Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Slováci odcestovali do Kanady, Liška: Chceme urobiť dobrý výsledok

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Záverečná príprava odštartovala minulú nedeľu v Piešťanoch, prvá fáza sa skončila vo štvrtok, keď Bokroš s asistentmi po tréningu spravili prvý rez kádrom a pôvodný počet hráčov okresali.

Piešťany 15. decembra (TASR) - Dvadsať slovenských hokejových reprezentantov v sobotu odcestovalo do dejiska majstrovstiev sveta do 20 rokov Kanady. Priamo tam sa k nim pripojí osem zámorských legionárov. Spolu odohrajú dva prípravné zápasy a trénera Ernesta Bokroša potom čaká ťažká úloha vybrať konečnú nomináciu na turnaj.

Z celkového počtu 28 hráčov pošle hlavný kormidelník naspäť domov piatich. "Čím viac sa to blíži k záveru, tým je to ťažšie, pretože po výcvikovom tábore v Kanade musíme vyradiť päť chlapcov. To si myslím, že je úplne najťažšie z najťažších rozhodnutí," povedal Bokroš.

Záverečná príprava odštartovala minulú nedeľu v Piešťanoch, prvá fáza sa skončila vo štvrtok, keď Bokroš s asistentmi po dopoludňajšom tréningu spravili prvý rez kádrom a pôvodný počet 26 hráčov okresali na dvadsať hokejistov. Tí v sobotu zamierili cez Viedeň a Toronto až do Vancouveru. Ten hostí turnaj spolu s Victoriou od 26. decembra do 5. januára.

Slováci si po prílete rozložia stan v meste Nanaimo, kde sa budú desať dní pripravovať na šampionát. Až priamo tam sa k dvadsiatke hráčov z Európy pripojí okteto hokejistov pôsobiacich v zámorí – Miloš Roman, Adam Ružička, Patrik Hrehorčák, Oliver Okuliar, Maxim Čajkovič, Andrej Kukuča, Michal Ivan a Martin Pospíšil. Súčasťou kempu v Kanade je aj dvojica prípravných zápasov. Slováci sa najprv 19. decembra v Nanaime stretnú s Českom, o dva dni neskôr vo Victorii si zmerajú sily s domácou Kanadou. Po nich tréneri oznámia konečnú nomináciu. "Keďže môže prísť k zraneniam, tak sme do Kanady zobrali päť ľudí navyše. Budem sa rozhodovať na základe prípravných zápasov s Českom a Kanadou. V nich si porovnáme chlapcov, čo sa týka ich momentálnej výkonnosti v zápasoch, či už sú to obrancovia alebo útočníci. Potom oznámime konečnú nomináciu na MS," povedal Bokroš.

Slováci odohrajú zápasy základnej B-skupinu MS vo Victorii a postupne sa stretnú s USA, Švédskom, Fínskom a Kazachstanom. Cieľom je opäť vyhnúť sa záchranárskym prácam a postúpiť do štvrťfinále, kam sa prebojujú po štyri najlepšie tímy zo skupín.

Favorit skupiny je USA, pre Slovákov bude najschodnejší súper nováčik z Kazachstanu, no mladí reprezentanti si trúfajú aj na severanov. "Myslím si, že je v našich silách uspieť s nimi. Potvrdilo sa to aj v minulosti, keď sme s nimi hrávali s týmto ročníkom a so Švédmi sme dokázali aj vyhrať, s Fínmi sme odohrali vyrovnané zápasy. Myslím si, že nebude problém ani teraz," povedal Adam Liška.

Devätnásťročný útočník patrí medzi najskúsenejších v širšom kádri. Na juniorskom šampionáte si zahral už vlani, v prebiehajúcej sezóne sa udomácnil v kádri Slovana Bratislava a v 38 dueloch KHL dal dva góly a pridal päť asistencií. Aj podľa neho je hlavný cieľ postup do štvrťfinále, no dúfa, že tím by mohol ísť aj ďalej. "Do každého zápasu pôjdeme s tým, že chceme zahrať čo najlepšie a celkovo sa pokúsime urobiť dobrý výsledok. Myslím si, že pre nás bude úspech štvrťfinále, no budeme sa snažiť, aby sme cez neho prešli ďalej. Semifinále a každý ďalší zápas bude len plus," povedal.

Pre brankára Juraja Sklenára to bude premiéra, doteraz sa predstavil len na MS 18-ročných. Okrem samotného hokeja sa teší hlavne na atmosféru na štadiónoch v "kolíske hokeja". "Najviac fanúšikov som doteraz zažil na domácich MS do 18 rokov v Poprade, kde bol plný štadión. Človeka to určite posúva dopredu, teda keď fandia všetci jemu. Ale na ľade to treba vedieť odfiltrovať a nevnímať to až tak," uviedol.


Širšia nominácia SR 20 na MS:


Brankári: Samuel Hlavaj (MHA Martin), Jakub Kostelný (HK Dukla Trenčín/MŠK Púchov), Juraj Sklenár (MMHK Nitra)

Obrancovia: Dávid Boldižár (Slovan Bratislava), Daniel Demo (Lulea HF, Švéd.), Marcel Dlugoš (MsHKM Žilina), Martin Fehérváry (HV 71, Švéd.), Andrej Golian (HC 07 Detva), Marek Korenčik (Lulea HF, Švéd.), Martin Kupec (HC '05 Banská Bystrica), Enrik Švec (MHK Dubnica nad Váhom), Adam Žiak (TuTo Hockey, Fín.)

Útočníci: Jozef Baláž (HC Vítkovice Ridera/HC Poruba, ČR), Miloš Fafrák (MHA Martin), Oliver Giertl (HC '05 Banská Bystrica), Miloš Kelemen (HKM Zvolen), Andrej Kollár (MMHK Nitra), Filip Krivošík (HPK Hämeenlinna, Fín.), Adam Liška (Slovan Bratislava), Pavol Regenda (Växjö Lakers, Švéd.)

v Kanade sa k tímu pripoja:

obranca: Michal Ivan (Acadie-Bathurst Titan/QMJHL, Kan.)

útočníci: Miloš Roman (Vancouver Giants/WHL, Kan.), Adam Ružička (Sarnia Sting/OHL, Kan.), Patrik Hrehorčák (Rouyn-Noranda Huskies/QMJHL, Kan.), Oliver Okuliar (Sherbrooke Phoenix,QMJHL, Kan.), Maxim Čajkovič (Saint John Sea Dogs/QMJHL, Kan.), Andrej Kukuča (Seattle Thunderbirds/WHL, USA), Martin Pospíšil (Sioux City Musketeers/USHL, USA)