Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

V druhom semifinále ženskej dvojhry nastúpi Kerberová proti Kontovej

Nemka Angelique Kerberová. Foto: TASR/AP

Kerberová sa prebojovala do semifinále Australian Open premiérovo v kariére.

Melbourne 27. januára (TASR) - Nemecká tenistka Angelique Kerberová a Britka Johanna Kontová utvorili druhú semifinálovú dvojicu v ženskom singli na grandslamovom turnaji Australian Open. Kerberová ako nasadená sedmička vo štvrťfinále vyradila dvojnásobnú šampiónku z Melbourne Bielorusku Victoriu Azarenkovú 6:3, 7:5. Kontová zdolala čínsku kvalifikantku Šuaj Čang hladko 6:4, 6:1 a stala sa prvou britskou grandslamovou semifinalistkou od roku 1983, keď Jo Durieová postúpila medzi elitné kvarteto na US Open.

Kerberová sa prebojovala do semifinále Australian Open premiérovo v kariére. Doposiaľ poslednou Nemkou medzi najlepšou štvoricou v Melbourne Parku bola pred 18 rokmi Anke Huberová. Proti Azarenkovej mala Kerberová negatívnu bilanciu 0:6, no v stredajšom dueli obrátila naruby papierové predpoklady. V aréne Roda Lavera mala raketový štart a po dvoch brejkoch si v prvom sete vybudovala rozhodujúci náskok 4:0. V druhom dejstve viedla Azarenková, ktorá v prvých štyroch kolách stratila dokopy iba 11 gemov, 5:2. Nemka však potvrdila povesť veľkej bojovníčky. Odvrátila tri setbaly, vyrovnala na 5:5 a v koncovke slávila úspech.

Kerberová sa po premenenom mečbale cítila ako v siedmom nebi. "Som veľmi šťastná, že som Viku konečne zdolala. V úvodnom kole turnaja som ušla z mečbalu, teraz som prvýkrát v semifinále Australian Open, čo je fantázia. Nedokážem ani slovami opísať moje pocity. Pred zápasom som si povedala, že musím zahrať tak, ako na tréningových dvorcoch. Išla som do toho a verila som si, že môžem prelomiť negatívnu sériu s dvojnásobnou víťazkou z Melbourne. Od začiatku som kvalitne servovala a dobre som sa na kurte hýbala. Snažila som sa hrať oveľa agresívnejšie, ako v našich posledných vzájomných zápasoch. V druhom sete za stavu 2:5 som nezložila zbrane. V duchu som si hovorila, že nesmiem hľadieť na skóre a musím hrať svoj najlepší tenis, čo sa mi aj podarilo," povedala pre akreditované médiá.

Pre Kerberovú je veľkou inšpiráciou legendárna krajanka Steffi Grafová - bývalá svetová jednotka. "Vlani som ju navštívila v Las Vegas a požiadala ju o nejaké rady. Steffi je naozajstná šampiónka a je skvelá aj po ľudskej stránke. Vyhrala všetko čo sa dalo, na konte má 22 grandslamových titulov. Pár dní pred turnajom v Indian Wells som s ňou mala možnosť trénovať a bola to pre mňa veľká skúsenosť. Povedala mi, že som na dobrej ceste, len musím začať viac veriť vo vlastné sily."

Kontová je prvou britskou semifinalistkou Australian Open od roku 1977, keď Sue Barkerová postúpila dokonca do finále. Rodáčka zo Sydney predviedla proti premožiteľke svetovej dvojky Rumunky Simony Halepovej koncentrovaný výkon, ťažila z kvalitného podania. "Pred začiatkom turnaja som si povedala, že pôjdem od zápasu k zápasu, od fiftínu k fiftínu. Proti Šuaj Čang to dnes nebolo ľahké. Vždy keď som bola o krok vpred, dokázala zakontrovať. Chcela by som sa poďakovať za podporu fanúšikom, boli ste fantastickí. Kvôli vám hráme tenis. Moja rodina teraz prežíva bezsenné noci, keďže všetky zápasy sa hrajú väčšinou skoro ráno európskeho času. V semifinále dám do roho všetko. Proti Kerberovej som ešte nikdy nehrala. Je to veľmi dobrá hráčka ovenčená mnohými titulmi, patrí do prvej svetovej desiatky," povedala Britka v prvom pozápasovom interview.

ženy - dvojhra - štvrťfinále:

Johanna Kontová (V. Brit.) - Šuaj Čang (Čína) 6:4, 6:1,
Angelique Kerberová (7-Bem.) - Victoria Azarenková (14-Biel.) 6:3, 7:5