Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Šport

Šermiarka Barániková na SP v Riu de Janeiro porazila majsterku sveta

Dagmar Barániková Foto: TASR/Michal Svítok

Dvadsaťtriročná členka klubu BŠK Martinengo Bratislava zaznamenala v šiestich súbojoch základnej skupiny tri víťazstvá a v sobotňajšom dueli o postup do hlavnej súťaže zdolala Francúzsku Fayolleovú.

Rio de Janeiro 7. apríla (TASR) - Slovenská šermiarka Dagmar Barániková získala na Svetovom pohári v Riu de Janeiro mimoriadne cenný skalp, keď v nedeľňajšej eliminačnej fáze zdolala úradujúcu majsterku sveta v korde Číňanku Li Na. Barániková napokon obsadila 31. miesto a vďaka zisku štyroch bodov poskočila v rebríčku SP na 63 priečku.

Dvadsaťtriročná členka klubu BŠK Martinengo Bratislava zaznamenala v šiestich súbojoch základnej skupiny tri víťazstvá a v sobotňajšom dueli o postup do hlavnej súťaže zdolala Francúzsku Marie-Gabirelle Fayolleovú bez problémov 15:9. V súboji o postup medzi najlepších 32 kordistiek dostala najťažšiu možnú súperku, no po skvelom výkone vyhrala 15:14.

"Dagmar sa nezľakla, šermovala koncentrovane a po prvej trojminútovke viedla 7:2. V druhej to bola iná káva, Číňanka zapla na 100 percent, vyrovnala na 10:10 a prvýkrát viedla za stavu 12:13. Dagmar však zápas napokon doviedla do víťazného konca a majsterke sveta zostali len oči pre plač," zhodnotil priebeh duelu prezident Slovenského šermiarskeho zväzu Miroslav Baránik.

Minuloročná bronzová medailistka z MS do 23 rokov narazila v ďalšom kole na Angličanku Mary Cohenovú, no tentoraz sa šťastie usmialo na jej súperku, ktorá vyhrala rovnako najtesnejším rozdielom 15:14. Barániková tak v konkurencii 105 šermiarok z 22 štátov obsadila konečnú 31. priečku, čo je dosiaľ jej najlepším umiestnením v rámci SP.

"Aj v zápase o 16-ku šermovala Dagmar veľmi dobre. Celý čas bol zápas vyrovnaný, no za stavu 14:14 dala Angličanka ošuch, keď Dagmar minula," dodal otec Baránikovej, ktorá v prebiehajúcej sezóne nazbierala 23 bodov.