Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Skalica - Zvolen 3:4, víťazstvo Košíc po predĺžení

Radosť hráča HkM Zvolen Kamila Brabenca (uprostred) po strelenom góle, v pozadí hráč HK 36 Skalica Rastislav KonečnýFoto: TASR/Michal Svítok

Výhoda domáceho prostredia hokejistom Skalice v úvodnom zápase štvrťfinále play off extraligy proti Zvolenu nepomohla. Naopak Košiciam sa darilo. Zvíťazili nad Banskou Bystricou 4:3 po predĺžení.



Skalica a Košice 7. marca (TASR) -

HK 36 Skalica - HKM Zvolen 3:4 (1:3, 1:1, 1:0)

Góly: 5. Lušňák (Višňovský, Klejna), 26. Školiak (Pálffy), 51. Kutálek (Holovič, Konečný) - 7. Puliš (Čurilla), 12. Otčenáš (L. Jurík, Juraško), 14. Otčenáš (Slovák, L. Jurík), 38. Brabenec (Marek Ďaloga). Rozhodovali: J. Konc, Baluška - Stano, M. Novák, vylúčení: 4:3, presilovky: 1:3, oslabenia: 0:1, 2688 divákov

stav série: 0:1


Skaličania sa od prvej minúty snažili dostať súpera pod tlak. Dokázali zúžitkovať prvú presilovú hru na strelenie úvodného gólu v 5. minúte z hokejky Lušňáka. Potom sa domáci dopustili sérii chýb, prišli presilové hry, v ktorých v 7. minúte Puliš vyrovnal. V ďalších minútach pridal Otčenáš svoje dva góly a Skaličania sa dostali do útlmu. Aj cez snahu odchádzali do šatní po prvej tretine s dvojgólovým mankom. V druhej tretine sa obraz hry výrazne nemenil. Domáci mali síce viac z hry, no ich útoky boli bezzubé. Pri presilovej hre hostí sa Pálffymu podarilo uvoľniť a presnou prihrávkou pred bránku Trenčana Školiak dostal domácich znovu do hry. Od tohoto gólu hrali aktívnejšie, snažili sa kombinovať, no v koncovke vždy strácali dôraz. V závere tretiny po peknej prihrávke Mareka Ďalogu Brabenec znovu zvýšil náskok hostí. Do tretej tretiny Skaličania nastúpili s odhodlaním zvrátiť nepriaznivý výsledok. Zvýšili tlak, zrýchlili hru, no to prinieslo na ich hokejky i mnoho nepresnosti. V týchto fázach hry Zvolen podržal Trenčan. Dôsledne vykrýval priestor pred svojou bránkou. Obe mužstvá v druhej časti tretiny pritvrdili v osobných súbojoch a domáci sa v 50. minúte dostali znovu do zápasu Kutálkovým presným zásahom. Záver tretiny bol hektický. Skaličania sa snažili z každej pozície strieľať, ale ich snaha nemala žiadaný výsledok a tak prvý zápas play off skončil v prospech hostí.



HC Košice - HC'05 Banská Bystrica 4:3 pp (0:1, 2:1, 1:1 - 1:0)

Hokejisti úradujúceho slovenského majstra HC Košice zvíťazili v prvom štvrťfinálovom stretnutí play off Tipsport extraligy na domácom ľade nad HC'05 Banská Bystrica 4:3 až po predĺžení, v ktorom o triumfe "oceliarov" rozhodol obranca Kolba. V sérii hranej na štyri víťazstvá vyhrávajú 1:0.

Góly: 21. Kristek (Bartoš, Homer), 29. Jenčík (Miklík), 50. Miklík (Jenčík), 61. Kolba (Miklík) - 15. Jokila (Kristoffersson, Sýkora), 28. Jabrocký (Hlinka, Bambúch), 48. Pulliainen (Heizer, Grman). Rozhodovali: Kubuš, P. Grečko - Gajan, M. Korba, vylúčení: 7:7, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 4438 divákov

stav série: 0:1

Hostia spod Urpína nepricestovali do Košíc iba brániť a hneď v úvodnej minúte sa dostal do šance Kútny, trafil však iba dobre postaveného Hyláka. Aj v ďalšom priebehu mali viac z hry Banskobystričania a v 9. minúte sa dostali na dostrel košickej bránky Sýkora i Hlinka, no stav sa po ich zakončeniach nezmenil. "Barani" predvádzali patrične dôrazný hokej nielen v osobných súbojoch, ale i smerom dopredu a svojho súpera napádali vysoko pri rozohrávke. Nevýrazní Košičania inkasovali v 15. minúte, Kristoffersson z pravej strany našiel prihrávkou voľného Jokilu a ten otvoril skóre duelu ponad ležiaceho Hyláka - 0:1. Až potom sa prebudil i domáci tím, hráči si zvýšeným pohybom vypýtali presilovú hru, no hostia im nedovolili sa poriadne ohriať v pásme a bez väčších problémov sa ubránili. V závere úvodnej dvadsaťminútovky sa dostal do šance Gron, keď obkorčuľoval bránku hostí, ale s jeho bekhendom si Chorošun poradil.

hráč Košíc Jaroslav Kristek strieľa brankárovi Bystrice Sergejovi Chorošunovovi prvý gól
Foto: TASR/František Iván
Vstup do druhej tretiny vyšiel "oceliarom", ktorí sa už po 45 sekundách dočkali vyrovnávajúceho gólu. V početnej výhode o jedného hráča našiel Bartoš prihrávkou voľného Kristeka a ten zoči-voči Chorošunovi nezaváhal - 1:1. Oba tímy pozorne bránili a vyrážali do rýchlych protiútokov. V 24. minúte to skúšal pred bránkou hostí obranca Kolba a po ňom mal gól na hokejke Miklík, Gronovu ideálnu prihrávku však nepretavil vo vedúci gól. Naopak hostia využili v 28. minúte presilovku štyroch proti trom. Hlinka našiel pred domácou bránkou peknou prihrávkou Jabrockého, ktorý pohotovým zakončením nedal Hylákovi šancu - 1:2. Košičania odpovedali o minútu neskôr, keď Jenčík strelou pomedzi Chorošunove betóny zrovnal stav stretnutia na 2:2. Vo zvyšných minútach obidve mužstvá dobre kombinovali a hra sa prelievala zo strany na stranu, no bez gólového efektu.

Do tretieho dejstva vstúpili aktívnejšie domáci hráči aj vďaka vylúčeniu Sýkoru, ale svoje strelecké šance nevyužili na vsietenie tretieho gólu. Banskobystričania postupne prebrali iniciatívu a čoraz viac sa tlačili do zakončenia. V 48. minúte naklonil misky váh na ich stranu Pulliainen, ktorý po strele švihom poslal puk až za Hylákov chrbát - 2:3. "Oceliari" odpovedali na tento presný zásah zvýšenou aktivitou a o dve minúty neskôr po tretí raz zrovnali stav stretnutia, keď z otočky prekvapil Chorošuna Miklík - 3:3. Vzápätí sa ocitol pred bránkou hostí osamotený Bartoš, no nedokázal prekonať Chorošuna. Po ňom mohol v 54. minúte skórovať Miklík, s jeho bekhendom si však brankár hostí poradil. Na opačnej strane mal gól na hokejke Kokavec, ale Hylák spoľahlivo zasiahol. Po šesťdesiatich minútach svietil na ukazovateli skóre stav 3:3 a na rad prišlo predĺženie, v ktorom rozhodol už po pár sekundách strelou od modrej čiary obranca Kolba.