Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Hokejový zväz a paralympijský výbor podpísali memorandum o spoluprácii

Na snímke vľavo prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Martin Kohút a vpravo prezident Slovenského paralympijského výboru (SPV) Ján Riapoš počas podpisu Memoranda o spolupráci medzi SZĽH a SPV. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Jeho cieľom je podporiť rozvoj sledgehokeja (hokej na sánkach) na Slovensku a pomôcť slovenskej reprezentácii v snahe o účasť na zimných paralympijských hrách v Pjongčangu 2018.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) a Slovenský paralympijský výbor (SPV) v pondelok podpísali Memorandum o spolupráci. Cieľom je podporiť rozvoj sledgehokeja (hokej na sánkach) na Slovensku a pomôcť slovenskej reprezentácii v snahe o účasť na zimných paralympijských hrách v Pjongčangu 2018. Dohodu podpísali prezident SZĽH Martin Kohút a šéf SPV Ján Riapoš.

"Je to významný deň pre Slovenský paralympijský výbor. Dlhodobo sme sa snažili posunúť spoluprácu s hokejovým zväzom do zmluvnej podoby, aby sme dostali slovenský sledgehokej na špičkovú úroveň. Toto memorandum dáva reálny predpoklad na rozvoj tohto atraktívneho športu. Sme hokejovou krajinou a máme potenciál, aby sme sa aj v sledgehokeji dostali medzi elitu. Verím, že podpis tejto zmluvy zhruba 500 dní pred Pjongčangom nám pomôže pri naplnení náročných cieľov," uviedol Ján Riapoš.

SZĽH chce pomôcť rozvoju sledgehokeja nielen zapojením tohto športu do svojich marketingových aktivít, ale napríklad aj bezplatným poskytnutím ľadových plôch pre potreby národného tímu. Zväz plánuje aj potrebnú úpravu štadiónov pre potreby hokeja na sánkach, ktorý mal doteraz svoje centrum v Dolnom Kubíne. "Sledgehokej bude mať absolútnu podporu zo strany zväzu. Napĺňame tak našu ambíciu, že našou úlohou nie je len riadiť, ale aj pomáhať. Sledgehokej je s hokejom prepojený a nám záleží na tom, aby sa toto odvetvie rozširovalo a viac dostalo do povedomia ľudí," povedal prezident SZĽH Martin Kohút.

Snahou signatárov memoranda je, aby sa v roku 2019 zároveň s MS v hokeji uskutočnil na Slovensku v približne rovnakom termíne aj svetový šampionát v sledgehokeji. Mohla by sa tak naštartovať zaujímavá tradícia. "Medzinárodný paralympijský výbor je tejto myšlienke naklonený a chceme sa na tom dohodnúť aj s predstaviteľmi Medzinárodnej hokejovej federácie. Bol by to ďalší významný krok pre popularizáciu tohto športu," vyhlásil Riapoš s tým, že na medzinárodnej úrovni podpísali MPV a IIHF dohodu o spolupráci už vlani.

Slovenská reprezentácia v sledgehokeji svoj rast korunovala vlani vo Švédsku ziskom bronzových medailí na svetovom šampionáte B-skupiny. Na prelome novembra decembra sa bude na MS tejto kategórie v Japonsku snažiť opäť skončiť do tretieho miesta, aby vybojovala miestenku do kvalifikácie na ZPH do Pjongčangu. Súpermi Slovákov budú okrem domáceho Japonska aj Česko a Veľká Británia. "O tretie miesto sa pravdepodobne pobijeme s Britmi, pretože Česi a Japonci sú o level vyššie. Ak by sa nám podarilo dostať sa na paralympijskú kvalifikáciu, bol by to pre nás ďalší významný krok vpred," uviedol tréner sledgehokejovej reprezentácie SR Miroslav Dráb. Generálkou pred MS bude pre jeho zverencov silne obsadený turnaj v Ostrave koncom októbra.

V uplynulých dňoch prišli na pozvanie americkej ambasády priamo na Slovensko prispieť k rozvoju sledgehokeja aj zlatí paralympijskí medailisti v hokeji na sánkach z USA Lonnie Hannah II. a Bradley Emmerson. Počas desaťdňového pobytu pomáhali v tréningovom procese a v rámci grantu pomohla americká strana slovenskému reprezentačnému tímu aj so zakúpením potrebného výstroja.