Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Šport

Slováci vo štvrťfinále MS proti Kanade s cieľom prekvapiť

Na snímke slovenskí hokejisti počas hymny po víťazstve 4:0 po zápase základnej B-skupiny Slovensko - Poľsko na 87. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Ostrave 15. mája 2024. Foto: TASR - Michal Runák

Slováci sa vo štvrťfinálovom zápase pokúsia napraviť výkon z duelu proti Švédsku.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Praha 22. mája (TASR) - S ambíciou zaskočiť jedného z najväčších favoritov MS nastúpia slovenskí hokejisti na štvrťfinálový duel s Kanadou. Na súboj proti víťazovi pražskej A-skupiny museli v stredu vycestovať z Ostravy, no to im neuberalo na odhodlaní popasovať sa o postup. Duel o postup do semifinále je na programe vo štvrtok od 16.20 h v pražskej O2 aréne.

Slováci obsadili v ostravskej vetve šampionátu štvrté miesto, ktoré znamenalo ich presun za víťazom pražskej skupiny. Za sebou mali nevydarenú rozlúčku s Ostravou, keď v utorok večer podľahli suverénovi B-skupiny Švédsku 1:6. Pred presunom do Prahy si uvedomovali, že nemenej silná bude aj Kanada, ktorá v Česku obhajuje titul majstra sveta. "Proti takému gigantovi to bude náročné. Hrať takýto zápas je sen mnohých hráčov. Aj o tomto je hokej," poznamenal kapitán SR Tomáš Tatar.

Slováci sa vo štvrťfinálovom zápase pokúsia napraviť výkon z duelu proti Švédsku. "Čakáme silného súpera, ktorý zvíťazil vo svojej skupine. To hovorí za všetko. Pripravíme sa na nich. Musíme na ľade pôsobiť ako tím, iba tak môžeme prekvapiť. Verím, že sa zomkneme a spravíme skvelý výsledok," uviedol asistent trénera SR Peter Frühauf. O sile najbližšieho súpera nepochybujú ani hráči. "Kanada je vždy dobrá, znovu má mužstvo plné hráčov z NHL. Mám v ňom aj zopár kamarátov. Bude to ťažký zápas, no je jedno, s kým by sme hrali - keď chceme niečo dosiahnuť, musíme zdolať každého," pripomenul útočník Juraj Slafkovský.

V zápase proti Švédsku nastúpil v slovenskej bránke Stanislav Škorvánek, v pozícii dvojky bol pripravený Matej Tomek. Samuel Hlavaj, brankárska jednotka tímu, sledoval duel iba z tribúny, tréneri mu dopriali oddych pred kľúčovým zápasom šampionátu. "Kanaďania patria k najväčším favoritom turnaja. Čakám od nich ich klasický štýl. Budú sa tlačiť sa do bránky, veľa strieľať a tečovať. Videl som ich utorňajší duel s Českom (4:3 pp) a bolo to veľmi vyrovnané. Čaká nás naozaj ťažký zápas. Teraz je tu už tá fáza turnaja, v ktorej musíme zvíťaziť v každom zápase, ak chceme ísť ďalej," povedal Hlavaj.

Kanaďania triumfovali v pražskej A-skupine po tom, čo zvíťazili vo všetkých siedmich zápasoch. V treťom stretnutí ich však prekvapili Rakúšania, nad ktorými viedli už 6:1, no súper v jednom z najpamätnejších duelov šampionátu strelil v tretej tretine päť gólov a vyrovnal. Favorit napokon zvíťazil v predĺžení po góle Johna Tavaresa. Kanadský triumf po predĺžení priniesol aj duel o prvenstvo v skupine proti Česku. V ňom úradujúci šampión stratil náskok 3:1, no napokon zvíťazil v predĺžení po presnom zásahu Dylana Cozensa v oslabení.

Tímy Kanady a Slovenska odohrali od rozdelenia federácie 17 vzájomných zápasov na MS. Slovenský tím zvíťazil v dvoch, dvakrát sa zrodila remíza a sedemnásťkrát triumf súpera. Mužstvá sa stretli aj na uplynulých dvoch šampionátoch, v oboch prípadoch v skupinovej fáze. V roku 2022 Kanada zvíťazila 5:1, vlani triumfovala 2:1 po samostatných nájazdoch. Zatiaľ posledné slovenské víťazstvo nad týmto súperom je zo štvrťfinále MS 2012. Pri triumfe 4:3 boli zo súčasného kádra SR útočníci Tomáš Tatar a Libor Hudáček, za Kanadu hral jej súčasný kapitán John Tavares.

predpokladané zostavy:

Kanada: Binnington - Parayko, Power, Oleksiak, Byram, Severson, Guhle, Zellweger - Mercer, McBain, Tanev - Bedard, Paul, McCann - Mangiapane, Cozens, Bunting - Dubois, Tavares, Hagel
SR: Hlavaj - Fehérváry, Čerešňák, Ivan, Nemec, Koch, Grman, Gajdoš, Golian - Slafkovský, Hrivík, Cehlárik - Hudáček, Cingel, Tatar - Kelemen, Pospíšil, Regenda - Daňo, Sukeľ, Kudrna


program SR na MS 2024:

štvrtok 23. mája: Kanada - SR /Praha, 16.20/