Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Šport

Horúcim slovenským želiezkom na MS cyklokrosu je Haring

Na archívnej snímke Martin Haring. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Na solídne výsledky z nedávnych pretekov Svetového pohára by mohol nadviazať Šimon Vozár.

Bieles 25. januára (TASR) - Slovenská reprezentácia sa na víkendových majstrovstvách sveta v cyklokrose predstaví s piatimi pretekármi. Podľa reprezentačného trénera Róberta Glajzu má najväčšie šance na úspešný výsledok skúsený Martin Haring, no na solídne výsledky z nedávnych pretekov Svetového pohára by mohol nadviazať Šimon Vozár.

V kategórii do 23 rokov budú štartovať Šimon Vozár a Matej Ulík. Prvý menovaný by v Luxembursku rád nadviazal na nedávne sľubné umiestnenia v pretekoch Svetového pohára. V Ríme obsadil 13. miesto, v holandskom Hoogerheide 20. priečku. Medzi juniormi bude Slovensko reprezentovať Jakub Varhaňovský a jediná žena v slovenskej nominácii je Tereza Medveďová, ktorá sa postaví na štart v kategórii žien do 23 rokov.

"Hlavný tréner a príslušná komisia zohľadnili pri nominácii základné kritériá zväzu. Z elitných pretekárov dokázal plniť tieto kritériá na pretekoch Svetového pohára a ME len majster Slovenska Martin Haring. Základné nominačné kritériá splnila ešte v kategórii žien do 23 rokov Tereza Medveďová. Rastúcu formu na uplynulých dvoch významných podujatiach ukázal Šimon Vozár. Matej Ulík veľmi tesne zaostal o niekoľko miest z tejto méty na predchádzajúcich pretekoch SP. Keďže máme záujem podporiť mladých pretekárov, ktorí nemajú ešte stabilizovanú výkonnosť, no vidíme v nich potenciál rozvoja, posielame na MS aj juniorského majstra SR Jakuba Varhaňovského. V budúcej sezóne sa v partnerskom českom Tábore konajú majstrovstvá Európy, tam je v pláne účasť širšieho kádra rovnako ako na podujatiach Svetového pohára CDM, kde sme aj túto sezónu vyskúšali všetkých potenciálnych kandidátov, ktorí prejavili záujem o štart," uviedol k nominácii predseda komisie pre cyklokros SZC Martin Fraňo.

Ten zároveň vyjadril želanie, aby sa slovenským pretekárom na MS vyhli technické i iné problémy a aby bola slovenská výprava úspešnejšia než na minulom šampionáte. Podľa jeho slov by Slováci mali zúročiť aj dobré podmienky na prípravu.

"Naším najväčším želiezkom v ohni je Haring, v ktorého kategórii je však i najvyššia konkurencia. Pri troche šťastia by mohol skončiť do dvadsiateho miesta. Tereza má síce nevyrovnané výkony, ale keď jej sadne deň, tiež je schopná spraviť dobrý výsledok. Svojimi výsledkami v uplynulých pretekoch príjemne prekvapuje Šimon Vozár. Verím, že sa všetci zúčastnení popasujú o základný cieľ v prvej polovičke štartového poľa. Záverečnú prípravu spojenú s účasťou na svetových pohároch CDM sme absolvovali v Taliansku a Holandsku," uviedol v tlačovej správe reprezentačný tréner Róbert Glajza.

Svetový šampionát štartuje v sobotu 27. januára od 11.00 h pretekmi juniorov, vrcholom budú preteky elite mužov v nedeľu od 15.00 h.

Nominácia SR na MS v cyklokrose (28. - 29. januára, Bieles, Luxembursko):

Muži elite: Martin Haring (Dukla Banská Bystrica)

Muži U23: Matej Ulík (Tatran Liptovská Osada), Šimon Vozár (Cyklistický tím Firefly)

Ženy U23: Tereza Medveďová (Cyklistický tím Firefly)

Juniori: Jakub Varhaňovský (ŽP Šport a.s.)

Realizačný tím: Marek Varhaňovský (vedúci výpravy), Róbert Glajza (tréner), Ľuboš Puškár (mechanik)