Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Šport

Sinner je prvým finalistom po triumfe nad Medvedevom

Talian Jannik Sinner oslavuje po porážke Rusa Daniila Medvedeva počas semifinálového tenisového zápasu dvojhry ATP World Tour Finals v Pala Alpitour v talianskom Turíne v sobotu 18. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Sinner ako vôbec prvý Talian v histórii postúpil do singlového finále na prestížnom koncoročnom podujatí.

Turín 18. novembra (TASR) - Srbský tenista Novak Djokovič zvíťazil v druhom semifinále na turnaji majstrov v Turíne nad Španielom Carlosom Alcarazom 6:3, 6:2. Obhajca titulu nastúpi vo finále proti domácemu Jannikovi Sinnerovi.

Alcaraz mal šancu hneď v prvom geme vziať svetovej jednotke podanie, no nevyužil dva brejkbaly. V ďalšom priebehu si už hráči strážili servis až do ôsmej hry prvého setu. V nej Djokovič prelomil súpera a set dopodával čistou hrou. Druhý prevzal Djokovič pod kontrolu po treťom geme, v ktorom Španiel nevyužil dva gembaly a prenechal ho súperovi. Druhýkrát prelomil Srb súpera na 5:2 a v ďalšej hre premenil druhý mečbal.

Djokovič si tak opäť po roku zahrá v Turíne o titul, minulý rok zdolal vo finále Caspera Ruuda 7:5, 6:3. So Sinnerom si zopakuje súboj zo základnej skupiny, v ktorom prehral v troch setoch. Ak vo finále uspeje, získa rekordný siedmy primát a odpúta sa v historickej tabuľke od Rogera Federera.

Sinner v prvom semifinále zdolal Rusa Daniila Medvedeva po trojsetovom boji 6:3, 6:7 (4), 6:1 a ako vôbec prvý Talian v histórii postúpil do singlového finále na prestížnom koncoročnom podujatí. Proti Medvedevovi mu vyšiel úvod zápasu. Vo štvrtom geme prelomil Rusovo podanie a po potvrdení brejku si v prvom sete vybudoval rozhodujúci náskok 4:1. Sinner mal vysokú percentuálnu úspešnosť prvého podania, Medvedev sa nevedel chytiť na returne.

V druhom dejstve bol Rus dlho suverénny na servise a za stavu 4:3 sa dostal k brejkbalu. Sinner ho odvrátil a v ďalšom geme viedol pri podaní Medvedeva 30:0, no šampión z roku 2020 následne získal štyri fiftíny za sebou. O osude setu napokon rozhodol tajbrejk, v ktorom mal navrch Medvedev.

Pred začiatkom tretieho dejstva Rus požiadal o lekárske ošetrenie mimo kurtu. Po návrate na dvorec stratil servis, Sinner mu odskočil na 3:0 a zápas už dotiahol do úspešného konca. V siedmom geme premenil Talian hneď prvý mečbal a skorigoval vzájomnú bilanciu s Medvedevom na 3:6. Na turnaji ešte neokúsil trpkosť prehry a na konto si pripísal štvrté víťazstvo.

Sinner mal z postupu do finále obrovskú radosť. "Sú to krásne pocity. Bol to veľmi náročný zápas. Daniil hral od začiatku veľmi agresívne, no v prvom sete sa mi ho podarilo brejknúť. V druhom zahral výborne, v tajbrejku mi nedal šancu. V rozhodujúcom dejstve som sa snažil hrať útočne, naskytli sa mi šance na brejk a dokázal som ich využiť. Hrať turnaj majstrov na domácej pôde je pre mňa privilégium. Talianski fanúšikovia sú skvelí a dodávajú mi energiu," uviedol v pozápasovom interview.



turnaj majstrov, semifinále:

Novak Djokovič (Srb.-1.) - Carlos Alcaraz (Šp.-2.) 6:3, 6:2

Jannik Sinner (Tal.-4.) - Daniil Medvedev (Rus.-3.) 6:3, 6:7 (4), 6:1