Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

FANTÁZIA: Zuzulová skončila v slalome druhá, bodovala aj Vlhová

Slovenská lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová obsadila tretie miesto v 1. kole slalomu Svetového pohára žien vo švédskom Aare 14. marca 2015. Foto: TASR/AP

Druhá Slovenka na trati Petra Vlhová skončila na 24. mieste a pripísala si do hodnotenia sedem bodov.

Aare 14. marca (TASR) - Slovenská lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová dosiahla v sobotu svoje 18. pódiové umiestnenie v pretekoch Svetového pohára. V slalome vo švédskom Aare skončila na druhom mieste za suverénnou Američankou Mikaelou Shiffrinovou. Bodovala aj Petra Vlhová na 24. mieste.

Iba 20-ročná Shiffrinová vyhrala po súťaži na MS aj druhý slalom SP po vrcholnom podujatí a potvrdila, že má momentálne konkurenciu. Vo všetkých troch prípadoch jej spoločnosť na bronzovom stupienku robila Češka Šárka Strachová, Velez-Zuzulová bola na MS štvrtá, ale potom v oboch pretekoch seriálu druhá. Kým pred tromi týždňami v Maribore stratila na superhviezdu sekundu a 5 stotín, teraz v Aare 1,41 s. Strachová sa však na tretej priečke nezmestila ani do dvoch sekúnd, jej manko narástlo na 2,15 s. Vlhová stratila 4,12 s, do druhého kola postúpila z 25. priečky (+3,04).

Suverénna Shiffrinová

Američanka bola podľa očakávania najrýchlejšia už v 1. kole, pred Strachovou si vypracovala 89-stotinový náskok, Velez-Zuzulová stratila o tri stotinky viac (+0,92 s). Pritom prvé dva medzičasy 31-ročnú rutinérku hustých bránok radili jasne na druhé miesto a keďže bez zaváhania prešla "slepú" vertikálu i bránky v naklonenej časti svahu, zdalo sa, že sa zmestí po polsekundovej straty. Lenže v spodnej tretine mala v zatvorenejších oblúkoch dve malé chybičky a stratila trochu času, aj tak však so štartovým číslom 14 predviedla skvelý výkon. Prvé štartové čísla boli v odmäkových podmienkach jasnou výhodou a z piatich štartujúcich pred Velez-Zuzulovou sa štyri zaradili na koniec klasifikácie, jedna vypadla. Práve po dojazde pätnástky súťaž prerušili na viac ako štvrťhodinu, lebo bolo treba upraviť zničený povrch trate.

Slovenská lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová (vpravo), ktorá obsadila druhé miesto, sa raduje s víťazkou Američankou Mikaelou Shiffrinovou po slalome Svetového pohára žien vo švédskom Aare 14. marca 2015.
Foto: TASR/AP


Shiffrinová aj v druhej jazde predviedla najväčšiu dravosť, hoci mininálne vizuálne jej konkurovala slovenská slalomárska hviezda. Velez-Zuzulová dosiahla tentoraz druhý čas kola a bola podobne ako Shiffrinová osobitnou kategóriou súťaže. Predviedla totálne stabilnú a agilnú jazdu, precízny rytmus a nebolo badať ani náznak zaváhania. V hornej polovici bola dokonca výrazne rýchlejšia ako Američanka, predsa to však na ňu napokon nestačilo. "V druhom kole som vnímala na prvom medzičase moderátora, že povedal čosi, že som spomalila. Tak mi nezostávalo nič iné ako dupnúť na to. Aj takto sa potvrdilo, že som pred druhými jazdami trochu nervózna z veľkých náskokov. Keď vediem o pár stotín, nezostáva mi nič iné ako atakovať. Ak mám veľký náskok, špekulujem, ako ísť. Pre niektoré svahy mám slabosť a keď prídem do strediska, tak sa cítim ako ryba vo vode. Tu v Aare mi všetko štimuje," vyznala sa na tlačovej konferencii víťazka súťaže.

Shiffrinová dala svojím 14. víťazstvom v pretekoch SP a trinástym v slalome jasne na známosť, že ešte pred finálovým týždňom si chce na čele slalomového poradia minimálne zvýšiť náskok tak, aby o jej úspešnej obhajobe malého glóbusu nebolo pochýb. Pred Švédkou Fridou Hannsdotterovou má teraz náskok 90 bodov a o týždeň vo francúzskom Meribeli jej vo finálovom slalome pri víťazstve súperky stačí prísť v redukovanej štartovej listine na 15. mieste. Ak sa neudeje nič výnimočné, získa tretí malý glóbus v rade, okrem toho za tri roky svojej oslnivej kariéry stihla pobrať aj všetky zlaté medaily v hustých bránkach, teda jednu olympijskú a dve z MS.

Dramatický súboj o veľkú trofej

Paralelne prebieha naďalej skvelý dramatický súboj o veľkú trofej, Tina Mazeová v piatok po obrovskom slalome prvýkrát od decembra prišla o vedenie v celkovej klasifikácii a v sobotu mala možnosť Rakúšanku Annu Fenningerovú opäť predstihnúť. Na dostihnutie súperky potrebovala 45 bodov, teda 5. miesto, ale evidentne na pokraji síl z náročného kompletného programu sezóny skončila až 16-ta a stráca pred finálovým týždňom 30 bodov.

Slovinka Tina Mazeová reaguje po slalome Svetového pohára žien vo švédskom Aare 14. marca 2015.
Foto: TASR/AP
.
Zuzulová späť v žrebovanej sedmičke

Velez-Zuzulová sa v celkovom poradí slalomu posunula z 10. na 8. priečku, ale v renkingu pre štartovú listinu SP je už siedma a na finálovú súťaž v Meribeli ju budú žrebovať v elitnej skupine. "V prvom kole som mohla ísť aj lepšie, boli tam také pasáže, ale mala som pomerne vysoké štartové číslo a to bola nevýhoda. Ale v druhom kole som išla naozaj výborne. Plním si ciele a je to ako sen. Prežívam nádherné obdobie. Moje sebavedomie rastie a rastie. V záverečných pretekoch sezóny by som sa rada opäť dostala na stupne víťazov. Mikaela Shiffrinová je vo veľkej forme, ale myslím si, že úplne nezdolateľná nie je," povedala Zuzulová pre TASR.

VIDEO: Druhé kolo Veroniky Velez-Zuzulovej v Aare


Slovenka sa v Aare postavila už deviatykrát na druhý stupienok v pretekoch SP, z toho siedmykrát v slalome, raz to bolo v paralelnom slalome

Fotogaléria z pretekov v Aare



Pódiové umiestnenia Veroniky Velez-Zuzulovej v pretekoch SP (slalom, ak nie je uvedené ináč):

1. SEMMERING 2012
1. MNÍCHOV 2013 (paralelný slalom)
2. ŠPINDLEROV MLYN 2008
2. MARIBOR 2008
2. BORMIO 2008
2. ZWIESEL 2011
2. AARE 2012
2. SCHLADMING 2012
2. MOSKVA 2013 (paralelný slalom)
2. MARIBOR 2015
2. AARE 2015
3. ZWIESEL 2004
3. KRANJSKA GORA 2007
3. SIERRA NEVADA 2007
3. LENZERHEIDE 2007
3. ZÁHREB 2008
3. LENZERHEIDE 2011
3. KRANJSKA GORA 2012


Výsledky slalomu SP v Aare:

1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:44,56 min., 2. Veronika VELEZ-ZUZULOVÁ (SR) +1,41 s, 3. Šárka Strachová (ČR) +2,15, 4. Nastasia Noensová (Fr.) +2,24, 5. Marie-Michele Gagnonová (Kan.) +2,30, 6. Frida Hansdotterová (Švéd.) +2,54, 7. Wendy Holdenerová (Švaj.) +2,58, 8. Carmen Thalmannová (Rak.) +2,93, 9. Anna Swenn-Larssonová (Švéd.) a Bernadette Schildová (Rak.) +3,02, ... 24. Petra VLHOVÁ (SR) +4,12.

Celkové poradie SP (po 28 z 32 súťaží):

1. Anna Fenningerová (Rak.) 1341 b., 2. Tina Mazeová (Slovin.) 1311, 3. Shiffrinová 900, 4. Lindsey Vonnová (USA) 842, 5. Kathrin Zettelová (Rak.) 622, 6. Lara Gutová (Švaj.) 594, ... 29. VELEZ-ZUZULOVÁ 243, 81. VLHOVÁ 34.

Slalom (8 z 9):

1. Shiffrinová 579, 2. Hansdotterová 489, 3. Mazeová 389, 4. Zettelová 332, 5. Strachová 331, 6. Maria Pietilä-Holmnerová (Švéd.) 287, ... 8. VELEZ-ZUZULOVÁ 243, 33. VLHOVÁ 34.


Gratulácia od ministra obrany

Minister obrany SR Martin Glváč zablahoželal lyžiarke Veronike Velez Zuzulovej k 2. miestu v pretekoch Svetového pohára v slalome žien, ktoré si dnes vybojovala v Are vo Švédsku. Po nedávnom úspechu na majstrovstvách sveta v americkom Beaver Creeku a vo Svetovom pohári v slovinskom Maribore opäť raz vynikajúco reprezentovala vojenskú Duklu aj celé Slovensko.

„Za posledný mesiac ide už o tretie vynikajúce umiestnenie, ktoré Veronika v slalome dosiahla. Opäť jej môžem iba blahoželať a je skvelé, že pred finále Svetového pohára bude štartovať v prvej „sedmičke“. Verím, že jej to prinesie ešte viac šťastia,“ povedal minister obrany SR Martin Glváč. Veronika Velez Zuzulová je juniorskou majsterkou sveta v slalome z roku 2001 a dvojnásobnou víťazkou pretekov Svetového pohára v slalome. Na majstrovstvách sveta seniorov sa doteraz najlepšie umiestnila na 4. mieste.