Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Šiesti Slováci majú na MS v stolnom tenise v Číne skromné ciele

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Bratislava 24. apríla (TASR) - Slovenskí stolnotenisoví reprezentanti odcestovali na majstrovstvá sveta do čínskeho Su-čou so skromnými cieľmi. Svetový šampionát odštartuje v nedeľu 26. apríla a potrvá do 3. mája. Slováci vyslali do Číny dokopy šesť reprezentantov, troch mužov Ľubomíra Pišteja, Petra Šeredu a Alexandra Valucha a tri ženy Barboru Balážovú, Evu Ódorovú a Evu Jurkovú.

Najviac sa očakáva od ženskej jednotky Balážovej, ktorej patrí 83. priečka vo svetovom rebríčku Medzinárodnej stolnotenisovej federácie. V národnom drese však nenastúpi naturalizovaný Slovák s čínskymi koreňmi Wang Jang, ktorý je 65. vo svetovom rebríčku. "Nominácia u žien bola relatívne jednoduchá, keďže trojica Balážová, Ódorová a Jurková sa v posledných rokoch osvedčila, takže tam nebol väčší pretlak. Zložitejšie to bolo u mužov, kde mohlo byť viac kandidátov. Situáciu však zjednodušilo to, že naturalizovaní Číňania Wang Jang a Bai He ešte nemôžu reprezentovať na majstrovstvách sveta. Rátali sme s Thomasom Keinathom, ktorý stále patrí medzi najlepšiu trojicu, ale zo zdravotných dôvodov sa nezúčastnil na majstrovstvách Slovenska. Výkonný výbor tak zmenil nomináciu a dal šancu mladému Alexandrovi Valuchovi, ktorý sa veľmi dobre chytil a v poslednom období zaznamenal slušné výsledky," povedal pre TASR generálny sekretár Slovenského stolnotenisového zväzu Anton Hamran.

Všetci šiesti sa predstavia v singli, vo štvorhrách nastúpia Pištej so Šeredom, Balážová s Ódorovou a Jurková so Slovinkou Tamarou Pavčnikovou, v mixe Pištej s Balážovou a Šereda s Odórovou.

Slovenská výprava nemá vysoké ciele. Najmä v singli to bude veľmi ťažké, keďže tam jednoznačne dominujú ázijskí reprezentanti na čele práve s domácou Čínou. Slováci by chceli zaznamenať úspechy najmä v mixe, kde sa im v posledných rokoch darí. "Vo dvojhrách je absolútna prevaha ázijských hráčov, ešte špeciálnejšie je to u žien. Keď sa do najlepšej šestnástky dostanú jedna-dve Európanky neázijského pôvodu, tak sa to chápe ako úspech. Tam je to veľmi zložité, ale na takomto turnaji sa počíta každé kolo. Naše šance by som videl skôr v mixoch, kde sme sa v minulosti dostali do najlepšej osmičky. To by bol poriadny úspech," dodal Hamran.


Slovenská nominácia na MS v Číne (26. apríla - 3. mája):

muži: Ľubomír Pištej, Peter Šereda, Alexander Valuch

ženy: Barbora Balážová, Eva Ódorová, Eva Jurková