Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Sieň slávy slovenského futbalu bude čoskoro realitou

Na archívnej nedatovanej snímke futbalista Peter Dubovský. Foto: TASR/AP

Prví lauráti do nej oficiálne vstúpia počas galavečera Futbalista roka. O menách rozhodne čestná rada SSSF.

Bratislava 14. januára (TASR) - Projekt vytvorenia Siene slávy slovenského futbalu (SSSF) sa stal skutočnosťou. Novú ustanovizeň oficiálne otvoria predstavitelia SFZ 27. marca a na galavečeri Futbalisti roka 2015 do nej zároveň uvedú prvých členov. Informácie priniesla oficiálna zväzová webstránka.

SFZ zriaďuje Sieň slávy s cieľom verejnej prezentácie úspechov slovenského futbalu, aby sa vytvorila široká škála príležitostí pripomenutia si vzácnych osobností a momentov slovenského futbalového života. "Úcta a rešpekt k histórii, k osobnostiam a úspechom, tvoriacim a formujúcim dejiny, je znakom vyspelosti a mentálnej úrovne národa, hrdého na svojich velikánov, ktorí sa svojím životom zaslúžili o rozvoj ďalších generácií. Týka sa aj futbalu, ktorý je nielen športovým, ale aj kultúrnym i spoločenským fenoménom a neoddeliteľnou súčasťou života slovenského národa. Sieň slávy slovenského futbalu je poctou a vyjadrením rešpektu tým, ktorí pozdvihli futbalovým umením i životným príkladom povedomie národa, tým, ktorí sa zaslúžili o slávu, rešpekt a dobré meno slovenského futbalu," píše sa v preambule novej športovo-kultúrnej ustanovizne.

Prví lauráti do nej oficiálne vstúpia počas galavečera Futbalista roka. O menách rozhodne čestná rada SSSF, ktorej zloženie schválil na svojom decembrovom rokovaní výkonný výbor SFZ.

Tú tvoria významné persóny slovenského futbalu: bývalý predseda zväzu Milan Služanič, reprezentační tréneri Jozef Vengloš, Jozef Jankech a Jozef Barmoš, internacionál a úspešný olympionik Anton Urban, rešpektovaný medzinárodný rozhodca Vojtech Christov a dlhoročný uznávaný športový novinár Michal Zeman. Menované osobnosti vyberú prvých členov na základe zoznamu od výkonnej komisie SSSF.