Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Dnes štartuje v Bratislave SP juniorov v šerme

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Ambície slovenskej reprezentácie sú na podujatí skromné.

Bratislava 20. novembra (TASR) – Športová hala Elán v Bratislave bude od piatka do nedele opäť dejiskom Svetového pohára juniorov a junioriek v šerme fleuretom a kordom. Na podujatí, ktoré nesie meno známej osobnosti Bratislavy Ferdinanda Martinenga, sa predstavia pretekári z celého sveta, pričom sa očakáva rekordná účasť.

"Rekordy padajú vo všetkých disciplínach, čo som si už ani nevedel predstaviť. V korde chlapcov je to najväčšie číslo – 255, vo fleuret chlapcov 182 a vo fleurete dievčat 160. A to všetko sú pretekári zo 40 krajín z celého sveta od východu po západ," uviedol pre TASR predseda organizačného výboru Július Králik a priblížil aj zastúpenie Slovenska. "Bude v každej zbrani. Vo fleuretoch však skromnejšie, dievčatá budú zrejme len tri. Chlapci vo fleurete budú šiesti a v korde je to najlepšie číslo, až 19. Kvóta je 20, no my nemáme toľko šermiarov, aby sme ju mohli naplno využiť."

Podľa Králika sú ambície slovenských šermiarov veľmi skromné a žiadne veľké výsledky netreba očakávať. "Toto je najťažšie podujatie, ťažko hovoriť o nejakých ambíciách. Musíme byť skromní a ja nerád rozprávam do vetra. Naozaj nie sú reálne popredné miesta, na medailové umiestnenia určite nedovidíme. Slováci by však mali aspoň bodovať. Bolo by veľkým sklamaním, keby napríklad Janko Cipár či Lukáš Šteis v korde alebo Kitti Bitterová vo fleurete nedokázali bodovať. Ale dosiahnuť prvú osmičku, tak to asi ťažko... Keby sa to však stalo, bola by to obrovská vec. Niečo také, ako teraz dosahujú slovenskí futbalisti," podotkol s úsmevom Králik, ktorý na najvyššie pozície favorizuje najmä európske tímy. "Vo fleurete budú favoritom predovšetkým Taliani, v tohtosezónnych dvoch SP sa dobre ukázali Francúzi, ktorí roky predtým mali problémy, a silné je aj Rusko. Veľkým konkurentom bude aj USA, či niektorí reprezentanti z Nemecka a Maďarska. Medzi dievčatami môžu vo fleurete prekvapiť napríklad Japonky."

Svetový pohár juniorov štartuje v piatok o 8.30 h, ako prvý je na programe fleuret chlapcov. Súťaže potrvajú až do nedele, kedy memoriál uzavrú tímové zápolenia.