Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Slováci vyhrali s Macedónskom 2:0. Góly dali Kucka a Nemec

Radosť Slovákov po strelení gólu na 2:0, vľavo strelec gólu Adam Nemec a vpravo Vladimír Weiss, vo futbalovom zápase 4. kola kvalifikácie C-skupiny na EURO 2016 medzi Macedónskom a Slovenskom 15. novembra 2014 v macedónskom Skopje. Foto: TASR

Skóre stretnutia otvoril v 25. minúte Juraj Kucka, v 38. minúte spečatil triumf hostí Adam Nemec. Zverenci trénera Jána Kozáka potvrdili post lídra C-skupiny, ktorej kraľujú s plným počtom 12 bodov zo štyroch zápasov.

Skopje 15. novembra (TASR) - Slovenskí futbalisti zvíťazili v sobotňajšom kvalifikačnom zápase EURO 2016 v Skopje nad reprezentáciou domáceho Macedónska 2:0. Skóre stretnutia otvoril v 25. minúte Juraj Kucka, v 38. minúte spečatil triumf hostí Adam Nemec.

Zverenci trénera Jána Kozáka potvrdili post lídra C-skupiny, ktorej kraľujú s plným počtom 12 bodov zo štyroch zápasov. Po predchádzajúcich triumfoch na Ukrajine (1:0), doma so Španielskom (2:1) a v Bielorusku (3:1) tak opäť zabodovali naplno a sú na skvelej ceste postúpiť na finálový turnaj do Francúzska. Dvojica Španielsko - Ukrajina na nich dobiedza s 9 bodmi na konte, ďalšie tímy už prakticky stratili šancu bojovať o postup.

Slovenský tréner Ján Kozák bol po zápase spokojný: "Pre nás to bol ťažký zápas, ale taký sme očakávali. Domáci sa zlepšujú od zápasu k zápasu a potvrdili to. Dnes podali najlepší výkon v kvalifikácii. Donútili nás k chybám, utvorili si toľko šancí, ako ešte v kvalifikácii nik proti nám. Ale naši chlapci potvrdili kvalitu, dali gól, keď ho potrebovali dať. A potom sme pridali aj druhý. Som veľmi rád, zvládli sme náročný zápas, no musím pochváliť aj domácich, ktorí odohrali výborné stretnutie. Pre mňa bola účasť našich fanúšikov príjemné prekvapenie. Bolo ich počuť a aj oni prispeli k nášmu víťazstvu. Chcem im poďakovať. Urobili sme im radosť. Verím, že v Žiline príde veľa ľudí a rozlúčia sa s nami v roku, za ktorý si chlapci zaslúžia poďakovať."

Úspešný rok Slováci uzavrú v utorok 18. novembra v prípravnom zápase v Žiline s Fínskom (17.00 h). Kvalifikačné boje v roku 2015 začnú 27. marca v Žiline s jednobodovým outsiderom z Luxemburska.

Po úvodnom zoznámení ako prví pohrozili Slováci, v 6. minúte nebezpečne z pravej strany vystrelil Hamšík, no krížna strela minula priestor domácej brány. Hralo sa pomerne tvrdo, domácim sa darilo do trochu nervózne pôsobiacej obrany hostí podnikať rýchle brejky.

V 10. minúte sa rýchlo za sebou dostali k nebezpečnejšiemu zakončeniu Velikoski a Abdurahimi, ale ani raz Kozáčik nemusel zasiahnuť. V 23. minúte už ale robinsonádou vytiahol na roh štipľavý pokus Velikoskeho.

Zdalo sa, že hostia budú mať starosti, ale v 25. minúte rozohrali v okolí domáceho pokutového územia peknú kombináciu, loptu dostal na pravo v šestnástke Weiss a po peknej kľučke jeho krížnu strelu doklepol na zadnej tyči do siete Kucka. Macedónci boli stále ostrí v osobných súbojoch, hrýzli, a skúšali využívať každú chybu v slovenskej rozohrávke.

Slováci, hnaní zaplneným sektorom fanúšikov hostí, ich ale umne držali na dištanc. A následne gólovo udreli druhýkrát v 38. minúte, keď Hamšík na ľavom krídle skvele vysunul Stocha, ktorý po šprinte nacentroval loptu do stredu šestnástky. V nej po hrubej chybe obrancu prepadla lopta k úplne voľnému Nemcovi, ktorý rutinérsky k ľavej tyčke zvýšil náskok hostí.

Macedónci skúsili odpovedať, Trajkovski trafil v 41. minúte z priameho kopu brvno Kozáčikovej brány, ale skóre sa už do polčasu nezmenilo. Hoci tesne pred polčasovým hvizdom po ďalšom tvrdom priamom kope domácich Kozáčikovi vypadla lopta, Škrtel ju upratal na roh.

Kouč hostí vymenil po prestávke zdravotne indisponovaného Pekaríka, ktorého miesto zaujal Švento. Domáci taktiež urobili jednu zmenu v zostave a vrhli všetky sily do útoku s cieľom pokúsiť sa ešte zdramatizovať vývoj. Z brejkov sa tým pádom otváral priestor pre ich súpera. V 52. minúte mohol Stoch definitívne rozhodnúť, vyprášil však iba Pačovského rukavice.

Fotogaléria zo zápasu




Smutným hrdinom večera bol špílmacher domáceho tímu Trajkovski, ktorý v 66. minúte z priameho kopu znova opečiatkoval brvno Kozáčikovej brány. O tri minúty neskôr jeho tvrdú strelu vyrazil slovenský gólman pred seba a Hubočan ju pred nabiehajúcimi hráčmi súpera odkopol do bezpečia.

Slovákov stál zápas veľa síl, po zmene strán už neboli na lopte natoľko aktívni a dominantní. Tieto úseky hry patrili Macedóncom, no ofenzíva nebola v sobotu večer ich silnou stránkou.

S nakopávanými loptami si Škrtel a spol. poradili, na druhej strane mohol Kiss v 80. minúte zatĺcť tretí klinec, ale jeho krížna strela minula zadnú žrď. Záverečný tlak Macedónska vyznel jalovo a Slováci si udržali cenné víťazstvo, po ktorom sa priblížili k vysnívanému postupu na šampionát.

Hlasy:
Ján Kozák, tréner SR (zdroj: RTVS): "Bolo to veľmi ťažké stretnutie. Od začiatku sa nevyvíjalo, ako sme si predstavovali. Pomohol nám prvý gól a viac sme dostali zápas pod kontrolu. Pridali sme druhý gól po peknej kombinácii a tento moment nás upokojil. Po zmene strán sme však nepodržali loptu, musel som dvakrát striedať. Dnes to nebolo o jednotlivcoch, ale o kolektívnom výkone. Pre mňa je to krásna kvalifikačná jeseň. Získať zo štyroch zápasov 12 bodov proti takým silným súperom je niečo neuveriteľné. Verím, že sme urobili fanúšikom veľa radosti a spolu to oslávime v Žiline v prípravnom zápase proti Fínsku."

Martin Škrtel, kapitán SR (zdroj: RTVS): "Je to veľké víťazstvo. Hra síce nebola dobrá, ale vyhrali sme a to je najdôležitejšie. Máme 12 bodov a sme šťastní. Po zmene strán nás Macedónci zatlačili a boli nepríjemní, ale udržali sme to. Šampionát je blízko a zároveň ďaleko, stále sa ešte hrá šesť zápasov. Zišla sa tu asi najlepšia partia, akú som počas kariéry zažil. Na tieto chvíle budem spomínať do konca života."

Juraj Kucka, stredopoliar SR a autor 1. gólu (zdroj: RTVS): "Videl som, že Vlado Weiss má možnosť centrovať. Išiel som do šestnástky naslepo a potom už som nemal problém skórovať. Dva góly v prvom polčase nám pomohli, pretože to nebol úplne náš zápas. Bojovali sme až do konca a to sa vyplatilo."

Adam Nemec, útočník SR a autor 2. gólu (zdroj: RTVS): "Vezieme si domov tri body. Máme ich celkovo už 12, s čím ozaj nik nepočítal. Reprezentácia je pre mňa satisfakcia, teším sa za celé mužstvo z toho, ako sa nám darí. Naklonili sme si šťastie na našu stranu a rozlúčili sme sa s rokom výborne. Som najšťastnejší človek na svete."


kvalifikácia EURO 2016, C-skupina:

Skopje

Macedónsko - SR 0:2 (0:2)
Góly: 25. Kucka, 38. Nemec. Rozhodoval: Proença (Port.), ŽK: Kostovski - Škrtel.
zostavy a striedania:

Macedónsko: Pačovski - Ristovski, Šikov, Mojsov, Alioski - Ademi, Demiri (74. Babunski) - Abdurahimi, Stojkov (46. Kostovski), Trajkovski - Velkoski (70. Ivanovski)
SR: Kozáčik - Pekarík (46. Švento), Škrtel, Ďurica, Hubočan - Pečovský, Kucka (55. Kiss) - Weiss (78. Ďuriš), Hamšík, Stoch - Nemec


Luxembursko - Ukrajina 0:3 (0:1)
Góly: 33., 53. a 56. Jarmolenko. Rozhodca: Jakobsson (Isl.), ŽK: Martins - Sidorčuk, Chačeridi.
zostavy a striedania:

Luxembursko: Joubert - Jans, Schnell, Chanot, Jänisch - Mutsch - Martins (53. Da Mota), Gerson, Holter, Bensi (63. Joachim) - Turpel (76. Deville)
Ukrajina: Pjatov - Fedeckij, Rakickij, Chačeridi, Ševčuk - Konopľanka (77. Morozjuk), Sidorčuk, Timoščuk, Jarmolenko - Zozuľa (72. Budkivskij), Olijnik (85. Kovaľčuk)

Huelva

Španielsko - Bielorusko 3:0 (2:0)
Góly: 18. Isco, 19. Busquets, 55. Pedro. Rozhodoval: Hansen (Dán.), ŽK: Busquets - Balanovič, Kalačev, Bordačev
zostavy a striedania:
Španielsko: Casillas - Juanfran, Pique, Ramos, Alba - Cazorla (69. Callejon), Busquets (46. Bruno), Koke, Isco (80. Morata) - Pedro, Alcacer
Bielorusko: Ževnov - Matvejčik, Politevič, Martynovič (31. Bordačev), Januškevič, Balanovič - Kalačev, Dragun, Nechajčik - Krivec (80. Kisljak) - Kornilenko (67. Signevič)

tabuľka:

1. SLOVENSKO 4 4 0 0 8:2 12

2. Španielsko 4 3 0 1 13:3 9

3. Ukrajina 4 3 0 1 6:1 9

4. Macedónsko 4 1 0 3 4:10 3

5. Bielorusko 4 0 1 3 2:9 1

6. Luxembursko 4 0 1 3 3:11 1



E-skupina

Londýn

Anglicko - Slovinsko 3:1 (0:0)
Góly: 59. Rooney (z 11 m), 66. a 72. Welbeck - 58. Henderson (vl.)

Serravalle

San Maríno - Estónsko 0:0

St. Gallen

Švajčiarsko - Litva 4:0 (0:0)
Góly: 66. Arlauskis (vl.), 68. Schär, 80. a 90. Shaqiri

tabuľka:

1. Anglicko 4 4 0 0 11:1 12

2. Švajčiarsko 4 2 0 2 8:3 6

3. Slovinsko 4 2 0 2 4:4 6

4. Litva 4 2 0 2 3:6 6

5. Estónsko 4 1 1 2 1:2 4

6. San Maríno 4 0 1 3 0:11 1




G-skupina:

Kišiňov

Moldavsko - Lichtenštajnsko 0:1 (0:0)
Gól: 74. Burgmeier

Viedeň

Rakúsko - Rusko 1:0 (0:0)
Gól: 73. Okotie

Podgorica

Čierna Hora - Švédsko 1:1 (0:1)
Góly: 80. Jovetič (z 11m) - 9. Ibrahimovič

tabuľka:

1. Rakúsko 4 3 1 0 5:2 10

2. Švédsko 4 1 3 0 5:3 6

3. Rusko 4 1 2 1 6:3 5

4. Čierna Hora 4 1 2 1 3:2 5

5. Lichtenštajnsko 4 1 1 2 1:6 4

6. Moldavsko 4 0 1 3 2:6 1