Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Šport

Slovenská hokejová reprezentácia chce proti Dánsku hrať zozadu

Medzi hráčmi vládne pozitívna atmosféra, čo potvrdil aj obranca Richard Stehlík, ktorý sa k tímu pripojil už v Piešťanoch.

Košice 4. apríla (TASR) - Slovenská hokejová reprezentácia nastúpi na dvojzápas proti Dánsku (v piatok a v sobotu o 17.00 v Košiciach) v rámci Euro Hockey Challenge už aj s obrancom fínskeho Ässät Pori Kristiánom Kudročom.

K tímu sa pripojil v priebehu stredy. Podľa slov trénera Vladimíra Vůjtka bude na tohto severského súpera platiť hra zo zabezpečenej obrany, s rýchlych prechodom do protiútokov a gólovou koncovkou.

"V každom prípade musíme hrať zodpovedne zozadu, čo sme hrali celú sezónu, chceme v tom pokračovať aj na MS a vyrážať do rýchlych brejkov, samozrejme po nich i dávať góly," uviedol Vůjtek, ktorý si nerobí ťažkú hlavu ani z fyzickej hry súpera.

"Dnes už takto hrajú všetci, samozrejme, že by to chcelo využiť početné výhody, ale je otázka, či už ich budeme mať nacvičené nejakým štýlom, pretože predsa len formácie ešte nie sú v takom zložení v akom budú na MS," dodal český lodivod, ktorý po vypadnutí Liberca môže povolať i útočníka Milan Bartoviča.

Medzi hráčmi vládne pozitívna atmosféra, čo potvrdil aj obranca Richard Stehlík, ktorý sa k tímu pripojil už v Piešťanoch. "Myslím si, že atmosféra je výborná, všetko sa to dáva dohromady. Veľmi dobre sme potrénovali, boli to kvalitné tréningy, čo nám určite pomohlo a ide sa ďalej. V Steel aréne som už hral počas predchádzajúcich reprezentačných zrazov, takže viem do čoho idem. Myslím si, že súper nás až tak dostatočne nepreverí, ale určite nám ukáže niektoré nedostatky, ktoré budeme musieť dotrénovať. Budú to dva dobré zápasy, na ktoré sa teším," skonštatoval Stehlík.

Hráči si pochvaľovali aj prácu nového trénera pri národnom mužstve. "Pán tréner je skúsený, pôsobí na mňa veľmi pokojným dojmom. Ja som taktiež pokojnejší tichší typ, na mňa teda pôsobí veľmi dobre, myslím si, že je to odborník, má toho za sebou veľa a myslím, že nám pomôže. On toho veľa nenahovorí, ale je to všetko k veci. Myslím si, že každý kto tu bol, na akomkoľvek zraze, si to pochvaľuje. Blíži sa vrchol sezóny, všetci musíme drieť a bude to dobré," povedal brankár Peter Hamerlík. Tréner Vůjtek meno brankára, ktorý nastúpi na úvodný duel zatiaľ neprezradil, pravdepodobne sa rozhodne až vo štvrtok večer.

Slováci odohrali s Dánskom dovedna deväť zápasov (skóre 47:16), pričom sedemkrát ťahali za dlhší koniec a dva razy museli pred súperom skloniť hlavy. V pamäti však majú dánsku "facku", keď počas MS 2010 v Kolíne inkasovali šesť gólov hneď v úvodnej tretine a rovnakým pomerom sa skončil i celý zápas.

"Sú tu niektorí hráči, ktorí hrali v spomínanom stretnutí, takže určite to majú v pamäti. Väčšina hráčov tam však nebola a myslím si, že je to aj lepšie. Som presvedčený, že budeme hrať svoju hru. Dánov chceme zdolať a predviesť i dobrý hokej. Verím, že príde čo najviac fanúšikov," zaželal si Hudáček.

Dánska reprezentácia sa v Košiciach predstaví s osmičkou legionárov, z toho tréner Per Bäckman bude mať k dispozícii dvoch hráčov pôsobiacich v Nemecku a šiestich vo Švédsku. V najcennejšom drese absolvuje seniorský debut mladý útočník Christian Nordentoft, ktorý si nomináciu vyslúžil za výborné výkony v drese Aalborgu v priebehu tejto sezóny.

Nominácia SR na dvojzápas v Košiciach:



Brankári: Peter Hamerlík (HC Oceláři Třinec, ČR, počet reprezentačných zápasov 8 / gólov 0), Július Hudáček (Södertälje SK, Švéd., 6/0), Ján Laco (Lev Poprad, SR/KHL, 6/0)
Obrancovia: Ivan Baranka (Spartak Moskva, Rus./KHL,48/3), Michal Grman (HC 05 Banská Bystrica, 2/0), Ivan Jankovič (HK 36 Skalica, 0/0), Peter Mikuš (HC Mountfield České Budějovice, ČR, 12/0), Michal Sersen (HC Sparta Praha, ČR, 31/2), Tomáš Starosta (Jugra Chanty-Mansijsk, Rus./KHL, 106/3), Richard Stehlík (Atlant Mytišči, Rus./KHL, 73/2) René Vydarený (HC České Budějovice, ČR, 63/3), Kristián Kudroč (Ässät Pori, Fín., 21/1)
Útočníci: Mario Bližňák (HC Sparta Praha, ČR, 7/0), Martin Cibák (Neftechimik Nižnekamsk, Rus./KHL, 47/6), Peter Galamboš (MHC Mountfield Martin, 0/0), Marcel Hossa (Dinamo Riga, Lot./KHL, 87/24), Marek Hovorka (Rytíři Kladno, ČR, 5/0), Milan Kytnár (HPK Hämeenlinna, Fín., 0/0), Patrik Lušňák (HK 36 Skalica, 4/0), Juraj Mikúš (TPS Turku, Fín., 45/8), Štefan Ružička (Spartak Moskva, Rus./KHL, 36/13), Tomáš Surový (CSKA Moskva, Rus./KHL, 65/11), Ján Sýkora (HC 05 Banská Bystrica, 2/0), Rastislav Špirko (Lev Poprad, SR/KHL, 15/2), Branko Radivojevič (Atlant Mytišči, Rus./KHL, 81/9).

Nominácia Dánska na dvojzápas v Košiciach:



Brankári: Frederik Andersen (Frölunda/Švéd.), Sebastian Dahm (Rodovre)
Obrancovia: Daniel Nielsen (Hamburg Freezers/Nem.), Stefan Lassen (Malmö/Švéd.), Rasmus Damgaard (SonderjyskE), Simon Gronvaldt (Rodovre), Christoffer Pedersen (Kodaň), Phillip Bruggisser, Emil Kristensen (obaja EfB Ishockey)
Útočníci: Frederik Storm (Herlev), Bjarke Moller, Christian Nordentoft (obaja AaB Aalborg), Morten Green (Malmö Redhawks/Švéd.), Kirill Starkov, Kim Lykkeskov (obaja SonderjyskE), Sebastian Svendsen, Nicklas Carlsen (obaja Kodaň), Morten Madsen (Modo Hockey/Švéd.), Julian Jakobsen (Södertälje/Švéd.), Jannik Karvinen (Rodovre), Jesper Jensen (Hamburg Freezers/Nem.), Morten Poulsen (Oskarshamn/Švéd.).