Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Slováci podľahli vo štvrťfinále Švédom 0:6

Slovenský hokejista Lukáš Hrúšik , brankár Švédska Linus Söderström (uprostred) a jeho spoluhráč Gabriel Carlsson (vľavo) vo štvrťfinálovom zápase Švédsko - Slovensko na majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov v Helsinkách 2. januára 2016. Foto: TASR/AP

Švédi dominovali vo všetkých herných činnostiach, pre Slovákov bolo šťastím, že súper svoje akcie v koncovke niekedy až zbytočne prekombinoval.

Helsinki 2. januára (TASR) - Slovenskí hokejisti nebudú na MS hráčov do 20 rokov v Helsinkách bojovať o medaily. V sobotňajšom štvrťfinálovom dueli s vysoko favorizovanými Švédmi nestrelili ani gól a prehrali jednoznačne 0:6. Na turnaji tak obsadili konečné siedme miesto.

Slovenskému tímu chýbal v zápase obranca Erik Černák, jeden z lídrov tímu si poranil zápästie, pre zranenie kolena absentoval v zostave aj útočník Boris Sádecký. V Ľadovej hale Helsinki sa žiadne prekvapenie nekonalo, hráči spod Tatier boli prakticky celé stretnutie zatlačení vo vlastnom obrannom pásme a súperovu bránku ohrozovali iba sporadicky. "Tri korunky" jasne dominovali, svojimi kombináciami motali hlavy Slovákom, už v prvej tretine si vypracovali dvojgólové vedenie, v ďalšom priebehu hru umne kontrolovali a svoj náskok ešte zveľaďovali. Na 3:0 zvýšil v polovici duel Christoffer Ehn, v treťom dejstve spečatili švédsky triumf Adrian Kempe, Jens Lööke a Alexander Nylander. O obrovskej hernej prevahe severanov svedčí aj pomer striel 55:17. Za najlepších hráčov SR na turnaji vyhlásili Adama Húsku, Christiána Jaroša a Matúša Sukeľa.

Švédsky hokejista Oskar Lindblom sa teší po strelení gólu na 2:0 vo štvrťfinálovom zápase Švédsko - Slovensko na majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov v Helsinkách 2. januára 2016.
Foto: TASR/AP


Zverenci trénera Ernesta Bokroša tak nezopakujú vlaňajšiu spanilú jazdu, keď tím okolo Martina Réwaya a Denisa Godlu získal na MS "20" v Kanade senzačný bronz. Svoj základný cieľ - postup zo základnej skupiny - splnili, ďalší úspech ale nepridali. Švédi sa revanšovali Slovákom za minuloročnú prehru 2:4 v súboji o 3. miesto, prebiehajúcim šampionátom kráčajú bez straty "kvetinky", keď vyhrali všetkých päť doterajších zápasov. V semifinále narazia na víťaza duelu Fínsko - Kanada (17.00 SEČ).



Slováci podľa očakávania museli od úvodu čeliť v Ľadovej hale Helsinki obrovskej korčuliarskej, technickej i celkovej hráčskej prevahe súpera, ktorého zostavu vyšperkovalo niekoľko supertalentov a budúcich hviezd NHL. Švédi zavreli "Bokrošovcov" v ich obrannom pásme, kde roztočili neúnavný kolotoč a prakticky im nedali puk. O úvodný gól sa postaral v 6. minúte Eriksson Ek, ktorý po vyhratom buly Forsbacka Karlssona nekompromisne zavesil pod hornú žŕdku - 1:0. Slováci sa prvýkrát usadili v útočnom pásme až v 10. min. v presilovke, k výraznejšiemu ohrozeniu Söderströmovej bránky sa však nedostali. Ináč severania jasne dominovali, v 11. minúte v hre 4 na 4 trafil Holmström ešte iba žŕdku, o pár momentov neskôr už Švédi v presilovke krátkymi prihrávkami rozobrali hráčov v modrých dresoch ako lego a dôrazný Lindblom zvýšil na 2:0. V závere tretiny sa Holmström preštrikoval cez dvojicu protihráčov, zoči-voči Húskovi mieril mimo.

Švédsky hokejista Oskar Lindblom (vľavo) a kapitán Slovenska Christián Jaroš vo štvrťfinálovom zápase Švédsko - Slovensko na majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov v Helsinkách 2. januára 2016.
Foto: TASR/AP


V druhej časti pokračoval drvivý tlak "troch koruniek". Slováci po krvopotnom zisku puku boli okamžite napádaní súperom a donútení ho vyhadzovať, zadákom chýbala presnejšia rozohrávka, útočníkom zasa patričná kreativita na to, aby smerom dopredu niečo vymysleli. V 29. minúte Húska lapačkou ešte vychytal Forslinga, o minútu a pol už ale tretíkrát kapituloval, po prihrávke Löökeho zasunul puk za jeho chrbát pri žŕdke nepokrytý Ehn. Dvakrát v priebehu pár sekúnd mohol v oslabení skórovať Grundström, Húska bol však pripravený. Švédi naďalej dominovali vo všetkých herných činnostiach, pre Slovákov bolo šťastím, že súper svoje akcie v koncovke niekedy až zbytočne prekombinoval.

Slováci sa v tretej časti snažili čo najviac zhustiť priestor pred svojou bránkou, zamedziť tak ďalšiemu gólovému prídelu a prípadne odtiaľ vyraziť do rýchlych brejkov. V 44. minúte sa im takmer jeden vydaril, Hrušík unikol švédskym bekom, tiesnený mieril tesne mimo ľavej žŕdky. Favorit na to odpovedal gólom, Slováci príliš otvorili stred obranného pásma, čo využil Kempe, ktorý sa efektnou sťahovačkou uvoľnil a zacielil presne do pravého horného rohu bránky Húsku. Ten sa musel v 46. min. červenať, keď v oslabení mu puk po odraze od zadného mantineli zmizol z dohľadu a smolne si ho sám zrazil nohou do siete - 5:0. Vzápätí mohol ďalší úder pridať Forsling, jeho strela lízala ľavú žŕdku. O pár minút neskôr rozozvučal konštrukciu slovenskej bránky aj Forsbacka Karlsson. Potom neuspel pred Húskom W. Nylander, čo si vynahradil v 57. minúte, keď spečatil výsledok na konečných 6:0.

Ernest Bokroš, tréner SR "20": "Hráči k zápasu nepristúpili tak, ako sa na štvrťfinále majstrovstiev sveta patrí. Pre súpera sme boli vzhľadom k dôležitosti stretnutia až príliš ľahkou korisťou. Jediný, koho môžem po tomto zápase so Švédskom pochváliť, je brankár Adam Húska. Ten nás uchránil ešte od väčšej katastrofy. Inak nemám žiadny dôvod na hodnotenie."

Matúš Sukeľ, útočník SR: "Vedeli sme, že Švédi majú kvalitný tím. Chceli sme vydať zo seba maximum a tento zápas vyhrať, čo sa nám, žiaľ, nepodarilo. Na šampionáte sme zahrali dobre proti ťažkým súperom a dokázali sme zvíťaziť v najdôležitejšom stretnutí proti Bielorusku, čo nás posunulo do štvrťfinále. V ňom sme chceli Švédov viac potrápiť a spôsobiť im problémy, čo sa nám nanešťastie nepodarilo."

Axel Holmström, útočník Švédska, v zápase 0+2: "Odohrali sme skutočne solídny duel. Naším cieľom bolo hrať naplno celých 60 minút a s výnimkou krátkeho úseku v druhej tretine sa nám to podarilo. Je to skvelý pocit byť v semifinále."

Anton Karlsson, útočník Švédska: "To, čo sme si predsavzali, sme aj splnili. Zvolili sme fyzickú hru a od úvodu sme prebrali kontrolu nad zápasom."



MS v hokeji do 20 rokov
štvrťfinále
Švédsko - Slovensko 6:0 (2:0, 1:0, 3:0)
Góly:
6. Eriksson Ek (Forsbacka Karlsson), 12. Lindblom (Holmström, Kempe), 31. Ehn (Lööke), 44. Kempe (Holmström, Englund), 46. Lööke (Forsbacka Karlsson), 57. A. Nylander (Timašov). Rozhodovali: Ansons (Lot.), Sylvain (Kan.) - Otmachov (Rus.), Waldejer (Nór.), vylúčení: 6:7, presilovky: 1:0, oslabenia: 1:0, strely na bránku: 55:17, 3796 divákov.

zostavy:
Švédsko:
Söderström - Lagesson, Forsling, Ollas Mattson, Englund, Larsson, Carlsson, Pettersson - Lindblom, Holmström, Kempe - A. Nylander, Asplund, Timašov - Eriksson Ek, Forsbacka Karlsson, Grundström - A. Karlsson, Ehn, Lööke

Slovensko: Húska - Jaroš, Sloboda, Romančík, Koch, Moravčík, Ivanič, Maier - Milý, Sukeľ, Bondra - Hrušík, Šiška, Lešťan - Briestenský, Surový, Huňa - Paločko, Pospíšil

sumár ďalšieho štvrťfinálového zápasu:
Rusko - Dánsko 4:3 pp (1:0, 0:2, 2:1 - 1:0)
Góly:
3. Korškov (Kraskovskij, Rykov), 53. Lauta (Dergačjov, Fazlejev), 60. Kamenev (Lauta, Provorov), 65. Kamenev (Provorov, Svetlakov) – 23. M. Jensen (Holmberg, Olsen), 30. Olsen (K. Jensen, Nielsen), 55. Christensen (Krogsgaard)

Ďalší sobotňajší program:
štvrťfinále:
Rusko - Dánsko 4:3 pp (1:0, 0:2, 2:1 - 1:0)
Góly:
3. Korškov (Kraskovskij, Rykov), 53. Lauta (Dergačjov, Fazlejev), 60. Kamenev (Lauta, Provorov), 65. Kamenev (Provorov, Svetlakov) – 23. M. Jensen (Holmberg, Olsen), 30. Olsen (K. Jensen, Nielsen), 55. Christensen (Krogsgaard)

Fínsko - Kanada 6:5 (1:2, 3:1, 2:2)
Góly:
20. Laine (Aho, Puljujärvi), 27. Kalapudas (Juolevi, Tuulola), 36. Saarela (Puljujärvi), 38. Nättinen (Saarela, Juolevi), 45. Aho (Puljujärvi, Laine), 55. Laine (Juolevi, Aho) – 6. Konecny (Quenneville, Stephens), 11. Strome (Gauthier, Crouse), 28. Crouse (Virtanen), 44. Marner (Point, Sanheim.), 46. Marner (Point).

USA - Česko 7:0 (2:0, 3:0, 2:0)
Góly:
6. Schmaltz (Boeser), 16. Dvorak (Carlo, Milano), 25. Matthews (Borgen), 30. Matthews (Schmaltz, Werenski), 39. Eansor, 41. Matthews, 52. Debrincat (Donato, Macinnis)

Program semifinále
pondelok 4. januára (časy v SEČ):

15.00 Švédsko - Fínsko
19.00 Rusko - USA