin Baumann

Po dvojzápase s Ruskom majú zdravotné problémy Ján Sýkora, René Vydarený a Richard Stehlík. Na post asistenta trénera prichádza Jerguš Bača.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek verí, že dvojzápas proti Česku mu prinesie ďalšie odpovede na otázniky s konečnou nomináciou pre majstrovstvá sveta. V súbojoch s tradičný rivalom v rámci 2. ročníka projektu Euro Hockey Challenge si chce "posvietiť" najmä na útočné formácie, keďže v zložení defenzívy má už približne jasno. Posledné dni mu však narobili vrásky, keďže viacero hráčov postihli menšie zranenia.

Slováci nastúpia proti Čechom najprv v stredu o 18.00 h v Prahe a o dva dni neskôr o 17.00 h pred vlastnými divákmi na štadióne Ondreja Nepelu. Po dvojzápase s Ruskom mali menšie zdravotné problémy útočníci Branko Radivojevič a Juraj Mikúš, v utorok to vyzeralo tak, že sú už v poriadku a budú hrať. "Problémy s členkami však majú Ján Sýkora, René Vydarený a Richard Stehlík. Uvidíme, ako na tom budú, no Sýkora pravdepodobne nenastúpi," uviedol v utorok pre TASR generálny manažér tímu Otto Sýkora. Do prípravy sa už zapojili aj posily zo zámoria, obrancovia Andrej Sekera a Milan Jurčina, ktorí by mali zasiahnuť až do piatkového zápasu.

Hlavný kormidelník Vůjtek na pondelňajšom zraze priznal, že najviac otáznikov v súvislosti s nomináciou na MS sa mu vynára v ofenzívnych radoch a verí, že po tohtotýždňových dueloch väčšinu z nich vyrieši. "So zápasmi v Rusku, sú to pre nás asi najdôležitejšie stretnutia, sú to naši najsilnejší súperi. Myslím si, že nám ukážu slabiny niektorých hráčov, ktorí na ten špičkový hokej ešte úplne nedosiahli a od toho sa potom bude odvíjať zostava na šampionát."

Tréner Vůjtek chystá zmeny

Slovákom doterajšia záverečná príprava výsledkovo nevyšla, keď v štyroch dueloch ani raz nezvíťazili. Tréner preto oproti posledným zápasom v Rusku chystá v ofenzíve aj zopár zmien: "Preskupíme dvoch centrov, aby sme videli, ako sa budú javiť v ďalších formáciách," oznámil Vůjtek, ktorý však nechcel prezradiť, kto sa postaví do bránky: "Brankári sa nebudú točiť. Máme na to určitý systém a určitý kľúč, no nechceme hovoriť nič dopredu. Ešte sme sa s nimi nerozprávali, takže by bolo nefér, keby sa to dozvedeli od novinárov."

Český tréner sa postaví proti svojim krajanom, no tento fakt si nepripúšťa. "Ja to beriem ako každý iný zápas. Som síce Čech, no tá rivalita je hlavne medzi fanúšikmi, hráčmi a možno trošku i medzi funkcionármi. Zápasy aspoň budú mať dobrý náboj, skoro ako majstrovstvá sveta," uviedol.

Obranca Andrej Sekera sa k tímu pripojil v pondelok, no keďže ho ešte trošku trápi aklimatizácia a časový posun, nastúpi až v Bratislave. "Pre mňa je výzva byť v národnom tíme a chcem predviesť čo najlepšie výkony," vyhlásil. Obranca Buffala mal počas sezóny zdravotné problémy, no podľa vlastných slov je už stopercentne v poriadku. "Mal som zápal pľúc, zlomené rebro a boli tam nejaké modriny, ale teraz som už v úplne v poriadku," dodal Sekera, ktorý sa chce v najbližších dňoch bližšie spoznať s novým trénerom a vedením reprezentácie: "S trénerom som sa stretol zatiaľ iba raz v New Yorku a prišiel mi ako veľký 'pohoďák'. Je to pán tréner, dokázal už viacero vecí. Myslím si, že všetci chalani, čo sú tu v tíme, sú radi, že máme takého trénera a môžeme pod ním hrať."

Oremus skončil, asistentom bude Bača

Tréner Vůjtek nebude mať na MS v Helsinkách za asistenta Petra Oremusa. K zmene prichádza pred prípravnými zápasmi proti Česku a na striedačkách v Prahe a v Bratislave už bude stáť namiesto neho Jerguš Bača.

"Peter Oremus nás požiadal o uvoľnenie z postu člena realizačného tímu a asistenta trénera reprezentačného mužstva pre majstrovstvá sveta z rodinných dôvodov," uviedol pre szlh.sk prezident zväzu Igor Nemeček. "Po konzultáciách s hlavným trénerom Vladimírom Vůjtekom a prezidentom zväzu Igorom Nemečkom sme sa rozhodli osloviť trénera výberu SR 16 Jerguša Baču. K národnému tímu sa pripojil už v pondelok," doplnil generálny manažér reprezentácie Otto Sýkora.

Duely Slovenska s Českom majú dlhú históriu. Mužstvá sa stretli dokopy 51-krát, pričom Česi jasne dominujú s 34 víťazstvami. Sedem zápasov skončilo remízou a desaťkrát sa z triumfu tešili reprezentanti s dvojkrížom na hrudi. Naposledy si zmerali sily vlani v základnej skupine na šampionáte v Bratislave, kde vyhrali Česi 3:2.

Český kouč Alois Hadamczik môže proti Slovákom počítať už aj s posilami zo zámoria Tomášom Plekancom a Jiřím Tlustým. Tí by mali vytvoriť elitný útok spolu s Petrom Tenkrátom. Opierať sa bude aj o ďalšie skúsené mená ako sú útočníci Aleš Hemský, Petr Průcha, či obrancovia Petr Čáslava, Ondřej Němec a Miroslav Blaťák.

Oba zápasy budú mať aj spomienkový charakter. V úvodnom meraní síl v Prahe nastúpia mužstvá v replikách dresov z roku 1972, čím si pripomenú triumf Československa na majstrovstvách sveta a Európy pred štyridsiatimi rokmi. Českí hokejisti nastúpia v bielej a slovenskí reprezentanti v modrej farebnej kombinácii. Pred súbojom v Bratislave sa zase Slováci rozlúčia s Pavlom Demitrom uvedením vynikajúceho útočníka do Siene slávy. Pred zápasom sa odohrá krátky slávnostný ceremoniál a domáci reprezentanti nastúpia v dresoch špeciálne vyrobených pre tento duel.

Nominácia SR pred zápasmi s Českom:

Brankári - Peter Hamerlík (HC Oceláři Třinec, ČR), Július Hudáček (Södertälje SK, Švéd.), Ján Laco (Lev Poprad, SR/KHL)

Obrancovia - Ivan Baranka (Spartak Moskva, Rus./KHL), Peter Mikuš (HC Mountfield České Budějovice, ČR), Richard Stehlík (Atlant Mytišči, Rus./KHL), Michal Sersen (HC Sparta Praha, ČR), Tomáš Starosta (Jugra Chanty-Mansijsk, Rus./KHL), René Vydarený (HC České Budějovice, ČR), Kristián Kudroč (Ässät Pori, Fín.), Vladimír Mihálik (HC Timra, Švéd.), Andrej Sekera (Buffalo Sabres, NHL), Milan Jurčina (New York Islanders, NHL)

Útočníci - Mario Bližňák (HC Sparta Praha, ČR), Martin Cibák (Neftechimik Nižnekamsk, Rus./KHL), Marcel Hossa (Dinamo Riga, Lot./KHL), Marek Hovorka (Rytíři Kladno, ČR), Milan Kytnár (HPK Hämeenlinna, Fín.), Patrik Lušňák (HK 36 Skalica), Juraj Mikúš (TPS Turku, Fín.), Štefan Ružička (Spartak Moskva, Rus./KHL), Tomáš Surový (CSKA Moskva, Rus./KHL), Ján Sýkora (HC 05 Banská Bystrica), Rastislav Špirko (Lev Poprad, SR/KHL), Branko Radivojevič (Atlant Mytišči, Rus./KHL), Milan Bartovič (Bílí Tigři Liberec, ČR)

Nominácia ČR:

Brankári - Jakub Štěpánek (SKA Petrohrad, KHL), Jakub Kovář (HC MOUNTFIELD České Budějovice), Tomáš Pöpperle (Sparta Praha)

Obrancovia - Petr Čáslava (CSKA Moskva, KHL), Ondřej Němec (Čerepovec, KHL), Miroslav Blaťák, Jakub Nakládal (obaja Salavat Julajev Ufa, KHL), Lukáš Krajíček (Dinamo Minsk, KHL), Tomáš Mojžíš (TPS Turku, Fín.), Zdeněk Kutlák (Ambri-Piotta, Švaj.), Jakub Krejčík (Slavia Praha), Tomáš Kudělka (Vítkovice Steel), Petr Zámorský (PSG Zlín)

Útočníci - Tomáš Plekanec (Montreal, NHL), Aleš Hemský (Edmonton, NHL), Jiří Tlustý (Carolina, NHL), Tomáš Vincour (Dallas, NHL), Lukáš Kašpar, Kamil Kreps, Jiří Novotný (všetci Barys Astana, KHL), Petr Průcha (SKA Petrohrad, KHL), Jakub Petružálek (Amur Chabarovsk, KHL), Petr Nedvěd (Bílí Tygři Liberec), Michal Vondrka (Slavia Praha), Jan Kovář (Plzeň 1929), Petr Vampola (Servette Ženeva, Švaj.), Petr Tenkrát, Ivan Rachůnek (obaja Sparta Praha), Petr Holík (Zlín), Petr Kumstát (Energie Karlovy Vary)