Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

SFZ s novým partnerom, amatéri štartujú druhú fázu kvalifikácie

Z tlačovej konferencie Slovenského futbalového zvazu (SFZ) v Národnom tréningovom centre v Poprade Foto: TASR/Oliver Ondráš

Vedenie Slovenského futbalového zväzu zároveň predstavilo nového partnera, ktorý už amatérskym klubom rozdelil 3750 lôpt.

Poprad 22. septembra (TASR) - Už v utorok sa v priestoroch Národného tréningového centra (NTC) v Poprade začne druhá fáza kvalifikácie na medzinárodný turnaj v amatérskom futbale UEFA Region's Cup 2015. Slovenská reprezentácia sa v Poprade predstaví s výberom Východoslovenského futbalového zväzu. Vedenie Slovenského futbalového zväzu (SFZ) zároveň predstavilo nového partnera, ktorý už amatérskym klubom rozdelil 3750 lôpt.

Národné tréningové centrum pokračuje druhou fázou výstavby. Tá by mala byť ukončená už o dva mesiace. "Verím, že ak nám to počasie dovolí, tak stanovený termín, ktorým je november 2014, dodržíme. Ak by nám počasie neprialo, tak využijeme každý jeden voľný deň. Na štadióne sa pracuje v sobotu, v nedeľu aj počas sviatkov, čo značí, že robíme všetko pre to, aby sme ten termín stihli. "V rámci tejto etapy sa vykonávajú zemné práce a prípravné práce na tribúne. Potom budú nasledovať dve hracie plochy. Z nich bude jedna trávnatá a druhá umelá, ktorá bude mať riadnu veľkosť hracej plochy a zároveň bude prekrytá strechou," uviedol prezident SFZ Ján Kováčik. Podľa prvého muža slovenského futbalu je futbalové prostredie veľmi dôležité. "Ak je kultúrne, tak si ľudia cestu na futbal radi nájdu. Verím, že v NTC nájdu svoje stabilné miesto reprezentanti do 19 aj do 21 rokov a rád zopakujem, že sa tu bude hrať finále Slovnaft cupu 2015," pripomenul Kováčik.

Prezident SFZ na pondelňajšej tlačovej konferencii predstavil nového partnera SFZ, ktorým sa stala spoločnosť EURO-VAT. "So spoločnosťou EURO-VAT sa nám podarilo zrealizovať spoluprácu na celoplošnej úrovni a to nielen pre profesionálny futbal a reprezentácie, ale aj pre amatérsky futbal. Až 250 víťazov regionálnych súťaží dostalo po 15 lôpt, čo znamená, že spoločnosť EURO-VAT im poskytla spolu 3750 lôpt. To je pre tímy z nižších súťaží obrovská pomoc. Celý projekt má hodnotu 75.000 Eur. Podarilo sa nám nájsť partnera, ktorý myslí aj na amatérsky futbal a takých partnerov chceme čo najviac. Veríme, že s touto spoločnosťou budeme spolupracovať aj o rok," uviedol Ján Kováčik pre TASR.



Spokojnosť s novým partnerom netají ani Ladislav Gádoši, predseda Západoslovenského futbalového zväzu. "Hoci máme viacero menších, dlho sme hľadali veľkého partnera, akým je spoločnosť EURO-VAT. Počet lôpt, ktoré poskytli, je krásne číslo a teší ma, že spolupráca má celoslovenský dosah. Natrafili sme na veľmi seriózneho partnera, ktorí chce spolupracovať na ďalších projektoch. Rád by som im aj touto cestou poďakoval," uviedol Gádoši.

Od utorka bude NTC dejiskom druhej fázy kvalifikácie na medzinárodný turnaj v amatérskom futbale UEFA Region's Cup 2015. "UEFA má možnosť naživo si overiť, že NTC je pripravené na to, aby sa tu v budúcnosti mohli konať súťažné stretnutia kvalifikačných skupín. Dôležité je, že zviditeľníme Slovensko a že si v NTC zahráme "veľký" futbal," povedal Richard Havrilla, predseda Východoslovenského futbalového zväzu.

Slovensko je veľkou neznámou

Súpermi Slovenska budú amatérski hráči z Nemecka, Škótska a Anglicka. Vstupné je 1 Euro a deti do 15 rokov majú vstup zdarma. Slovensko bude reprezentovať výber Východoslovenského futbalového zväzu a jeho trénerom bude skúsený Mikuláš Komanický. "Pred turnajom sa nám podarilo uskutočniť päť zrazov. Myslím si, že budeme veľkou neznámou pre súperov, no tí budú zároveň neznámou pre nás. Keď som súhlasil s tým, aby som viedol tento tím, nemyslel som si, že u nás môžu byť také rozdiely medzi amatérskym a profesionálnym futbalom. Bol som sa pozerať na mužstvá a najmä na východe som mal obavy, že v budúcnosti nebude mať kto hrať," poznamenal Komanický, ktorý favorizuje amatérov z krajiny úradujúcich majstrov sveta. "Za najväčších favoritov považujem Nemcov, ktorí pravidelne hrávajú amatérsku súťaž. Slabí určite nebudú ani Angličania a Škóti, no ťažko o nich hovoriť, keďže ich nepoznáme. Verím, že si nespravíme hanbu a budeme dobre reprezentovať región," dodal Komanický.

Favorizovaní Nemci nominovali amatérov z Württembergu. Angličania pricestujú pod Tatry s výberom amatérov z ostrova Man a Škóti nominovali amatérov zo západného, centrálneho a východného Škótska.

Do novembra by mali byť v Národnom tréningovom centre vybudované tribúny

Stavebné práce na výstavbe 2. etapy Národného tréningového centra v Poprade pokračujú. Prezident Slovenského futbalového zväzu Jozef Kováčik dnes na tlačovej konferencii v Poprade konštatoval, že ak to stavbárom počasie nepokazí, tak do novembra tohto roku by mala byť etapa hotová.

„Koncom augusta sme podali žiadosť o stavebné povolenie, 9. septembra rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť a začali sme s prácami,“ objasnil Kováčik. Aktuálne sa na štadióne pod Tatrami realizujú zemné a prípravné práce, buduje sa kanalizácia, prístup vody a všetky ostatné prípojky, ktoré budú potrebné. Stavbári už pracujú aj na realizácii pätiek na vybudovanie tribún, ktoré budú okolo celej hracej plochy. „Do desiatich až 12 dní by sme mali mať ďalší kontrolný deň, keď by sme mali vedieť viac, ale zatiaľ to vychádza tak, že ten november je reálny,“ doplnil Kováčik.

Táto etapa bude stáť viac ako dva milióny eur, pričom 1,5 milióna ide zo štátneho rozpočtu z projektu modernizácie a rekonštrukcie štadiónov. Zemné a prípravné práce na výstavbu tribún na úrovni cca 550.000 eur zafinancuje SFZ. „Nasledovať bude výstavba ďalších dvoch hracích plôch, jedna s trávnatým a jedna s umelým povrchom, tá druhá by mala byť v budúcnosti prekrytá, takže by tam mala vzniknúť hala s regulárnou veľkosťou hracej plochy,“ upozornil Kováčik.

Veľmi potešujúce podľa neho je, že už teraz po realizácii prvej etapy výstavby NTC, sa ukazuje, že prostredie na návštevu futbalových zápasov je nesmierne dôležité. „Môžeme konštatovať, že na doterajších zápasoch v Poprade je priemerná návštevnosť 1800 divákov na zápas. Mnohé ligové mužstvá na Slovensku môžu toto číslo závidieť,“ dodal Kováčik. Je presvedčený, že keď bude štadión kompletne dostavaný, tak sem zavíta ešte viac fanúšikov futbalu. Odkedy sa skončila prvá etapa výstavby NTC, tu odohrali Slováci do 21 rokov priateľský zápas s Anglickom, devätnástka tu odohrala zápasy s Gruzínskom a Talianskom a 15-roční futbalisti si v Poprade zahrali s Maďarskom. „Verím tomu, že po dokončení druhej etapy si tu na budúci rok nájde stabilné miesto naša „21“ a naša „19“, aj finále Slovnaft cupu 2015 sa uskutoční práve na tomto štadióne,“ uzavrel Kováčik.

Nominácia výberu VsFZ (Východoslovenského futbalového zväzu) amatérov na UEFA Region's Cup 2015:

Brankári: Igor Hajovský (Vysoké Tatry), Viktor Onody (Veľké Revištia), obrancovia: Lukáš Figura (Lipany), Erik Tomko (Giraltovce), Róbert Dický (Snina), Ján Blaško (Lipany), Ján Čabala (Giraltovce), stredopoliari: Radovan Bandžuch (Vyšné Opátske), Ivan Pončák (Lipany), Patrik Čurlík (Giraltovce), Lukáš Kiššák, Tomáš Šoltés (obaja Spišská Nová Ves), Rudolf Bilas (Stropkov), Ľuboš Jankaj (Snina), Martin Viňanský (Veľké Revištia), útočníci: Dušan Chýrik (Veľké Revištia), Karol Sedláček (Spišská Nová Ves), Matúš Jurč (Stropkov)

Realizačný tím:

Hlavný tréner: Mikuláš Komanický, asistent trénera: Marek Fabuľa, lekár: Bartolomej Magyar, masér: Róbert Fabíny, technický vedúci: Peter Goga

Program druhej fázy kvalifikácie na UEFA Region's Cup 2015:

Utorok, 23. septembra, 11.00: Nemecko - SLOVENSKO, 15.00: Anglicko - Škótsko
Štvrtok, 25. septembra, 11.00: Nemecko - Anglicko, 15.00: Škótsko - SLOVENSKO
Sobota, 27. septembra, 15.00: SLOVENSKO - Anglicko, 15.00: Škótsko - Nemecko (na štadióne Poprad - Veľká)