Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Šport

V Silverstone explodovali pneumatiky, FIA žiada od Pirelli riešenie

Britský pilot Lewis Hamilton na Mercedese vedie preteky na Veľkej cene Veľkej Británie, ôsmeho podujatia seriálu majstrovstiev sveta F1 na okruhu Silverstone 30. júna 2013. Foto: TASR/AP Photo

Na okruhu v Silverstone štyrom jazdcom vo veľkej rýchlosti doslova explodovali pneumatiky.

Londýn 1. júla (TASR) - Pod paľbou otázok sa po nedeľňajšej Veľkej cene Veľkej Británie monopostov F1 ocitol dodávateľ pneumatík Pirelli. Na okruhu v Silverstone štyrom jazdcom vo veľkej rýchlosti doslova explodovali pneumatiky. Vedenie Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA) zvolalo na stredu bezpečnostnú schôdzku, na ktorej bude žiadať od spoločnosti Pirelli okamžité riešenie a jednoznačnú záruku, aby sa situácia nezopakovala.

V nedeľňajších pretekoch na extrémne rýchlom okruhu sa hneď v úvode potrhali trom jazdcom pneumatiky a komisári radšej vyslali na trať safety car. V ôsmom kole doplatil na defekt víťaz kvalifikácie Lewis Hamilton, domáci jazdec Mercedesu musel s roztrhanou pneumatikou obísť takmer celé kolo a prišiel o vedúcu pozíciu. Rovnaký osud stretol i Felipeho Massu z Ferrari, Jeana-Erika Vergneho z Toro Rosso a Sergia Pereza z McLarenu. Pirelli sa po pretekoch dostalo do ostrej paľby.

"Toto je vážny problém, ktorý musí byť urgentne vyriešený," volal po náprave víťaz Veľkej ceny Nico Rosberg z tímu Mercedes. "Na tak rýchlom okruhu sú podobné situácie obzvlášť nebezpečné," pridal sa ku kritike druhý muž konečného poradia Mark Webber z Red Bullu, ktorého citovala agentúra Reuters.

Medzi pretekármi sa dokonca začalo otvorene hovoriť o bojkote VC Nemecka, ktorá sa má konať na Nürburgringu už najbližšiu nedeľu. "Som stopercentne presvedčený, že všetci jazdci budú nahnevaní. Nechcem hovoriť, že k bojkotu príde, ale je to jedna z vecí, ktoré by sme pre našu bezpečnosť mohli urobiť," vyslovil sa Brazílčan Massa.

Na schôdzke na Nürburgringu sa zúčastnia predstavitelia FIA a športoví riaditelia všetkých tímov F1. Podľa predsedu FIA Jeana Todta treba i napriek problémom do tej doby zachovať pokoj. "Bezpečnosť jazdcov je našou prioritou. Musíme to nechať zanalyzovať u expertov a potom sa nejako rozhodneme," povedal v rozhovore pre televíziu Canal+. Podobne sa vyjadril aj šéf motorsportu Pirelli Paul Hembrey. "K situácii pristupujeme s plnou vážnosťou a v súčasnosti vyšetrujeme všetky pneumatiky, aby sme odhalili príčinu problémov," uviedol v tlačovej správe.

Športový riaditeľ stajne McLaren Martin Whitmarsh už medzičasom navrhol riešenie - návrat k spoľahlivejším pneumatikám z minulého ročníka MS. "Ak ich majú v Pirelli dostatok, nepochybujem o tom, že by to bola najbezpečnejšia voľba," vyhlásil.