Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Šport

Slováci absolvovali v Petrohrade spoločné fotenie, páči sa im aj mesto

Snímka z fotografovania slovenského hokejového tímu na Majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji 13. mája 2016 v Petrohrade. Horný rad zľava fyzioterapeut Viktor Fabik, tréner brankárov Peter Kosa, Marek Bartánus, Peter Cehlárik, Martin Bakoš, Juraj Mikuš, Pavol Skalický, Christian Jaroš, Libor Hudáček, kustód Samuel Petráš, videoanalytik Igor Andrejkovič a fyzioterapeut Róbert Bereš. Stredný rad zľava fyzioterapeut Andrej Foltýn, lekár Ján Grauzel, mediálny manažér Tomáš Štulajter, asistent trénera Ernest Bokroš, Vladimír Dravecký, Marko Daňo, Tomáš Jurčo, Tomáš Marcinko, Marek Viedenský, Tomáš Marinčin, Patrik Lušňák, Samuel Baroš , masér Michal Malina a asisitent trénera Miroslav Miklošovič. Dolný rad zľava: brankár Július Hudáček, Andrej Meszároš, generálny sekretár Róbert Pukalovič, Dominik Graňák, tréner Zdeno Cíger, kapitán Andrej Sekera, prezident SZĽH Igor Nemeček, Martin Réway, generálny manažér Róbert Švehla, Ivan Švarný a brankár Branislav Konrád. Foto: TASR/Martin Baumann

Mnohým v Rusku chutí tradičný boršč, niektorí by si vedeli v Petrohrade predstaviť aj život.

Petrohrad 13. mája (TASR) - Bohatá história, pestrá kultúra a tradičná ruská kuchyňa. Petrohrad zaujal svojimi možnosťami nielen hokejových fanúšikov, ale aj samotných aktérov MS. Slovenský útočník Tomáš Marcinko by si dokonca vedel predstaviť život v meste na Neve.

Petrohrad je významným prvkom ruskej kultúry. Vyznačuje sa mnohými architektonickými skvostami, desiatkami sklápacích mostov a kanálov, ktoré z neho robia "Benátky severu". Z riečnej perspektívy si jeho dominanty prezreli aj slovenskí hokejisti. Vyhliadková plavba im spestrila nielen voľno, ale aj ich pozornosť a vzbudila v nich záujem o históriu. "Čím som starší, tým ma to viac zaujíma, v každom meste, kde som. Teší ma, že som sa dozvedel niečo navyše aj o Petrohade," skonštatoval Libor Hudáček.

Na snímke zľav a Christian Jaroš, Ivan Švarný, Marek Viedenský a Pavol Skalický.
Foto: TASR/Martin Baumann
Slovenský výber odohral za päť dní štyri ťažké zápasy. Napriek tomu mali hráči niekoľko príležitostí na krátky oddych, spoznali petrohradské "prospekty" aj miestny život. Tomášovi Marcinkovi sa zapáčil a vedel by si predstaviť, že by v meste strávil krátku etapu toho svojho. "Myslím si, že áno. Hoci priznám sa, výrazne som sa nad tým nezamýšľal. Petrohrad je krásne mesto, videl som ho z viacerých perspektív, ale zasa silou mocou niečo meniť netreba," ozrejmil TASR s úsmevom.

Medzi výrazne prvky ruskej kultúry patrí aj tradičná kuchyňa. Nachádza sa v nej viacero špeciálnych kombinácii hovädzieho mäsa s hubovými prísadami, no azda najtypickejším jedlom je boršč. Na polievke z červenej repy si pochutnali už aj slovenskí hokejisti. "Samozrejme, je to skvelá polievka. Na Slovensku ju ľudia poznajú, ale pravý boršč sa dá pripraviť kvalitne len v Rusku. Polievky mám všeobecne rád, toto som si nemohol nechať ujsť," konštatoval Marcinko.

V piatok v Petrohrade absolvovali oficiálne spoločné fotografovanie pre potreby Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF). Krátko popoludní sa zhromaždili na vedľajšej ploche Športového paláca Jubilejnyj, zaujali vopred stanovené pozície a nechali sa "cvaknúť". Následne mali na programe tréning na ľade a ďalšiu spoločnú prípravu pred sobotňajším náročným duelom v B-skupine MS s Kanadou (19.15 SELČ).

Spoločné fotenie je každoročnou tradičnou záležitosťou na MS. Prináša mnohé úsmevné situácie, ako napríklad v Minsku 2014, keď sa pri pózovaní pohla zadná lavička a spadol z nej Tomáš Tatar. Hráči si dávajú zakaždým záležať, aby na fotografii vyzerali čo najlepšie, mnohí z nich nešetria gélom. "Trochu sme sa tlačili pred zrkadlom. Ja som v tíme takmer najmladší, tak sme dali prednosť starším hráčom. Najmä Andrejovi Sekerovi, nech si urobí 'ofinku'," vtipkoval Marko Daňo. "Myslím si, že sme to zvládli. Verím, že tá fotka bude vyzerať dobre," dodal.