Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Sieň slávy NHL je bohatšia o ďalšie osobnosti: Sakic, Oates či Bure

Kanadských hokejových útočníkov Joea Sakica a Adama Oatesa v pondelok slávnostne uviedli v Toronte do Siene slávy zámorskej NHL. Spolu s nimi sa tejto pocty dostalo aj ruskému kanonierovi Pavlovi Buremu a švédskemu centrovi Matsovi Sundinovi. Foto: TASR/AP

Slávnosť sa niesla v atmosfére poznačenej čoraz reálnejšou hrozbou celosezónnej výluky NHL.

Toronto 13. novembra (TASR) - Kanadských hokejových útočníkov Joea Sakica a Adama Oatesa v pondelok slávnostne uviedli v Toronte do Siene slávy zámorskej NHL. Spolu s nimi sa tejto pocty dostalo aj ruskému kanonierovi Pavlovi Buremu a švédskemu centrovi Matsovi Sundinovi.

Bure, ktorý si vďaka svojmu nevídanému zrýchleniu vyslúžil prezývku "ruská raketa", prekonal počas kariéry celkovo päťkrát hranicu 50 gólov za sezónu. Kým ruský krídelník bol známy ako ostrostrelec, hlavnou devízou nedraftovaného centra Oatesa boli jeho nahrávačské schopnosti - v základnej časti nazbieral celkovo 1079 asistencií, čo ho v historických tabuľkách radí na šieste miesto.

Sakic na rozdiel od Oatesa figuroval v drafte vysoko, Quebec Nordiques si ho v roku 1987 vybral v prvom kole z 15. miesta. Kanaďan zostal klubu, ktorý sa neskôr zmenil na Colorado Avalanche, verný celú kariéru. Okrem dvoch Stanleyho pohárov získal aj Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča ligy a Conn Smythe trophy pre najužitočnejšieho hráča play off. Sundin, ktorý takmer celú kariéru zasvätil Torontu Maple Leafs a je stále jedným z najpopulárnejších športovcov kanadskej metropoly, sa stal prvým Švédom s vyše 500 gólmi a tisíckou asistencií.



Na snímke pózujú s prsteňmi členov hokejovej Siene slávy NHL zľava Mats Sundin (Švédsko), Joe Sakic, Adam Oates (obaja Kanada) a Pavel Bure (Rusko), ktorých slávnostne uviedli do hokejovej Siene slávy v pondelok 12. novembra 2012 v Toronte.
Foto: TASR/AP

Mraky nad NHL


Slávnosť sa niesla v atmosfére poznačenej čoraz reálnejšou hrozbou celosezónnej výluky, keďže vedenie profiligy stále nenašlo spoločnú reč s hráčskou asociáciou (NHLPA) ohľadne dohody o novej kolektívnej zmluve. Mementom kompletného lock-outu spred ôsmich rokov je text "Sezóna 2004/05 sa neodohrala", vygravírovaný na Stanleyho pohári namiesto mien víťazov. "Dúfam, že v krátkom čase sa nájde riešenie a začne sa opäť hrať," uviedol Sakic, ktorého meno sa na slávnej trofeji po triumfoch Colorada v rokoch 1996 a 2001 nachádza dvakrát. "Bolí to každého - hráčov, majiteľov klubov, fanúšikov. A bolí to aj samotnú hru," dodal.

Zvrat však nepriniesli ani zatiaľ posledné rokovania zainteresovaných strán, ktoré sa počas šiestich dní stretávali v New Yorku. Komisár NHL Gary Bettman, jeho zástupca Bill Daly, ani NHLPA zatiaľ neinformovali o termíne ďalších rokovaní. "Chcem, aby to už bolo za nami. Každý to chce a ja nie som výnimkou," skonštatoval Oates, ktorého debut v úlohe hlavného trénera Washingtonu Capitals sa v dôsledku výluky oddialil.

JOE SAKIC





ADAM OATES




MATS SUNDIN




PAVEL BURE