Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Futbalisti sa zišli na zraze pred Lotyšskom, Hološko u Kozáka skončil

Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák počas tlačovej konferencie pred prípravnými zápasmi s Lotyšskom a Írskom 21. marca 2016 v Senci. Foto: TASR - Martin Baumann

Prekvapením je neúčasť útočníka Filipa Hološka, ktorý figuroval v nominácii, ale do Senca neprišiel.

Senec 21. marca (TASR) - Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák privítal na pondelňajšom zraze v Senci 24 z celkového počtu 27 pôvodne nominovaných hráčov, ktorých čaká prípravný dvojzápas s Lotyšskom (piatok 25. marca o 20.30 h v Trnave) a s Írskom (utorok 29. marca o 20.45 SELČ h v Dubline). Prekvapením je neúčasť útočníka Filipa Hološka, ktorý figuroval v nominácii, ale do Senca neprišiel. Tréner národného tímu s ním podľa vlastných slov viac nepočíta, tým pádom sa legionár austrálskeho FC Sydney sám pripravil o možnosť zabojovať o miesto v kádri pre EURO 2016.

"Nie je tu a ani nepríde Filip Hološko, ktorý uprednostnil klubový program pred reprezentačným. Na ceste sú Hamšík a Ďurica, ostatní hráči sú tu. Čo sa týka Hološka, som prekvapený z jeho postoja, pretože sa tešil na zraz. Všetko mal pripravené, ale po konzultácii s klubovým trénerom sa to zvrtlo iným smerom. My do reprezentácie nebudeme nasilu nikoho ťahať. Týmto u mňa de facto skončil," komenentoval Kozák rozhodnutie Hološka.



Slovenský tréner sa na blížiaci dvojzápas teší: "Chceme sa dobre pripraviť a byť v oboch zápasoch úspešní. Chceli sme hrať s typologicky podobnými mužstvami, s ktorými sa stretneme na šampionáte. Lotyši aj Íri tieto kritériá spĺňajú. S Lotyšmi sme v minulosti odohrali dva zápasy, budú mať motiváciu hrať proti nám ako účastníkovi ME. My si chceme niečo vyskúšať, pretože je to posledný zraz pred ostrou prípravou na šampionát. Som rád, že máme dva takéto zápasy. Kucka a Novota pôjdu v piatok domov, ale chcel som, aby boli s kolektívom. Potom je skupina hráčov, ktorí majú zdravotné problémy, napríklad Gyömbér, ktorý je ťažko použiteľný do zápasu. A potom sú tu hráči, ktorí hrávajú menej a tých chcem vidieť, ako mna tom sú," dodal Kozák.

Reprezentačný lodivod povolal až štyroch brankárov, popri trojlístku Matúš Kozáčik, Ján Mucha a Ján Novota sa mu na zraze pri Slnečných jazerách hlásil aj Martin Dúbravka z dánskeho Esbjergu. Prvýkrát od nešťastného zranenia ramena zo záveru kvalifikácie EURO 2016 sa v reprezentácii objavilo meno pravého obrancu Petra Pekaríka, v kádri sa po odmlke ocitol aj krídelník Miroslav Stoch.

"Chceme to samozrejme zvládnuť, aby bola pohoda v tíme. Aby sme nadviazali na dobré výsledky z posledných zápasov. Dúfam, že to zvládneme," povedal na zraze brankár Plzne Matúš Kozáčik. Aj ten cíti, že v tíme sa bojuje o miesta, tlak si však nechce zbytočne pripúšťať: "Snažím sa to veľmi si nepripúšťať, lebo to by ani nebolo dobré. Ale samozrejme, človek na to myslí. My sa ale najmä chceme na ME čo najlepšie pripraviť. Verím, že sa zlepší aj zdravotná stránka u mojich spoluhráčov, a že tie problémy už nebudú také. Tešíme sa aj na Trnavu, kde je takýto pekný štadión. Ten sme potrebovali a verí, že si ľudia opäť nájdu cestu naň a najmä budú fandiť."



Kozák už po zverejnení nominácie uviedol, že chcel mať tím pokope celý, resp. aj s hráčmi, ktorí majú zdravotné problémy či v kluboch pravidelne nehrávajú. Za desať dní ich chce vidieť, hovoriť s nimi a pracovať, čo mu má pomôcť aj pri skladbe nominácie do Francúzska. Jedným z tých hráčov, ktorým zdravie neumožní zasiahnuť do najbližšieho dvojzápasu, je aj najlepší hráč Fortuna ligy za minulý rok Viktor Pečovský zo Žiliny. "Platí, že to stále nie je na plnú záťaž. Verím, že sa to zlepší. Musím počkať, kým sa mi šľacha, ktorá ma limituje, úplne zahojí. Som veľmi rád, že aj napriek tomu som tu. Aj som príjemne prekvapený. Po dlhom čase sme sa všetci stretli, takže tréner nás chcel zrejme všetkých vidieť. Všetci sme sem prišli radi a urobíme všetko preto, aby sme utužili tím, a aby tu panovala najmä víťazná nálada," povedal Pečovský.

Slovensko prípravnými zápasmi s Lotyšskom a Írskom otvorí rok 2016, v ktorom ho čaká premiérová účasť na EURO vo Francúzsku (10. júna - 10. júla). V rámci prípravy už Slováci odohrali vlani v novembri dva domáce zápasy so Švajčiarskom (3:2) a Islandom (3:1).

V ďalšom asociačnom termíne ich čaká Gruzínsko (27. mája na predšampionátovom sústredení v Rakúsku), Nemecko (29. mája v Augsburgu) a v generálke Severné Írsko (4. júna v Trnave). Na EURO 2016 budú súpermi SR v základnej B-skupine Wales, Rusko a Anglicko.

Medzi zápasmi s Lotyšskom a Írskom čaká na reprezentantov vyhlásenie ankety Futbalista roka 2015, ktoré sa uskutoční v nedeľu v Bratislave. Na druhý deň letia Slováci do Dublinu.

Nominácia SR na prípravné zápasy s Lotyšskom (25. marca v Trnave, 20.30 h) a s Írskom (29. marca v Dubline, 20.45 SELČ) - AKTUALIZOVANÁ:

brankári: Martin Dúbravka (Esbjerg fB), Matúš Kozáčik (FC Viktoria Plzeň), Ján Mucha (ŠK Slovan Bratislava), Ján Novota (SK Rapid Viedeň)
obrancovia: Ján Ďurica (Lokomotiv Moskva), Norbert Gyömbér (AS Rím), Tomáš Hubočan (FC Dinamo Moskva), Peter Pekarík (Hertha Berlín), Kornel Saláta (ŠK Slovan Bratislava), Martin Škrtel (FC Liverpool), Dušan Švento (1. FC Kolín), Lukáš Tesák (Kairat Almaty)
stredopoliari: Ondrej Duda (Legia Varšava), Ján Greguš (FK Jablonec), Marek Hamšík (SSC Neapol), Patrik Hrošovský (FC Viktoria Plzeň), Juraj Kucka (AC Miláno), Róbert Mak, Erik Sabo (obaja PAOK Solún), Viktor Pečovský (MŠK Žilina), Miroslav Stoch (Bursaspor), Stanislav Šesták (Ferencváros Budapešť), Vladimír Weiss (Al Gharafa)
útočníci: Michal Ďuriš (FC Viktoria Plzeň), Adam Nemec (Willem II Tilburg), Róbert Vittek (ŠK Slovan Bratislava)

Realizačný tím:

tréner: Ján Kozák
asistent: Štefan Tarkovič
tréner brankárov: Miroslav Seman
kondičný tréner: Martin Rusňák
lekári: Ján Baťalík, Vladimír Pener
fyzioterapeuti: Marián Drinka, Peter Hečko
masér: Mário Prelovský
videoanalytik: Michal Slyško
kustód: Ján Beniak, Michal Beseda
technický vedúci: Róbert Tomaschek