Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

V slalome v Crans Montane skončila Zuzulová desiata, Vlhová vypadla

Slovenská lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová v 1. kole slalomu žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní vo švajčiarskom stredisku Crans Montana 15. februára 2016. Foto: TASR/AP

Víťazstvo, svoje osemnáste v kariére, slávila Američanka Mikaela Shiffrinová, ktorá absolvovala prvé preteky po vyše dvoch mesiacoch.

Crans Montana 15. februára (TASR) - Slovenská lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová obsadila desiate miesto v pondelňajšom slalome Svetového pohára vo švajčiarskej Crans Montane. Víťazstvo, svoje osemnáste v kariére slávila Američanka Mikaela Shiffrinová, ktorá absolvovala prvé preteky po vyše dvoch mesiacoch. Petra Vlhová, siedma po 1. kole, v druhej jazde vypadla.

Shiffrinová, úradujúca svetová i olympijská šampiónka a obhajkyňa malého glóbusu za slalom vyhrala presvedčivo, hoci nie tak suverénne ako v novembrových dvoch podujatiach v Aspene. Pred Francúzkou Nastasiou Noensovou zvíťazila so 45-stotinovým náskokom, tretia bola Kanaďanka Marie-Michele Gagnonová (+0,50), Zuzulová stratila celkovo 1,32 s.

"Nevedela som, čo od týchto pretekov očakávať a bola som veľmi zvedavá, čo vo mne je. Musím, povedať, že som spokojná s tým, čo som predviedla, o to viac, že dnes boli podmienky veľmi ťažké. Najmä v druhom kole to bol riadny boj a ja som šťastná, že som to dokázala," vyznala sa do prenosových kamier Schiffrinová, ktorá teoreticky ešte zostala v hre o sezónny slalomový titul, hoci 5 z 8 súťaží vynechala.

Iba 20-ročná superstar získala po troch sezónnych víťazstvách 300 bodov, ale všetko má v rukách Frida Hansdotterová. Švédka skončila v pondelok šiesta a nazbierala už 545 bodov, druhá Velez-Zuzulová 446, piata Vlhová zostala na 320 bodoch. Do hodnotenia bojov o malý glóbus za husté bránky sa rátajú ešte paralelné preteky v Štokholme (23. februára), klasická súťaž v Jasnej (5. marca) a redukované súťaž vo finále SP vo švajčiarskom St. Moritzi (19. marca). Celkové poradie SP táto súťaž príliš neovplyvnila, Američanka Lindsey Vonnová vedie s 87-bodovým náskokom pred Švajčiarkou Larou Gutovou, štvrtá hansodtterová stráca 359 bodov, Velez-Zuzulová je deviata.

Po 1. kole pondelňajšieho slalomu sa skúsená Slovenka usadila na tretej priečke. Za Shiffrinovou zaostala 33 stotín, medzi ne sa zmestila Hansdotterová (+0,27 s), Vlhová figurovala na 7. priečke s 92-stotinovou stratou. Preteky, ktoré boli náhradou za zrušené podujatie v slovinskom Maribore, neabsolvovala Barbara Kantorová, ktorá si podľa informácie z národnej asociácie v tréningu poranila nos. Slalom v Crans Montane bol mimoriadne krátky, Shiffrinovej jazda trvala 42,83 s, čo predstavuje približne o 10 sekúnd menšiu porciu ako býva zvykom. Odstupy medzi najlepšími sa však predsa vygenerovali do štandardných rozmerov, keďže na dynamicky postavenej trati veľa určoval profil kopca i povrchové podmienky, aj keď tie sa napokon po hrozbe zrušenia súťaže podarilo realizovať na solídnej úrovni.

S číslom jeden sa na trať vydala vedúca slalomárka zimy Hansdotterová a predviedla naoko bezchybnú jazdu. Avšak už Češka Šárka Strachová naznačila rezervy v atakovaní a tie sa snažila do maxima rozvinúť Vlhová. Mladá Slovenka predviedla najagresívnejšiu jazdu a hoci tri väčšie zaváhania, prvé už hneď po štarte, dokázala korigovať ako rutinérka, prejavilo sa to na stratených desatinách.

Podľa očakávania prišiel vrchol 1. kola so štartovými číslami 6 a 7. Shiffrinová, ktorá sa po zranení kolena súťažne vrátila po vyše dvoch mesiacoch, išla suverénne, hoci v prvej časti si svoje možnosti najprv "oťukala". Jej medzičasy neboli najlepšie, ale dole tradične pridala a dostala sa na čelo. Z neho ju mohla okamžite zosadiť Velez-Zuzulová a sprvoti to tak aj vyzeralo. Skúsená Slovenka s pevnou hornou časťou tela a s nenapodobiteľnou prácou nôh rysovala oblúky precízne v priamej línii a na medzičasoch "dala" Shiffrinovej 35 a 37 stotín. Vzápätí jej však nevyšiel vjazd do jednej z bránok a táto na prvý pohľad nepostrehnuteľná chybička ju stála rytmus do záverečného ataku, ktorý Američanka pred ňou naopak vygradovala.

V druhom kole predviedla prvú kritériovú jazdu Gagnonová a rovnaké parametre sa dajú priložiť aj k Vlhovej výkonu. Po prvom medzičase bola na čele a išla dravo, čo by jej v konečnom dôsledku stačilo na pódium. Lenže jej agresívny štýl nebol kompatibilný s podmienkami, ktoré sa v 2. kole zhoršili a povrch sa rozbíjal každou pretekárkou. Vlhová v polovici svahu svoju kamikadze jazdu ukončila pádom, ale hneď po nej sa do čela súťaže dostala Noensová. Tá predviedla vyvážený výkon, ktorý odsúval nasledujúce favoritky na čele so Strachovou a Velez-Zuzulovou. Obe mali vynikajúce medzičasy na úrovni Shiffrinovej, ale výrazné chyby im zabránili k prieniku na najvyššie pozície. Podobne dopadla aj Hansdotterová, ktorá však doplatila na prílišné taktizovanie v dolnej časti. Určitú mieru stratégie zvolila aj Shiffrinová, ale ľahké sklzy a neskutočné stabilita vo vyrytých jamkách ju vyniesli na piedestál. "Bojovala som, ale matka príroda bola dnes silnejšia. Ide sa ďalej," uviedla Velez-Zuzulová na svojom facebookovom profile.

Výsledky salomu SP v Crans Montane:
1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:29,20 min.
2. Nastasia Noensová (Fr.) +0,45 s
3. Marie-Michele Gagnonová (Kan.) +0,50
4. Bernadette Schildová (Rak.) +0,61
5. Anna Swenn-Larssonová (Švéd.) +0,66
6. Frida Hansdotterová (Švéd.) +0,73
7. Šárka Strachová (ČR) +0,98
8. Resi Stieglerová (USA) +1,11
9. Wendy Holdenerová (Švajč.) +1,17
10. Veronika VELEZ-ZUZULOVÁ (SR) +1,32 (43,16-47,36)
...
Petra VLHOVÁ nedokončila 2. kolo

Celkové poradie SP (po 26 zo 41 súťaží):
1. Lindsey Vonnová (USA) 1060 b
2. Lara Gutová (Švajč.) 973
3. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 820
4. Hansdotterová 701
5. Tina Weiratherová (Licht.) 619
6. Nina Lösethová (Nór.) 541
...
9. VELEZ-ZUZULOVÁ 446, 18. VLHOVÁ 338

Poradie v slalome (8 z 10):
1. Hansdotterová 545
2. VELEZ-ZUZULOVÁ 446
3. Strachová 432
4. Holdenerová 331
5. VLHOVÁ 320
6. Shiffrinová 300