Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

VIDEO: Skórovali Tatar, Meszároš i Chára, Halák za Islanders nechytal

Kapitán Bostonu Bruins Zdeno Chara gratuluje spoluhráčovi Milanovi Lucicovi (17) po gole proti Arizone Coyotes počas druhej tretiny zápasu NHL v Bostone 28. februára 2015. Foto: TASR/AP

Útočník "červených krídiel" sa presadil za nerozhodného stavu 3:3, keď jeho strieľanú prihrávku v 50. minúte si korčuľou do vlastnej siete zrazil domáci obranca Roman Josi.

New York 1. marca (TASR) - Slovenský hokejista Tomáš Tatar rozhodol o výhre Detroitu nad Nashvillom (4:3) v sobotňajšom zápase zámorskej NHL. Útočník "červených krídiel" sa presadil za nerozhodného stavu 3:3, keď jeho strieľanú prihrávku v 50. minúte si korčuľou do vlastnej siete zrazil domáci obranca Roman Josi. Pre Tatara to bol 25. gól v sezóne, po výhre nad lídrom súťaže ho vyhlásili na prvú hviezdu zápasu.

Nashville prehral na domácom ľade druhý zápas za sebou, čo sa Predators stalo vôbec prvýkrát v sezóne. Detroit viedol 2:0, ale potom domáci tromi gólmi otočili misky váh na svoju stranu. V tretej tretiny však už skórovali len hráči Red Wings. Najskôr vyrovnal na 3:3 ruský obranca Alexej Marčenko a vo svojom 12. zápase v kariére strelil v NHL svoj prvý gól. Rozhodnutie prišlo necelých 11 minút pred koncom.

Pavel Dacjuk rozbehol v presilovke rýchlu akciu, uvoľnil Tatara, ktorý mu chcel bekhendom puk vrátiť, ale jeho prihrávka sa odrazil od obrancu Nashvillu Josiho za chrbát Pekku Rinneho, ktorý už nestačil zareagovať. "Predtým som netrafil prázdnu bránku a tak som radšej prihrával. Chcel som poslať puk Pavlovi, no ten sa od obrancu odrazil do bránky," povedal zámorským médiám Tatar, ktorý je s 25 gólmi najlepším strelcom Detroitu.

Red Wings ukončili šesťzápasovú sériu na súperových ľadoch, počas ktorej vyhrali štyri stretnutia. "Bol to dobrý trip, dokázali sme, že vieme hrať aj s najsilnejšími tímami v lige. Hrali sme naozaj dobre a máme z toho radosť. Dnes rozhodol tímový výkon, všetci bojovali naplno a prinieslo to úspech. Chalani perfektne bránili oslabenia, čo bolo dôležité pre úspech. Po dvoch tretinách sme síce prehrávali, ale 20 minút je v hokeji veľa času a verili sme, že to môžeme otočiť," dodal Tatar, ktorý sa pomaly blíži k méte 100 bodov v NHL. Na konte ich má už 93. Do štatistík sa zapísal aj druhý slovenský útočník Red Wings Tomáš Jurčo, ktorý asistoval pri góle Drewa Millera na 2:0. Jurčo si pripísal 13. asistenciu v sezóne.

Presný zásah jeho krajana Andreja Meszároša nestačil Buffalu k triumfu nad Floridou. "Panteri" vyhrali 5:3, v domácom drese debutoval český veterán Jaromír Jágr, ktorý po prestupe z New Jersey odohral niečo viac ako 17 minút a do štatistík sa zapísal troma streleckými pokusmi.

Hostia síce viedli 2:0, ale Panthers počas celého zápasu dominovali a napokon zaslúžene triumfovali. Florida vyhrala na strely v pomere 47:14, hostí držal v hre najmä výborný brankár Michal Neuvirth. Svoj tretí gól v sezóne strelil Meszároš a poslal ním v 8. minúte prvej tretiny Buffalo do vedenia 2:0. Slovenský obranca vyštartoval do brejku, šikovnou kľučkou sa zbavil protihráča a krátko po vniknutí do útočného pásma strelou švihom prekvapil Roberta Luonga v bránke "panterov". Florida vyrovnala dvomi bleskovými gólmi v presilovkách, keď oba strelil v priebehu minúty a 23 sekúnd Brandon Pirri. Hostia síce ešte vyrovnali na 3:3, ale napokon sa o víťazný gól postaral Scottie Upshall.

Jágr síce nebodoval, ale bol na ľade pri oboch góloch Pirriho a predviedol viacero pekných akcií v útoku, ale aj v defenzívnej činnosti. Po zápase priznal, že bol v šoku, keď sa dozvedel o výmene z New Jersey, ale medzi mladými hráčmi Panthers našiel novú motiváciu. "Je to pre mňa nová kapitola, zatiaľ sa tu cítim veľmi dobre. Mladým chlapcom sa snažím poradiť. Ešte majú rýchlosť v nohách a v rukách na to, aby to spravili. Ja viem ako na to, ale občas mi už telo viac nedovolí," povedal muž s číslom 68 na tlačovej konferencii po zápase. Florida prerušila sériu štyroch prehier, slovenský útočník Tomáš Kopecký sa do zostavy opäť nezmestil. Panthers pred zápasom oznámili výmenu s Anaheimom, kam poslali českého útočníka Tomáša Fleischmanna za bývalú hviezdu Danyho Heatleyho.

Boston zdolal Arizonu 4:1. Leví podiel mal na tom slovenský kapitán "medveďov" Zdeno Chára, ktorý ku gólu pridal aj asistenciu. Pre skúseného obrancu to bol tretí dvojbodový zápas v sezóne, po zápase ho vyhlásili z tretiu hviezdu duelu. Najskôr asistoval pri góle Patrica Bergerona a potom v polovici zápasu v presilovke tvrdou ranou bez prípravy zvýšil na 4:0. Chára dal svoj piaty gól v sezóne a vyhnal Mika Smitha z bránky. Boston vyhral nad Arizonou predchádzajúcich šesť zápasov, naposledy prehral s Coyotes 9. októbra 2010. Arizona prehrala deviatykrát za sebou, tréner Dave Tippett sa posťažoval, že v tíme vládne pred pondelkovou uzávierkou prestupov neistota. "Hráči nevedia či ich klub vymení, alebo nie. Je to veľmi náročné hrať s pocitom neistoty. Verím, že sa po uzávierke situácia upokojí," povedal Tippett.

Columbus nenašiel recept na brankára New Jersey Coreyho Schneidera a po prehre 0:2 natiahol sériu neúspechov už na päť zápasov. Brankár Devils chytil všetkých 33 striel domácich, zaznamenal štvrtý shutout v sezóne a 16. v kariére. Slovenský útočník Marko Daňo odohral za Blue Jackets 10:14 minúty, zaznamenal jednu strelu a jednu mínusku. Debut proti svojmu bývalému tímu absolvoval útočník Daniel Clarkson, ktorého Columbus získal z Toronta.

Carolina vyhrala tretí zápas za sebou, keď zvíťazila na ľade New Yorku Islanders 5:3. "Ostrovania" nastúpili bez Slovákov, v bránke dostal pred Jaroslavom Halákom šancu Chad Johnson a do zostavy sa nezmestil obranca Ľubomír Višňovský.

Montreal zdolal v kanadskom derby Toronto 4:0, keď si šieste čisté konto v sezóne za 30 úspešných zásahov pripísal Carey Price. Otvárací a zároveň víťazný zásah zaznamenal veterán Manny Malhotra, ktorý vo svojom 53. zápase sezóny strelil prvý gól. V drese Toronta odohral 18 a pol minúty Richard Pánik, ale zápas mu vôbec nevyšiel. Slovenský útočník zaznamenal tri mínusové body. Canadiens sú s 87 bodmi na čele Východnej konferencie.

Philadelphia zdolala New York Rangers 4:2, keď nerozhodný stav zlomil v 42. minúte pri vlastnom oslabení Michael Del Zotto a strelil svoj 8. gól v sezóne. Dvadsaťštyriročný obranca strávil prvé štyri sezóny v NHL práve v drese Rangers. Flyers zdolali Rangers prvýkrát z piatich zápasov v tejto sezóne. Vynikajúci výkon podal brankár Steve Mason, ktorý zaznamenal 34 zásahov a nastúpil po zranení kolena prvýkrát od 8. februára.

Minnesota potvrdila dominanciu nad Coloradom v tejto sezóne. Wild vyhrali na ľade Avalanche 3:1 a v tejto sezóne zdolali svojho súpera vo všetkých štyroch prípadoch so skóre 12:1. Ďalší výborný výkon podal brankár Devan Dubnyk (33 zásahov), ktorý po výmene z Arizony vyhral 15 z 19 štartov za Minnesotu.

Hrdinom St. Louis bol útočník Paul Šťastný, ktorý sa pod víťazstvo 2:1 v Edmontone podpísal gólom a asistenciou. Syn legendy slovenského hokeja Petra Šťastného strelil víťazný gól v 55. minúte minúte, keď bekhendom prekonal Bena Scrivensa. V drese Oilers odohral 19 minút a 41 sekúnd slovenský obranca Martin Marinčin, ktorý zaznamenal jednu strelu a dve trestné minúty.

Ottawa vyhrala v San Jose 4:2, keď tromi gólmi v záverečnej časti otočila stav z 1:2. Víťazný gól a navyše aj poistku do prázdnej bránky strelil nováčik Mike Hoffman. Dvadsaťpäťročný kanadský útočník, ktorý hrá s číslom 68, je s 23 gólmi najlepším kanonierom spomedzi všetkých nováčikov v NHL.







NHL - výsledky:

FLORIDA - BUFFALO 5:3 (0:2, 3:0, 2:1)

Góly: 33. Pirri (Campbell, Jokinen), 34. Pirri (Campbell, Boyes), 39. Bjugstad (Jokinen, Boyes), 55. Upshall (MacKenzie, Thornton), 60. MacKenzie (Boyes, Jokinen) – 3. Hodgson (Bogosian, Deslauriers), 8. MESZÁROŠ (Larsson, Hodgson), 53. Mitchell (Moulson, Zadorov). Brankári: Luongo - Neuvirth, strely na bránku: 47:14, 10.374 divákov


NASHVILLE - DETROIT 3:4 (0:1, 3:1, 0:2)

Góly: 23. Cullen (Smith, Josi), 27. Fisher (Franson, Cullen), 37. Weber (Ribeiro, Josi) – 8. Smith (Andersson, Miller), 23. Miller (JURČO), 44. Marčenko (Abdelkader, Krönwall), 50. TATAR (Dacjuk, Krönwall). Brankári: Rinne - Gustavsson, strely na bránku: 40:25, 17.361 divákov


NEW YORK ISLANDERS - CAROLINA 3:5 (1:1, 1:4, 1:0)

Góly: 12. Grabner (Strome, Boychuk), 36. Kuľomin (Clutterbuck, Hamonic), 50. Tavares (Leddy, Leddy) – 18. McClement (Terry, Malone), 22. Faulk (E. Staal, Rask), 30. McClement (Nestrašil, Gerbe), 38. Malone (Nestrašil, Liles), 40. Jordán (J. Staal, Skinner). Brankári: Johnson - Ward, strely na bránku: 24:41, 16.170 divákov


COLUMBUS - NEW JERSEY 0:2 (0:1, 0:0, 0:1)


Góly: 16. Greene (Eliáš), 60. Zajac (Gionta, Cammaleri). Brankári: McElhinney - Schneider, strely na bránku: 33:19, 17.814 divákov


BOSTON - ARIZONA 4:1 (2:0, 2:0, 0:1)

Góly: 3. Lucic (Pastrňák, Spooner), 15. Marchand (Smith, Bergeron), 24. Bergeron (Marchand, CHÁRA), 32. CHÁRA (Smith, Lucic) – 51. Erat (Doan, Yandle). Brankári: Rask - Smith (32. Domingue), strely na bránku: 34:32, 17.565 divákov


MONTREAL - TORONTO 4:0 (2:0, 0:0, 2:0)

Góly: 5. Malhotra (Weise), 13. Plekanec (Markov, Subban), 42. Desharnais (Gallagher, Pacioretty), 58. Desharnais (Pacioretty, Gallagher). Brankári: Price - Bernier, strely na bránku: 23:30, 21.287 divákov


PHILADELPHIA - NEW YORK RANGERS 4:2 (1:1, 1:1, 2:0)

Góly: 10. Read (Couturier, Voráček), 35. Raffl (Coburn, Lecavalier), 42. Del Zotto (Couturier), 60. Simmonds (Raffl) – 11. Miller (Hagelin), 32. J. Moore (Glass, D. Moore). Brankári: Mason - Talbot, strely na bránku: 34:36, 19.979 divákov


COLORADO - MINNESOTA 1:3 (0:1, 1:1, 0:1)

Góly: 22. Talbot (Holden) – 11. Haula (Fontaine, Brodziak), 30. Fontaine (Haula, Brodin), 46. Pominville (Granlund). Brankári: Varlamov - Dubnyk, strely na bránku: 34:32, 18.087 divákov


EDMONTON - ST. LOUIS 1:2 (0:1, 1:0, 0:1)

Góly: 27. Schultz (Eberle, Nugent-Hopkins) – 13. Jaškin (Šťastný, Berglund), 55. Šťastný (Cole). Brankári: Scrivens - Elliott, strely na bránku: 22:27, 16.839 divákov


SAN JOSE - OTTAWA 2:4 (1:0, 1:1, 0:3)

Góly: 3. Wingels (Irwin, Nieto), 34. Marleau (Pavelski, Burns) – 28. Karlsson (Turris, Hoffman), 44. Stone (Turris), 48. Hoffman (Zibanejad, Karlsson), 59. Hoffman (Stone). Brankári: Niemi - Hammond, strely na bránku: 30:31, 17.562 divákov


Slováci v akcii:

Zdeno Chára (Boston) 22:11 1 1 2 2 3 0

Tomáš Tatar (Detroit) 18:07 1 0 0 -1 4 2

Andrej Meszároš (Buffalo) 16:48 1 0 0 2 2 2

Tomáš Jurčo (Detroit) 11:09 0 1 1 1 0 0

Marko Daňo (Columbus) 10:14 0 0 0 -1 1 0

Richard Pánik (Toronto) 18:27 0 0 0 -3 2 0

Martin Marinčin (Edmonton) 19:41 0 0 0 0 1 2