Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Šport

Šláger v amsterdamskej Arene, Hubočanov Zenit hostí AC Miláno

Hráči Realu Madrid Foto: TASR/AP Photo

Real v generálke na Ajax deklasoval nováčika Primera Division Deportivo La Coruňa 5:1, hetrikom sa blysol Portugalčan Cristiano Ronaldo.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Šlágrom stredajšieho programu futbalovej Ligy majstrov bude duel D-skupiny v amsterdamskej Arene medzi domácim Ajaxom a Realom Madrid. Hostia sa budú snažiť nadviazať na triumf nad Manchestrom City z úvodného kola prestížnej súťaže a dobre sa naladiť pred nedeľňajším "El Clasico" proti veľkému španielskemu rivalovi FC Barcelona.

Real v generálke na Ajax deklasoval nováčika Primera Division Deportivo La Coruňa 5:1, hetrikom sa blysol Portugalčan Cristiano Ronaldo. Zverenci trénera Joseho Mourinha odohrali v posledných dvoch rokoch proti Ajaxu štyri zápasy a zaznamenali stopercentný zásah.

"Úvod sezóny nám nevyšiel podľa predstáv, teraz však ťaháme trojzápasovú víťaznú šnúru, čo je pozitívny signál. Ziskom troch bodov v Amsterdame môžeme urobiť ďalší krok na ceste k postupu zo skupiny. Náš cieľ v tejto sezóne je jasný - chceme vyhrať Ligu majstrov. Samozrejme, že v podvedomí už myslíme aj na duel s Barcelonou. Na FC strácame osem bodov, no ešte je pred nami veľa kôl. Cristiano Ronaldo sa opäť dostal do skvelej formy a dúfame, že mu vydrží čo najdlhšie," zdôraznil obranca Realu Sergio Ramos.

Ajax sa bude proti Realu spoliehať na talentovaného dánskeho stredopoliara Christiana Eriksena. "V takýchto veľkých zápasoch vyniknú hviezdy a Eriksen má potenciál na to, aby sa stal jedným z kľúčových hráčov. Ak som ho po niektorých predchádzajúcich stretnutiach kritizoval, tak len preto, aby som ho vyburcoval k ešte lepším výkonom. Má iba 20 rokov, no už prevzal na seba funkciu lídra a mužstvo sa na neho veľmi spolieha. Proti Barcelone to bude veľmi ťažký zápas. Katalánci vďaka množstvu krátkych prihrávok dominujú v strede poľa a v útoku majú Lionela Messiho, ktorý dokáže s loptou to, čo žiaden iný hráč," povedal tréner Ajaxu Frank de Boer.

V druhom súboji v "skupine smrti" nastúpi anglický šampión Manchester City proti nemeckému majstrovi Borussia Dortmund. "Citizens" prišli v závere duelu na Santiago Bernabeu o všetky body a v stredu si nemôžu dovoliť ďalšie zaváhanie, ak chcú pomýšľať na postup do vyraďovacej fázy. "V tejto sezóne chceme uspieť na troch frontoch - v Premiership, v Lige majstrov i v Anglickom pohári. Všetky súťaže majú pre nás rovnakú prioritu. Verím, že proti Borussii nadviažeme na kvalitný druhopolčasový výkon z ligového zápasu proti Fulhamu," povedal argentínsky útočník Sergio Agüero.

Dortmund si po nevýraznom štarte do novej bundesligovej sezóny počas víkendu napravil chuť vysokým víťazstvom 5:0 nad Borussiou Mönchengladbach. Tréner Jürgen Klopp však upozorňuje, že na Etihad Stadium to bude riadna šichta. "Vysoký triumf nad Mönchengladbachom nás nemôže učičíkať. Tentokrár nastúpime proti tímu prešpikovanému svetovými hviezdami. Ak chceme uspieť, musíme hrať maximálne disciplinovane a využiť každú šancu."

Ruský Zenit Petrohrad v kádri so slovenským reprezentantom Tomášom Hubočanom privíta už o 18.00 SEČ talianskeho vicemajstra AC Miláno. "Rossoneri" sa v novom ročníku Serie A trápia a nevyšiel im ani vstup do LM, keď v úvodnom zápase na San Sire uhrali s Anderlechtom Brusel iba bezgólovú remízu. Zenit sa bude chcieť v domácom prostredí rehabilitovať za prehru 0:3 v Malage.

"Bude to pre nás zápas roka. AC možno prežíva určitú krízu, no stále je to klub svetového mena s obrovskými skúsenosťami z európskych súťaží," nechal sa počuť taliansky kouč Zenitu Luciano Spalletti, ktorému sa počas pôsobenia na lavičke AS Rím v súbojoch proti Milánčanom darilo. Petrohradskí fanúšikovia by privítali strelecké prebudenie Alexandra Keržakova, ruský reprezentačný útočník stále iba čaká na prvý gól v LM.

K stredajším ťahákom by mal patriť aj súboj A-skupiny medzi portugalským majstrom FC Porto a Parížom St. Germain. Oba tímy v úvodnom kole bodovali naplno. Francúzsky vicemajster si poradil s Dynamom Kyjev 4:1, Porto vyhralo 2:0 na pôde Dinama Záhreb. Trénerovi PSG Carlovi Ancelottimu bude na Štadióne draka chýbať zranený taliansky stredopoliar Thiago Motta, k dispozícii však už bude uzdravený Argentínčan Ezequiel Lavezzi.

"Porto sa v porovnaní s minulými sezónami príliš nezmenilo. Mužstvo ma stále svoju tvár, nič na tom nezmenil ani odchod niektorých dôležitých hráčov. Môj tím má však teraz dobrú fazónu a verím, že ju potvrdí aj v Portugalsku," povedal Ancelotti, ktorý sa v útoku bude opäť spoliehať na Zlatana Ibrahimoviča. Švédsky kanonier sa stal prvým hráčom v histórii LM, ktorý vsietil súťažný gól za šesť rôznych tímov.

Arsenal Londýn pôjde do zápasu B-skupiny proti Olympiakos Pireus s cieľom potvrdiť tri body z Montpellieru. "Kanonieri" prehrali v sobotňajšom londýnskom derby s Chelsea 1:2, keď doplatili na diery v obrane. "Smerom dopredu nám nechýbala kvalita, mužstvo ukázalo bojového ducha, no v defenzíve sme často pôsobili dezorganizovane, čo súper využil. Proti Olympiakosu musíme hrať v zadných radoch oveľa kompaktnejšie," povedal tréner Arsenalu Arsene Wenger, ktorý bude môcť počítať aj s nemeckým stopérom Perom Mertesackerom.

Program zápasov 2. kola LM 2012/2013 v skupinách A-D:

Streda 3. októbra

A-skupina
20.45 Dynamo Kyjev - Dinamo Záhreb /Rozhodca: Martin Atkinson (Angl.)/
20.45 FC Porto - Paríž St. Germain /Howard Webb (Angl.)(

tabuľka:
1. Paríž St. Germain 1 1 0 0 4:1 3
2. FC Porto 1 1 0 0 2:0 3
3. Dinamo Záhreb 1 0 0 1 0:2 0
4. Dynamo Kyjev 1 0 0 1 1:4 0

B-skupina
20.45 FC Schalke 04 - Montpellier HSC /Sergej Karasev (Rus.)/
20.45 Arsenal Londýn - Olympiakos Pireus /Sven Oddvar Moen (Nór.)/

tabuľka:
1. FC Schalke 04 1 1 0 0 2:1 3
Arsenal Londýn 1 1 0 0 2:1 3
3. Montpellier HSC 1 0 0 1 1:2 0
Olympiakos Pireus 1 0 0 1 1:2 0

C-skupina
18.00 Zenit Petrohrad - AC Miláno /Felix Brych (Nem.)/
20.45 RSC Anderlecht Brusel - CF Malaga /Viktor Kassai (Maď.)/

tabuľka:
1. CF Malaga 1 1 0 0 3:0 3
2. AC Miláno 1 0 1 0 0:0 1
RSC Anderlecht Brusel 1 0 1 0 0:0 1
4. Zenit Petrohrad 1 0 0 1 0:3 0

D-skupina
20.45 Manchester City - Borussia Dortmund /Pavel Královec (ČR)/
20.45 Ajax Amsterdam - Real Madrid /Jonas Eriksson (Švéd.)(

tabuľka:
1. Real Madrid 1 1 0 0 3:2 3
2. Borussia Dortmund 1 1 0 0 1:0 3
3. Manchester City 1 0 0 1 2:3 0
4. Ajax Amsterdam 1 0 0 1 0:1 0