Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Futbalisti Slovana vyhrali s Tiraspoľom 2:1

Na snímke Karol Mészáros (Slovan) sa raduje po strelení druhého gólu v úvodnom zápase 3. predkola Ligy majstrov ŠK Slovan Bratislava - Šerif Tiraspoľ (Moldavsko) 29. júla 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

V 85. minúte rozhodol o víťazstve Slovana Karol Mészáros po nedorozumení obrany Tiraspoľu.

Bratislava 29. júla (TASR) - Futbalisti Slovana Bratislava zvíťazili v utorňajšom prvom zápase 3. predkola Ligy majstrov 2014/2015 nad moldavským šampiónom Šerifom Tiraspoľ 2:1.

Skóre stretnutia na Pasienkoch otvoril domáci kapitán Igor Žofčák, ktorý v 42. minúte premenil jedenástku po ruke Elkina Blanca. Hostia dostali po niečo vyše hodine hry rovnakú výhodu, Cadu však s penaltou nenaložil dobre a Dušan Perniš podržal svoj tím, ktorý dohrával bez vylúčeného Richarda Lásika. Slovan napokon nádejný výsledok neudržal, v 74. minúte sa o vyrovnanie postaral člen početnej brazílskej légie Ricardinho, ktorý bol na ihrisku iba pár desiatok sekúnd. V 84. minúte so šťastím zariadil triumf Slovana, ktorý videlo vyše 6-tisíc divákov, striedajúci "žolík" Karol Mészáros.



Zverenci Františka Straku odohrajú odvetu v stredu 6. augusta o 19.00 SELČ (20.00 miestneho času) na pôde súpera. V prípade úspechu si "belasí" zahrajú v play off LM a budú mať vyplnenú jesennú časť pôsobením na medzinárodnom fronte. Pre vypadávajúci tím sa vystúpenie v Európe nekončí, zahrá si v play off Európskej ligy UEFA.


Žofčákova penalta

Na snímke vpravo v pozadí Igor Žofčák (Slovan) strieľa gól z pokutového kopu, v popredí brankár Matias Degra (Tiraspoľ) v úvodnom zápase 3. predkola Ligy majstrov ŠK Slovan Bratislava - Šerif Tiraspoľ (Moldavsko) 29. júla 2014 v Bratislave.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Behavá légia Šerifu sa od úvodných minút snažila o kombinačný futbal, na ktorý vytiahol domáci tím ako protizbraň agresivitu a dôraz v osobných súbojoch. Aj preto vyznel vstup do zápasu medzišestnástkovo bez výraznejšieho vzruchu pred bránami. Po štvrťhodine sa za obranu Slovana dostal Isa, z ostrého uhla však netrafil odkrytú bránu Perniša. Vzápätí Cadu ideálne vysunul Bensona, ktorý na hranici ofsajdu opäť mieril len vedľa. Na prvú strelu do priestoru troch žrdí si museli "belasí" počkať do 23. minúty. Soumah vypichol loptu jednému z obrancov Šerifu, prihral Fořtovi, ktorý vyprášil rukavice Degru. Český hrot sa v 29. minúte ocitol v najväčšej šanci zápasu, Degra mu však parádnou robinsonádou pokazil radosť. Slovan vycítil šancu, začal sa viac tlačiť dopredu a mal aj ďalšiu príležitosť na otvorenie skóre. Center aktívneho Fořta vyrazil brankár Šerifu len pred Čikoša, tomu však lopta nesadla a v čistej šanci ju zle trafil. V 42. minúte po strele Soumaha zahral vo vlastnej šestnástke rukou Blanco a Slovan kopal jedenástku. Žofčák ju bezpečne premenil, brankár hostí sa hodil do opačného rohu - 1:0. Za vystupňované úsilie si slovenský majster prvopolčasové vedenie zaslúžil, hoci na jeho konci mohol pykať, keď Galvao v dobrej pozícii vypálil vedľa.

Nepremenená penalta súpera a hrdina Mészáros

Na snímke uprostred v pozadí brankár Slovana Dušan Perniš chytá jedenástku súpera v úvodnom zápase 3. predkola Ligy majstrov ŠK Slovan Bratislava - Šerif Tiraspoľ (Moldavsko) 29. júla 2014 v Bratislave.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
V 51. minúte Milinkovičova nezištná pätička takmer prekvapila Degru, napokon však aj s problémami loptu skrotil. Slovan po zmene strán ubral na aktivite smerom dopredu a predovšetkým nechcel dopustiť vyrovnanie, lenže v 61. minúte Lásik zatiahol vo vlastnej šestnástke záchrannú brzdu proti striedajúcemu Ginsarimu, za čo videl červenú kartu a hostia mali veľkú príležitosť vyrovnať. Dvojitý trest však nepripustil Perniš, ktorý sa hodil k pravej žrdi a zlikvidoval strelu Cadua z bieleho bodu. Domáci tím čakali krušné chvíle pri polhodinovom oslabení. Už-už to s ním vyzeralo bledo, no Benson osamotený na päťke sa dobre nezorientoval a spálil tutovku. Slovan však vedenie neudržal. Centrovaná lopta Ginsariho z pravej strany prešla až na zadnú žrď na Ricardinha a ten zblízka nemal problém zasunúť ju do brány - 1:1. V 84. minúte brankár hostí trestuhodne podbehol center do šestnástky, lopta sa so šťastím odrazila od nohy Mészárosa a doputovala až do brány - 2:1. Po heroickom výkone sa Slovan udržal v hre o postup, šance oboch aktérov sú po víťazstve slovenského šampióna vyrovnané.

Straka po triumfe vychválil Perniša a Mészárosa

Na snímke tréner Slovana František Straka počas stretnutia v úvodnom zápase 3. predkola Ligy majstrov ŠK Slovan Bratislava - Šerif Tiraspoľ (Moldavsko) 29. júla 2014 v Bratislave.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Tréner futbalistov bratislavského Slovana František Straka po víťaznom úvodnom zápase 3. predkola Ligy majstrov 2014/2015 so Šerifom Tiraspoľ (2:1) nešetril chválou na adresu celého mužstva. Osobitne však vyzdvihol výkon dvoch kľúčových mužov, vďaka ktorým sa zrodil triumf "belasých" - brankára Dušana Perniša a autora víťazného gólu Karola Mészárosa.

Perniš po niečo vyše hodine hry zachránil svoj tím, keď zneškodnil jedenástku Cadua. Celkovo pôsobil veľmi sebaisto a hoci pri hre v oslabení pustil za svoj chrbát dorážku Ricardinha, inkasovaný gól nešiel na jeho vrub. Naopak, viacerými zákrokmi podržal svoj tím nad vodou najmä vo chvíľach, keď sa ukazovala technická prevaha súperovej légie. "Dušan bol pánom situácie. Vynikajúco zareagoval na jedenástku a pôsobil spoľahlivým dojmom vo chvíľach, keď Šerif pritlačil. Je to osobnosť a náš tím potrebuje takýchto hráčov," vychválil Perniša český kouč na pozápasovej tlačovej konferencii.

Slovan vyrovnávajúci gól nepoložil do kolien, "spasiteľom" domácich bol striedajúci žolík Karol Mészáros, ktorý v 84. minúte využil zaváhanie súperovho brankára a so šťastím poslal loptu do siete. "Karolko dostal šancu už vo Walese proti The New Saints, hral drzo. Aj teraz 'uletel'. Vidno, že chlapec má potenciál. Tento gól je pre neho povzbudením," uviedol Straka na margo mladého krídelníka, vďaka ktorému pôjde Slovan do odvety s priaznivými postupovými vyhliadkami.

Liga majstrov - prvý zápas 3. predkola:

Slovan Bratislava - Šerif Tiraspoľ 2:1 (1:0)
Góly: 42. Žofčák (z 11 m), 84. Mészáros - 74. Ricardinho. ŽK: Perniš - Blanco, Ginsari, Juninho Potiguar, ČK: 61. Lásik (Slovan) za faul v šestnástke. Rozhodovali: Studer - Pozzi, Wicht (všetci Švajč.), 6711 divákov.

zostavy a striedania:

Slovan: Perniš - Čikoš, Hudák, Niňaj, Jablonský - Milinkovič, Lásik, Grendel, Žofčák (58. Mészáros) - Soumah (65. Halenár) - Fořt (80. Peltier)

Tiraspoľ:
Degra - Balima, Metoua, Muresan, Joaozinho - Isa (84. Juninho Potiguar), Blanco, Galvao (56. Ginsari), Henrique (72. Ricardinho) - Cadu - Benson

Hlasy po zápase:

František Straka, tréner Slovana (RTVS): "Som nesmierne rád, že sme vyhrali, stálo nás to veľa síl. Mrzí ma naše zaváhanie pri vyrovnávajúcom góle na 1:1. No musím chlapcov pochváliť, išli na dno síl a víťazstvo si vydreli."



Karol Mészáros, strelec víťazného gólu Slovana (RTVS): "Videl som, že Marko pošle dlhú loptu za obranu. Išiel som do súboja s obrancom, ktorý sa nedohodol s brankárom. Dal som tam nohu a spadlo to do bránky. Som rád, že sme vyhrali, ale odveta bude ešte ťažká."

Vjačeslav Rusnak, tréner Šerifu: "Nie som spokojný s výsledkom. Nezaslúžili sme si prehrať, remíza by bola spravodlivá. Gratulujem Slovanu k víťazstvu, ale doma budeme hrať inak."



2. predkolo Ligy majstrov - odvetný zápas:

Sparta Praha - Malmö FF 4:2 (1:2)
Góly: 22., 51. a 70. Lafata, 52. Kováč - 17. Forsberg, 27. Thelin
/Breznaník za domácich od 71. min/

VSC Debrecín - BATE Borisov 1:0 (0:0)
Gól: 56. Sidibe (z 11m)