Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Sezóna KHL sa oficiálne skončila, vstúpiť do ligy chce Čína aj Európa

KHL Foto: internet

Vedenie KHL už dlhšie avizovalo expanziu na východ.

Moskva 24. mája (TASR) - Kontinentálna hokejová liga (KHL) nebude mať v budúcnosti viac ako tridsať účastníkov. Na utorňajšom slávnostnom zakončení sezóny to uviedol prezident Dmitrij Černyšenko, podľa ktorého prejavili záujem o vstup do súťaže tri čínske kluby a ďalšie dva európske. V Moskve zároveň ocenili najlepších hráčov uplynulého ročníka.

Vedenie KHL už dlhšie avizovalo expanziu na východ. Účasť čínskeho klubu v nastavajúcej sezóne mala byť spečatená, no podľa Černyšenka je naďalej otázna. Nadnárodnú súťaž by mohol spestriť tím Červená hviezda Kunlun so sídlom v Pekingu, ktorého záujem predstavitelia KHL evidovali od polovice marca. "Podpísali sme predbežnú dohodu, na základe ktorej môže byť čínsky klub účastníkom KHL 2016/2017. Definitívne rozhodnutie padne v júli," uviedol podľa agentúry TASS Černyšenko.

Šéf KHL zároveň dodal, že záujem o vstup do súťaže prejavili aj európski zástupcovia. "Okrem troch ponúk zo strany čínskych klubov evidujeme aj potenciálnych účastníkov z Londýna alebo Drážďan. Každopádne, ligu neplánujeme rozšíriť na viac ako tridsať účastníkov," uviedol Černyšenko. So Slovanom Bratislava ich bolo v uplynulej sezóne dovedna 28.

Až osem z nich má však finančné problémy a ich štart v 2016/2017 je nateraz nejasný. "Tieto kluby dokončili ročník s dlhmi. Ak nesplnia záväzky voči hráčom do daného termínu, ich účasť v ďalšom šampionáte nebude možná," ozrejmil Černyšenko. Vedenie súťaže opäť riešilo aj obmedzenie cudzincov na súpiskách. Naďalej zostane v platnosti, že ich počet na tej zápasovej môže byť len päť. V uplynulom ročníku na to zo Slovákov doplatil Marek Ďaloga, ktorý dostal na začiatku pôsobenia v Kazani len minimum priestoru. "Zmeny v tomto smere nenastali. Za cudzincov sa budú považovať bieloruskí aj kazašskí hokejisti," dodal Černyšenko.

Vedenie súťaže v utorok oficiálne ukončilo ročník 2015/2016, ktorý ovládli hokejisti Metallurgu Magnitogorsk. Gagarinov pohár získali v rozhodujúcom siedmom finále s CSKA Moskva. V Moskve vybral direktoriát aj najlepších hráčov. Brankársku pozíciu ovládla jednotka CSKA Iľja Sorokin, medzi obrancami dominovali Nikita Zajcev a Chris Lee. Do elitnej útočnej formácie sa dostali Alexander Radulov, Sergej Mozjakin a Ján Kovář.