Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Ševela získal diplom UEFA Pro a môže zasadnúť na lavičku Trenčína

Zo slávnostného odovzdávania diplomov novým držiteľom najvyššej UEFA PRO licencie 17. februára 2016 na pôde Slovenského futbalového zväzu v Bratislave. Na snímke vľavo prezident SFZ Ján Kováčik a vpravo Martin Ševela preberá diplom. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Ambície 40-ročného kormidelníka, ktorý v minulej sezóne získal s Trenčínom double, sú vysoké.

Bratislava 17. februára (TASR) - Osem trénerov si v stredu z rúk prezidenta Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Jána Kováčika prevzalo diplomy najvyššej UEFA PRO licencie. Jedným z nich bol aj Martin Ševela, kormidelník úradujúceho slovenského majstra a po jeseni fortunaligového lídra AS Trenčín. Okrem neho si v sídle SFZ prevzali "certifikáty" Mário Auxt, Stanislav Ďuriš, Radim Kučera, Ladislav Onofrej, Branislav Sokoli, Marián Süttö a Marián Zimen. Kurzom úspešne prešli aj Jozef Záhorský a Anton Šoltis, ktorí sa však na odovzdávaní diplomov nemohli osobne zúčastniť. Počet slovenských trénerov vlastniacich najvyššiu licenciu UEFA Pro sa tak rozšíril o desať nových mien na súčasných 236.

Prezidentovi zväzu pri odovzdávaní diplomov a licencií sekundovali člen VV SFZ Milan Lešický, technický riaditeľ SFZ Ján Greguš a prezident Únie ligových klubov (ÚLK) Ivan Kozák. "Rodina našich trénerov s licenciou UEFA Pro mala 226 členov, s vami sa tento počet zvýšil na 236. Chcem vám zaželať, aby sa vám v trénerskej kariére darilo, aby ste mali šťastie na ľudí v klube, s ktorými budete spolupracovať. Verím, že s niektorými z vás sa v budúcnosti stretneme pri niektorom z reprezentačných výberov," povedal Kováčik v úvodnom príhovore.

Uchádzači o UEFA PRO licenciu museli po úspešnom prijímacom pohovore absolvovať dvojročné školenie, ktoré vyvrcholilo písomným testom a obhajobou práce. "Samotná škola trvala dva roky. Zahŕňala dvoj- až trojdňové kurzy, na ktorých sme museli preukázať odbornú vzdelanosť, ale aj jazykové vedomosti a praktické skúsenosti. Mali sme prideleného mentora, ktorý nás kontroloval. Samotná skúška obsahovala obhajobu práce, každý z nás si mohol vybrať krajinu, ktorú bude po komplexnej futbalovej stránke charakterizovať. Ja som sa rozhodol pre holandský futbal, v ktorom som sa našiel. V mojej práci som sa venoval analýze a charakteristike Eredivisie, ale aj druhej holandskej ligy, ktorá je tiež na profesionálnej úrovni. Venoval som sa aj ženskej najvyššej súťaži, ktorá má osem tímov taktiež na profesionálnej báze a analyzoval som vystúpenia holandskej reprezentácie na majstrovstvách Európy a sveta. Počas hráčskej kariéry som bol obrancom, ako tréner sa však snažím o to, aby moje mužstvo predvádzalo ofenzívny futbal. Potreboval som túto licenciu, aby som oficiálne ako tréner mohol pôsobiť a vystupovať na lavičke Trenčína," povedal Ševela, ktorému pri získaní licencie veľmi pomohli skúsenosti zo stáže v AZ Alkmaar. "V decembri 2014 som sa po kontaktoch majiteľa nášho klubu dostal na stáž do Alkmaaru, kde sa mi podarilo rozprávať s trénermi a osvojiť si filozofiu ich ofenzívneho poňatia hry. Táto skúsenosť mi dala veľmi veľa," vravel Ševela.

Ambície 40-ročného kormidelníka, ktorý v minulej sezóne získal s Trenčínom double, sú vysoké. "V lige sme momentálne prví a chceme tam zostať do konca súťaže. Okrem toho ešte účinkujeme v Slovenskom pohári a preto nebudeme ustupovať pred cieľmi, ktoré sme si stanovili - jednoznačne chceme získať double. Čo sa týka budúcnosti, rád by som si vyskúšal zahraničný angažmán. Pokiaľ budeme predvádzať s Trenčínom atraktívny futbal a budeme dosahovať dobré výsledky, verím, že príde záujem z lepších klubov a líg nielen o mňa, ale aj o našich hráčov. Aj v prípade trénera platí, že reprezentácia je veľká pocta, určite by som sa nebránil ani ponuke viesť národný tím a nemuselo by ísť len o 'áčko'," podotkol Ševela, ktorý počas hráčskej kariéry zanechal najväčšiu brázdu v bratislavskom Interi a Trenčíne, hrával aj v Slovane Bratislava, Dubnici a v českých Drnoviciach. Začínal ako asistent trénera na lavičke Trenčína. V sezóne 2012/2013 robil asistenta Adriánovi Guľovi a po jeho odchode v júli 2013 do MŠK Žilina sa stal asistentom Ľuboša Nosického. V auguste 2013 prevzal po Nosickom trenčiansky A-tím.