Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Slováci medzi elitou: V odvete s Anglickom stačila aj prehra

Na archívnej snímke je Peter Šereda počas dvojhry. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Európsky šampionát v roku 2017 sa uskutoční v termíne 13.-17. septembra v Luxembursku.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Slovenskí stolnotenisoví reprezentanti sa na majstrovstvách Európy 2017 predstavia v elitnej Championship divízii. V utorňajšej barážovej odvete v Bratislave im na postup proti favorizovanému Anglicku stačila aj prehra 2:3 na zápasy, keďže pred týždňom na pôde súpera triumfovali 3:1.

V úvodnom zápase nastúpil Ľubomír Pištej proti anglickej dvojke (49. hráč svetového rebríčka) Liamovi Pitchfordovi a po veľkej dráme mu podľahol až v rozhodujúcom piatom sete. Síce odvrátil tri mečbaly, nakoniec v ňom prehral 9:11. Nesmierne dramatický bol aj druhý duel. Peter Šereda prehral s najvyššie nasadeným Angličanom v rebríčku (37.) Paulom Drinkhallom prvú sadu na päť, v druhej viedol už 7:2, no nakoniec aj tú stratil pomerom 9:11. Tretí set už vyhral Slovák na osem, vo štvrtom nevyužil prvé dva setbaly, no tretí áno a vyhral 12:10. V rozhodujúcom Šereda otočil z 4:7 na 11:10 a hneď prvý mečbal doviedol do víťazného konca.

V tom momente stačilo domácim uhrať na postup jediný set a to sa podarilo naturalizovanému Jang Wangovi hneď v tom úvodnom tretieho zápasu, keď zdolala Sama Walkera 11:7. Najvyššie nasadený domáci hráč (64. vo na svete) svoj duel nakoniec vyhral 3:0 na sety. Štvrtý súboj vyhral David Mcbeath nad Pištejom 3:1 a tak musel o triumfe rozhodnúť až piaty duel. V ňom podľahol úradujúci majster SR Bai He Pitchfordovi 0:3.

"Sme spokojní aj napriek prehre. Keď už bolo rozhodnuté, že sme postúpili, odpadol stres a človek síce chce vyhrať, ale už sa k tomu nedokáže tak stopercentne donútiť. Aj Ľubo na prvé dva sety svojho druhého zápasu nastúpil tak, že už bol uspokojený. A v poslednom zápase išiel Bai, ale Pitchford bol lepší. V Anglicku sme nečakali, že vyhráme 3:1, ale zase sme do toho nešli s tým, že ideme prehrať. Máme v tíme Wanga, ktorý môže zdolať hocikoho a my s Ľubom sme sa cítili dobre. Naposledy sme s Angličanmi prehrali bez Wanga 2:3, takže sme tam nešli bez šance a s výsledkom sme boli nakoniec veľmi spokojní," povedal pre TASR Šereda.

"Hralo sa mi dobre. Prvý zápas bol veľmi dôležitý, keďže išlo o každý set. Nakoniec to bol relatívne jednoduchý a zaslúžený postup. S Pitchfordom to bolo v piatom sete iba o dve loptičky, to bol celkom dobrý stavebný kameň. Peťo Šereda super otočil s Drinkhallom a bolo prakticky rozhodnuté. Sedia nám herne, ale vždy to treba ukázať aj na stole," povedal Pištej, ktorý tímu verí aj na samotných ME: "Je to síce až o pol roka, ale myslím si, že s týmto tímom máme šancu zdolať každého. Samozrejme, čím lepší žreb, tým lepšie, ale určite to nemáme dopredu prehraté s nikým."

S postupom bol spokojný aj tréner, ktorý však ešte nechcel konkretizovať ciele na šampionát. "Každý víťazný zápas či čiastkový úspech bude dobrý. Bude tam európska elita, pričom sa tam nedostalo veľa silných mužstiev. Takže už to, že sme vôbec postúpili, je úspech," povedal pre TASR.

Európsky šampionát v roku 2017 sa uskutoční v termíne 13.-17. septembra v Luxembursku. Na turnaji sa zúčastnia všetci účastníci kvalifikácie, rozdelení budú do kvalitatívnych divízií. V elitnej Championship division sa predstaví desať víťazov kvalifikačných skupín, plus piati víťazi baráže a Luxembursko ako organizátor podujatia.



muži - baráž - odveta:

Slovensko - Anglicko 2:3

Ľubomír Pištej - Liam Pitchford 2:3 (-4, 9, 5, -4, -9)

Peter Šereda - Paul Drinkhall 3:2 (-5, -9, 8, 10, 10)

Jang Wang - Sam Walker 3:0 (7, 4, 10)

Pištej - David Mcbeath 1:3 (-9, -9, 8, -8)

Bai He - Pitchford 0:3 (-9, -9, -11)