Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Škótski fanúšikovia prišli pred futbalom za prvákmi bilingválnej školy

Prvákov trnavskej Anglicko-slovenskej bilingválnej školy BESST navštívila v utorok 11. októbra v rámci medzinárodného projektu Zippyho kamaráti škótska delegácia, ktorá si pre deti pripravila ceremoniál v tradičnom odeve a tiež hru na gajdy. Foto: Anglicko/Slovenská Bilingválna Škola Trnava

Návštevníci sa nevyhli ani otázkam ohľadom nosenia tradičných kiltov, a nakoľko sa v ten deň konal aj futbalový zápas Slovensko – Škótsko, tak si prváčikovia i hostia vyskúšali aj fandenie.

Trnava 12. októbra (TASR) - Prvákov trnavskej Anglicko-slovenskej bilingválnej školy BESST navštívila v utorok 11. októbra v rámci medzinárodného projektu Zippyho kamaráti škótska delegácia, ktorá si pre deti pripravila ceremoniál v tradičnom odeve a tiež hru na gajdy.

"Do projektu sme sa zapojili len na začiatku školského roka a plánujeme sa s deťmi venovať pomerne zložitým témam, ako sú pocity, vzťahy, riešenie konfliktov. Návšteva našich zahraničných hostí bola síce poriadne hlučným, ale o to dôraznejším odštartovaním našej snahy učiť prvákov zvládať problémy," uviedla špeciálna pedagogička školy Zuzana Polťáková.

Dobrovoľníci zo Škótska, ktorí projekt finančne podporili, si v rámci svojho programu vybrali bilingválnu anglicko-slovenskú školu aj pre absenciu jazykovej bariéry. "Už s najmenšími žiakmi mohli komunikovať o schopnosti vyjadriť emócie, prejaviť súcit, obetavosť či toleranciu," dodala Polťáková.

Návštevníci sa nevyhli ani otázkam ohľadom nosenia tradičných škótskych "sukní", tzv. kiltov, a nakoľko sa v ten deň konal aj kvalifikačný futbalový zápas Slovensko – Škótsko, tak si prváčikovia i hostia vyskúšali aj fandenie. "Od Zippyho som sa naučil, ako sa mám slušne správať, pomáhať sestričke a kamarátom, aby som bol dobrý," povedal jeden zo žiakov.

Program Zippyho kamaráti (Zippy’s Friends) je realizovaný v takmer 30 krajinách sveta a zapojilo sa doň milión detí. V roku 2013 bol pod záštitou Ligy za duševné zdravie spustený aj na Slovensku. Deti po jeho absolvovaní dokážu lepšie vyjadrovať a chápať svoje emócie, spracovávať rôzne záťažové sociálne situácie, vychádzať s rovesníkmi, súrodencami, rodičmi a ostatnými ľuďmi.