Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

V 1.kole senzačne štvrtá Vlhová, Zuzulovú zradila vertikála

Slovenská slalomárka Veronika Velez Zuzulová na trati prvého kola slalomu Svetového pohára v americkom Aspene 28. novembra 2015. Foto: TASR/AP

Čo v sobotu zostalo po starom, to boli rôzne zákutia slalomového kurzu.

Aspen 29. novembra (TASR) - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová predviedla v nedeľu senzačnú prvú jazdu v slalome Svetového pohára. V americkom Aspene sa so štartovým číslom 25 predbežne usadila na štvrtej priečke so stratou 2,39 na vedúcu domácu pretekárku Mikealu Shiffrinovú. Odstup od pódiových pozícií mala len 4 desatiny.

Veronike Velez-Zuzulovej sa naopak nepodarilo zopakovať úspech zo sobotňajšieho prvého slalomu sezóny, vypadla po 19 sekundách jazdy 1. kola. Prvé bránky po štarte išla v dobrom rytme, ale v plochom nájazde vošla príliš priamo do vertikálnej kombinácie tyčí. Keďže nasledoval strmý zlom a pod ním silne zatvorená bránka, dostala sa príliš pod optimálny oblúk, v snahe vybalansovať chybu sa dostala silno na vnútornú lyžu a spadla.

Velez-Zuzulová štartovala ako prvá a ďalšie pretekárky si na tento kritický úsek dali pozor. Opäť však všetky nielen na zlome ale vôbec na všetkých medzičasoch dištancovala Shiffrinová, súťaž opäť uchopila ako z inej planéty. Svoju jazdu vytempovala do neskutočných rozmerov. Kým v sobotu druhá po 1. kole (aj v celých pretekoch) Velez-Zuzulová zaostala 1,36 s, o 24 hodín neskôr Šárka Strachová až 1,69. Pritom Češka má tento svah za svoj, lebo na ňom slávila svoje jediné dve víťazstvá v pretekoch SP. Za ňou v poradí nasledovala Švédka Frida Hansdotterová už so stratou bez stotinky dvoch sekúnd.

Z elitnej pätnástky okrem Zuzulovej dokončili 1. kolo všetky pretekárky, ale polovica so stratou nad tri sekundy. Tento trend viac-menej pokračoval, až sa zo štartovej búdky spustila s číslom 25 Petra Vlhová a explozívnou jazdou rozbila bank najlepšej desiatky 1. kola. Aj keď pred nájazdom kritickej prelomovej vlásočnice trochu zaváhala, dokázala chybičku na plošine rýchlo skorigovať a rytmus nestratila. Ak sa neráta exkluzívny výkon Shiffrinovej, 20-ročná Slovenka mala najrýchlejšiu spodnú tretinu svahu.