Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Slováci sa zhodli: Íri budú hrať otvorenejšie, Kozák avizuje zmeny

Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Času na skúšanie pred EURO 2016 je málo a v akcii chce tréner vidieť čo najväčší počet hráčov.

Bratislava 28. marca (TASR) - Slovenských futbalistov čaká v utorok 29. marca o 20.45 SELČ na Aviva Stadium v Dubline prípravný súboj s Írskom. Od ostrovného súpera si sľubujú, že nebude "zalezený v ulite" ako Lotyši, ktorí v piatok uhrali v Trnave vďaka neatraktívnej defenzívnej taktike bezgólovú remízu. Íri si v ten istý deň zmerali sily so Švajčiarskom a po góle obrancu Ciarana Clarkea z 3. minúty zvíťazili najtesnejším rozdielom 1:0.

Tréner slovenskej reprezentácie Ján Kozák pred súbojom v Írsku, ktoré sa v rebríčku FIFA nachádza len o tri priečky nižšie ako jeho tím (29. miesto - pozn.), avizuje početné zmeny v zostave. Času na skúšanie pred EURO 2016 je málo a v akcii chce vidieť čo najväčší počet hráčov. "V Írsku dám priestor aj iným hráčom. Aj oni majú kvalitu a chcem ich otestovať. A aj ich na dlhší časový úsek. Počítam so šiestimi či siedmimi zmenami v základnej zostave," tvrdil Kozák po zápase s Lotyšskom.



Vizitka Írskeho futbalového zväzu, Football Association of Ireland (FAI)
rok založenia: 1921
vstup do FIFA: 1923
vstup d UEFA: 1958
prezident: Paddy McCaul
webstránka: www.fai.ie
tréner reprezentácie: Martin O'Neill
kapitán: Robbie Keane (so 67 gólmi najlepší strelec)
štadión: Aviva Stadium (kapacita 51.700)
prezývka: "Chlapci v zelenom", "Zelená armáda"
farba dresov: zelená, biela
najvyššie víťazstvo: Írsko - Malta 8:0 (16. novembra 1983)
najvyššia prehra: Brazília - Írsko 7:0 (27. mája 1982)
najväčšie úspechy: štvrťfinále MS 1990, 3x účasť na ME

bilancia vzájomných zápasov so SR (z pohľadu Írska):
4 zápasy: 1 víťazstvo - 3 remízy - 0 prehier (skóre: 4:3)
Slováci sa do Dublinu presunuli v pondelok dopoludnia z bratislavského Letiska Milana Rastislava Štefánika. Hráči sa už tešia na konfrontáciu s rovnako účastníkom finálového turnaja EURO 2016. Typologicky sú Íri podobní Anglicku, s ktorým Slováci odohrajú posledný zápas v B-skupine európskeho šampionátu a zmerajú si s ním sily aj v kvalifikácii MS 2018. "Na zápas v Írsku sa teším. Verím, že sa dobre pripravíme. Určite bude výborná atmosféra, lebo vieme, akí vášniví sú írski fanúšikovia. Pred takou kulisou sa vždy hrá dobre, každý dá do zápasu maximum," vyhlásil stopér Ján Ďurica.

S Írmi sa slovenská reprezentácia stretne v piatom vzájomnom zápase. Až trikrát sa zrodila remíza, raz uspela "Zelená armáda". Naposledy sa oba tímy stretli 2. septembra 2011 v kvalifikácii EURO 2012, v Dubline gól nepadol. Slovensko vtedy viedol tréner Vladimír Weiss st. a na tribúnach Aviva Stadium držali palce svojim krajanom približne dve tisícky Slovákov. Reprezentačný kapitán Martin Škrtel verí, že aj teraz si nájdu na štadión cestu Slováci žijúci a pracujúci na ostrovoch. "Verím, že prídu v hojnom počte ako naposledy, keď sme tam remizovali 0:0. Aj týmto by som ich chcel pozvať na zápas. Íri majú výborné mužstvo zložené z hráčov, ktorí pôsobia v Premier League," poznamenal Škrtel.

Írom bude citeľne chýbať veľká opora a kapitán tímu Robbie Keane, so 67 gólmi historicky najlepší strelec reprezentácie. Kanonier Los Angeles Galaxy má problémy s kolenom, k dispozícii proti Kozákovcom nebude ani ďalší skúsený zakončovateľ zo zámoria Shane Long (Colorado Rapids), ktorý sa zranil proti Švajčiarsku a z trávnika ho museli vyniesť na nosidlách. Z kádra vypadli aj stredopoliar Jonathan Walters a ďalší útočník Daryl Murphy. "Myslím, že napriek víťazstvu sú v našej hre činnosti, ktoré musíme zlepšiť. Mám na mysli najmä to, aby si hráči viac verili, keď majú v moci loptu. Švajčiari nám ukázali, ako by to malo vyzerať. Inkasovali rýchly gól, ale dostali nás pod tlak a miestami sme mali šťastie, že sa im nepodarilo vyrovnať. Budeme pracovať na tom, aby sa hráči snažili vymyslieť niečo tvorivé smerom dopredu. Som zvedavý, ako bude naša hra vyzerať už v ďalšom zápase so Slovenskom," vyhlásil kormidelník Írska Martin O'Neill.

Po dueloch s Lotyšskom a Írskom už na Slovákov bude čakať v máji predšampionátová príprava. Najprv na sústredení v Rakúsku odohrajú neoficiálny zápas s Gruzínskom (27. mája). Priamo z neho zamieria do Nemecka, kde sa 29. mája stretnú s úradujúcimi majstrami sveta v Augsburgu. V generálke budú hostiť Severné Írsko (4. júna v Trnave). Slovensko si ako debutant na európskom šampionáte zahrá proti Walesu, Rusku a Anglicku. Íri sú v E-skupine spolu so Švédskom, Belgickom a Talianskom.

prípravný zápas, utorok 29. marca, 20.45 SELČ, Dublin:
Írsko - SLOVENSKO