Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Sekera mieri do Kanady, platovo si výrazne polepší: Som spokojný

Andrej Sekera, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

S vedením kanadského klubu uzavrel šesťročnú zmluvu v celkovej hodnote 33 miliónov dolárov.

Edmonton 1. júla (TASR) - Slovenský hokejový obranca Andrej Sekera si tesne po otvorení trhu s voľnými hráčmi našiel v NHL nového zamestnávateľa. Jeho kariéra bude pokračovať v Edmontone Oilers, s vedením kanadského klubu uzavrel šesťročnú zmluvu v celkovej hodnote 33 miliónov dolárov. Informovala o tom oficiálna webstránka "olejárov".

Sekera bol jedným z najžiadanejších obrancov na voľnom trhu. Platovo si výrazne polepší, kým na základe doterajšieho štvorročného kontraktu bral v priemere 2,75 mil. dolárov, nová zmluva mu vynesie za sezónu 5,5 mil. USD. Súčasťou kontraktu je aj klauzula o zákaze výmeny hráča bez jeho súhlasu.

Dvadsaťdeväťročný zadák prichádza do ambiciózneho mužstva, v ktorom sa po uplynulých nevydarených sezónach rozhodli vymeniť manažment a prebudovať káder. Nový generálny manažér Peter Chiarelli chce vylepšiť obraz kedysi slávneho klubu, ktorý stratil lesk. Začal draftovaním supertalentovaného Connora McDavida z prvého miesta a následne angažovaním obrancu Erica Grybu a fínskeho krídelníka Lauriho Korpikoskiho. Do jeho plánov zapadá aj Sekera, ktorý podľa všetkého dostane v Edmontone plno priestoru na ľade.

"Som spokojný, že som sa stal hráčom Edmontonu. Okrem olejárov boli ešte v hre dva kluby - San Jose a Colorado, ale rozhodol som sa pre Edmonton," povedal Sekera pre portál Čas.sk. "Zo všetkých ponúk bola práve tá od Edmontonu najlepšia. Po všetkých stránkach, nielen finančnej, ale aj hokejovej. Svoje zohralo aj to, že na súpiske majú olejári viacero výborných hokejistov a po príchode generálneho manažéra Petra Chiarelliho budú chcieť poskočiť v tabuľke NHL vyššie. Mal som na stole niekoľko iných ponúk, ale rozhodol som sa podpísať kontrakt práve s Oilers. Dúfam, že ma čaká šesť krásnych rokov," doplnil pre hockeyslovakia.sk.

Bojnický rodák, ktorý štartoval na ZOH 2010 a 2014 a v zbierke má striebro z MS 2012, začal profiligovú kariéru v Buffale. Obliekal aj dresy Caroliny a naposledy Los Angeles, s ktorým sa nedokázal dohodnúť na predlžení spolupráce a stal sa tak neobmedzeným voľným hráčom. Výborný korčuliar s kvalitnou rozohrávkou nazbieral v uplynulej sezóne 23 bodov (3+20) v 73 zápasoch za Hurricanes a LA. "Od Kings som ponuku nedostal," dodal slovenský zadák, ktorý už piaty týždeň trénuje na novú sezónu. Do zámoria by mal odletieť koncom augusta.

Okrem Sekeru angažovali Oilers v stredu aj centra Marka Letestua, bývalý hráč Columbusu podpísal trojročný kontrakt, ktorý mu garantuje 1,8 milióna dolárov za sezónu.