Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Slováci potrebujú v Prahe víťazstvo, Hapal avizuje ofenzívny prejav

Na snímke vľavo Miroslav Stoch (Slovensko) a vpravo Taras Stepanenko (Ukrajina) počas futbalového stretnutia Ligy národov. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Zápas Česko - Slovensko má úvodný výkop v pondelok 19. novembra o 20.45 h na štadióne Slavie v Prahe, ktorý má kapacitu 21.000 miest.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Vďaka víťazstvu 4:1 nad Ukrajinou sa slovenskí futbalisti dostali do výhodnejšej pozície pred záverečným vystúpením v 1. skupine B-divízie Ligy národov na pôde Česka. V prípade prehry s Ukrajinou by totiž zverenci Pavla Hapala museli v pondelok v Prahe vyhrať s podmienkou strelenia minimálne dvoch gólov, takto im nad postfederálnym rivalom bude stačiť aj hocijaké najtesnejšie víťazstvo (aj 1:0) na to, aby sa odlepili z poslednej priečky tabuľky a na úkor Čechov sa zachránili v B-divízii.

Pri rovnosti bodov rozhodujú vzájomné zápasy a keďže v tom prvom v Trnave sa v októbri tešili z víťazstva 2:1 Česi, slovenským futbalistom remíza v "odvete" stačiť nebude. A to aj s ohľadom na nasadenie pri žrebe kvalifikácie EURO 2020, ktorý sa uskutoční 2. decembra v Dubline. "Česi sa pod trénerom Šilhavým zdvíhajú nielen výsledkovo, ale aj herne. Boli nebezpeční smerom dopredu, zvolili taktiku ako aj my proti Ukrajine s rýchlymi krajmi a útočníkom. Ale aj oni majú slabiny, čo priznal sám ich tréner. Bolo by dobré, aby sme tie slabiny využili. My máme svoju stratégiu, ktorej sme prispôsobili aj zápas s Ukrajinou. Všetci vieme, že v Česku musíme vyhrať. Urobíme pre to maximum. Samozrejme, budeme chcieť hrať ofenzívne," uviedol Hapal. Proti Ukrajine nedohral pre zranenie stredopoliar Juraj Kucka, zdravotné problémy hlásili aj ďalší hráči - Peter Pekarík, Dávid Hancko a Adam Zreľák. Času do pražského šlágra je málo, ale kouč Slovenska je presvedčený, že bude mať k dispozícii kompletný káder. "'Kuco' tam má veľmi bolestivú narazeninu. Ale verím, že sa dá dokopy. Adamovi Zreľákovi sa trochu točila hlava po údere do nosa, ale myslím si, že všetci by mali byť pripravení." Pre 49-ročného rodáka z Kroměříža bude mať zápas v jeho domovine špecifický náboj. "Teraz som však na opačnej strane barikády," prízvukuje.

Taktiež pre niektorých jeho zverencov bude súboj s Českom mimoriadny. Jedným z nich je navrátilec do národného tímu Miroslav Stoch, ktorý žiari v pražskej Slavii a s deviatimi gólmi je druhý najlepší strelec najvyššej českej súťaže. "Ako som už viackrát povedal, bude to pre mňa špeciálne. Nastúpim doma, ale budem hosť. Neviem, čo mám od toho očakávať. Som zvedavý na ten pocit, pretože v kariére také niečo zažijem prvýkrát. Myslím si, že už v nedeľu na tréningu budem pociťovať zvláštne emócie. Dôležité bude, aby sme zápas zvládli v hlavách. Bude to derby, ktoré nemá favorita. Môže dopadnúť hocijako, rozhodovať môže šťastie alebo aktuálna športová forma," myslí si Stoch. Peter Pekarík očakáva vyrovnaný priebeh. "Rozhodovať budú detaily, o čom sme sa presvedčili už v prvom zápase v Trnave. Oba tímy sa na derby naladili víťazstvom a fanúšikovia sa majú na čo tešiť."

Čechom stačí bod na udržanie druhého miesta, hra na remízu však býva zradná a zvykne sa vypomstiť. "Chceme vyhrať derby. Vnímame aj tú druhú stránku, že sa potrebujeme zachrániť v Lige národov, ale hlavne ideme do každého zápasu s cieľom vyhrať. Naša hra ešte nie je bez chýb, ale herný i výsledkový pozitívny posun je viditeľný. Atmosféra je priaznivá, takže budeme hladní po výsledku. Hráme doma a budeme chcieť byť dominantní," citoval web Českej futbalovej asociácie (FAČR) stredopoliara Davida Pavelku. Brankár Tomáš Vaclík uznal silu slovenského tímu: "Pozerali sme s chalanmi zápas s Ukrajinou, v ktorom hrali Slováci veľmi dobre. Ukrajinci síce neboli v takom zložení, ako v predošlých zápasoch, ale to nič nemení na tom, že vyhrali zaslúžene. Aj u Slovenska, podobne ako u nás, zafungoval impulz v podobe výmeny trénera. Prečistil sa vzduch po afére, ktorú tam mali. Snáď sa vystrieľali, ale v každom prípade to bude v pondelok zaujímavé stretnutie."

Tréner Jaroslav Šilhavý debutoval vo funkcii práve minulý mesiac v súboji so Slovenskom, na ktoré ušil víťaznú taktiku. Následne Česi prehrali 0:1 na Ukrajine, ale štvrtkové víťazstvo 1:0 v príprave nad Poľskom značí, že sa vybrali dobrým smerom. "Nechcel by som, aby to bolo zrazu tak, že sme hore, nik na nás nemá a Slovensko zdoláme. Myslím si, že nikto z nás takto nerozmýšľa. Pôjdeme do zápasu so Slovákmi s pokorou a verím, že ho zvládneme," vyhlásil Šilhavý.

Zápas Česko - Slovensko má úvodný výkop v pondelok 19. novembra o 20.45 h na štadióne Slavie v Prahe, ktorý má kapacitu 21.000 miest. Povedú ho rozhodcovia zo Španielska na čele s hlavným Alejandrom Hernandezom, v priamom prenose odvysiela stretnutie RTVS na Jednotke. Pôjde o dvanásty vzájomný duel, bilancia je naklonená na stranu Česka, ktoré šesťkrát vyhralo, dvakrát sa zrodila remíza a trikrát uspeli Slováci.



1. skupina B-divízie Ligy národov (pondelok 19. novembra o 20.45 h, Praha)

Česko - SLOVENSKO /rozhodcovia: Hernandez - Sobrino, Cabanero (všetci Šp.)/

predpokladaná zostava SR: Dúbravka - Pekarík, Škrtel, Škriniar, Hancko - Kucka, Greguš - Rusnák, Hamšík, Mak - Zreľák



tabuľka:

1. Ukrajina 4 3 0 1 5:5 9 - istý postup do A-divízie

2. Česko 3 1 0 2 3:4 3

3. SLOVENSKO 3 1 0 2 5:4 3



vyslaný redaktor TASR Lukáš Gálik