Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Šport

Slováci idú do Dubrovníka s postupovými ambíciami

Na snímke slovenský brankár Mário Gašparovič vyráža strelu ukrajinského hráča počas prípravného futsalového zápasu Slovensko - Ukrajina v Humennom 27. 10. 2014. Foto: TASR/Milan Kapusta

S cieľom vybojovať historický postup na budúcoročný šampionát vycestovali slovenskí futsalisti na turnaj 6. skupiny hlavného kola kvalifikácie ME 2016 do chorvátskeho Dubrovníku.

Bratislava 17. marca (TASR) - S cieľom vybojovať historický postup na budúcoročný šampionát vycestovali slovenskí futsalisti na turnaj 6. skupiny hlavného kola kvalifikácie ME 2016 do chorvátskeho Dubrovníku.

Zverenci španielskeho trénera Marcosa Angula sa na ňom postupne stretnú s Arménskom (streda 18. marca o 17.30 SEČ), Tureckom (štvrtok 19. marca o 17.30 h) a po dni voľna s najväčším favoritom na postup domácim Chorvátskom (sobota 21. marca o 18.30 h). Generálkou na kvalifikačné súboje boli dva prípravné súboje s Čiernou Horou v Nových Zámkoch. V prvom Slováci súpera jasne prevýšili a triumfovali 6:3, v druhom sa zrodila remíza 2:2. "Prípravné zápasy s Čiernou Horou sme modelovali k prvým dvom súperom, ktorí nás čakajú v kvalifikácii. Arméni aj Turci sú fyzicky silní, majú hráčov, ktorí budú vyhľadávať kontaktný futsal. My musíme hrať na rýchle prihrávky. Ak chceme pomýšľať na postup, nezostáva nám nič iné, len prvé dva zápasy vyhrať," povedal pre TASR asistent trénera Marián Berky. Mužstvo je okrem zraneného Martina Rejžeka, ktorého nahradil Martin Zdráhal, v poriadku. Pre kartový trest však bude v prvom zápase chýbať kapitán Ladislav Mikita.

Na Chorvátsko nemajú Slováci príliš príjemné spomienky. V baráži ME 2014 s ním doma prehrali 1:3 a v odvete v Dubrovníku nestačili 0:4. Teraz by chceli na jeho úkor postúpiť na ich prvý veľký šampionát. "Chorváti majú stabilizovaný káder, ich lídrami sú štyria hráči Marinovič, Jelovčič, Novak a Grcič. Títo hráči sú rozdieloví. Naša taktika bude ubehať ich, pretože fyzicky sme dobre pripravení. Kľúčové bude aj to, ako budeme premieňať šance. O postupe môže rozhodnúť každý gól. Verím, že sa napokon budeme tešiť z postupu, ktorý je naším cieľom," dodal Berky.

Slovensko začalo dlhodobú prípravu na kvalifikáciu dvoma októbrovými súbojmi s Ukrajinou, ktorej v Humennom podľahlo 1:2 a 1:7. Začiatkom decembra si Slováci dvakrát zmerali sily so Slovinskom, nad ktorým v Leviciach zvíťazili 3:1 a 5:2. Vo februári bolo ich súperom domáce Holandsko, s ktorým remizovali 3:3 a v odvete podľahli 1:4. V modelovanom neoficiálnom stretnutí za "zatvorenými dverami" zdolali Slováci v Dunajskej Strede Maďarsko 3:1, generálkou boli súboje s Čiernou Horou.

Na šampionát priamo postúpia len víťazi skupín hlavného kola, sedem tímov z druhých miest a jeden najlepší z tretieho zabojujú o ďalšie štyri miestenky v dvojzápasovom play off, ktoré je na programe 15.-22. septembra 2015. Finálový turnaj ME sa uskutoční 2.-13. februára 2016 v Belehrade.


Nominácia SR na hlavné kolo kvalifikácie ME 2016:

brankári: Mário Gašparovič (Slov-Matic FOFO Bratislava), Peter Brndiar (Slov-Matic FOFO Bratislava)

Hráči: Marek Bahna (Slov-Matic FOFO Bratislava), Ladislav Mikita (Slov-Matic FOFO Bratislava), Martin Doša (Sparta Praha), Tomáš Drahovský (Slov-Matic FOFO Bratislava), Gabriel Rick (Slov-Matic FOFO Bratislava), Juraj Višváder (FTVŠ UK Bratislava), Attila Fehérvári (Slov-Matic FOFO Bratislava), Matúš Kyjovský (Slov-Matic FOFO Bratislava), Peter Kozár (Slov-Matic FOFO Bratislava), Dušan Rafaj (Slov-Matic FOFO Bratislava), Anton Brunovský (Slov-Matic FOFO Bratislava), Martin Zdráhal (Across Pinerola Bratislava)

realizačný tím:

Hlavný tréner: Marcos Angulo

tréneri: Marián Berky, Miroslav Janek

lekár: Roman Križan

fyzioterapeuti: Daniel Klačko, Matej Klačko

vedúci tímu a manažér reprezentácie: Vladimír Ambrozek

Program 6. skupiny hlavného kola kvalifikácie ME 2016:

streda 18. marca:

17.30 SLOVENSKO - Arménsko

20.00 Chorvátsko - Turecko

štvrtok 19. marca:

17.30 Turecko - SLOVENSKO

20.00 Chorvátsko - Arménsko

piatok 20. marca:

voľný deň

sobota 21. marca:

16.00 Arménsko - Turecko

18.30 SLOVENSKO - Chorvátsko