Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Slováci v hodnotení krajín tretí, na ME získali 16 medailí

Na archívnej snímke slovenskí medailisti z roku 2015. Foto: TASR - Andrej Galica

Víkendové ME v kulturistike a fitnes v Španielsku boli pre Slovensko úspešné. Juniorky Tatiana Kožuchová a Sabina Pleváková po prvenstvách v kategórii junioriek i žien stali absolútnymi majsterkami Európy



Bratislava 10. mája (TASR) - Z úspešného vystúpenia na víkendových ME v kulturistike a fitnes v španielskej Santa Susanne sa vrátila početná slovenská výprava, ktorá na šampionáte získala spolu 16 medailí (7-4-5).

"V hodnotení krajín skončilo Slovensko na 3. mieste za víťazným Španielskom. Celkove štartovalo viac ako 1100 pretekárov," informoval prezident Slovenskej asociácie kulturistiky, fitnes a silového trojboja (SAKFST) Milan Čížek. Navyše sa juniorky Tatiana Kožuchová a Sabina Pleváková po prvenstvách v kategórii junioriek i žien stali absolútnymi majsterkami Európy. "Z prvenstva som veľmi šťastná, budem robiť všetko pre to, aby som sa výkonnostne ďalej posúvala," povedala fitneska Tatiana Kožuchová.

Najstarším pretekárom slovenskej výpravy bol 6-násobný majster sveta (a dvakrát druhý a raz tretí - pozn.) a 3-násobný majster Európy v kulturistike 39-ročný Igor Kočiš. Na vrcholovú scénu sa opäť vrátil po zdravotných problémoch, keď mu operovali koleno a ľavé rameno. Svoju medailovú zbierku z MS môže rozšíriť na počet 10 medailí už v novembri na svetovom šampionáte v španielskom Benidorme. "Cítim, že som na dobrej ceste, že by som mohol ako 40-ročný svoju kariéru potiahnuť ďalej. Nechcem však dávať nejaké vyhlásenia, čo konkrétne ešte chcem dosiahnuť, ale pokúsim sa o ďalšie dobré výsledky," uviedol člen Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica.

K ďalšiemu pôsobeniu Igora Kočiša sa vyjadril aj Milan Čížek. "Igor je na vrcholovej scéne už šestnásť rokov, je 'fabrikou' na medaily z MS a ME. Pripomínam to preto, lebo kolujú šumy, že Dukla má byť iba pre olympijské športy. Pevne verím, že v Dukle, začínajúc jeho priamym nadriadený Jozefom Göncim, zabojujú, aby Igor mohol byť príslušníkom Dukly aj naďalej."

Na rozdiel od športového profesionála Kočiša, iné podmienky na športovanie má vojak z povolania, bronzový kulturista Miroslav Škadra. "Sú dôležité súčasti výkonu môjho zamestnania, ktoré nemôžem vynechať. Keď však príde na menej dôležité veci, tak ma veliteľ v rámci služobnej telesnej výchovy uvoľní, aby som sa mohol individuálne pripravovať."

Milan Čížek informoval o programovej novinke. "Tak ako je to vo viacerých veľkých športoch, aj v našom sa uskutoční seriál podujatí Svetového pohára. Šesťdielny premiérový ročník odštartujú v Ekvádore a ukončia v Hong-Kongu. Súťažiť môžu iba medailisti z ME a finalisti z MS (1. - 6. miesto) v kulturistike, klasickej kulturistike a bikini fitnes."

Tituly majstrov Európy 2016 a zlaté medaily na ME v Santa Susanne získali: Igor Kočiš - kulturistika do 70 kg, Sabína Pleváková - bikiny fitnes žien do 160 cm, Saskia Cakoci - bikiny fitnes žien do 172 cm, Tatiana Kožuchová - fitnes žien nad 163 cm, Sabína Pleváková - bikiny fitnes junioriek do 160 cm, Timea Trajteľová - bikiny fitnes junioriek do 166 cm, Tatiana Kožuchová - fitnes junioriek nad 163 cm.


Program I. ročníka Svetového pohára v kulturistika a fitnes:
8. - 11. septembra: Cuenca (Ekv.)
22. - 25. septembra: Barcelona (Šp.)
14. - 17. októbra: Liverpool (V. Brit.)
3. - 7. novembra: Benidorm (Šp.)
11.- 13. novembra: Bialystok (Poľ.)
5. - 8. decembra: Hong-Kong