Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Šport

Slováci zdolali Nemecko 2:1, na turnaji skončili na 2. mieste

Na snímke zľava Joshua Samanski (Nemecko) a Matej Paulovič (Slovensko) v záverečnom zápase Nemecko - Slovensko na hokejovom turnaji o Nemecký pohár v nedeľu 12. novembra 2023 v nemeckom Landshute. Foto: TASR - Andrej Glica

V zápase proti domácemu výberu potrebovali Slováci zvíťaziť o dva góly, tento cieľ začali napĺňať už po 66 sekundách.

Landshut 12. novembra (TASR) - Slovenskí hokejisti zvíťazili vo svojom záverečnom zápase na Nemeckom pohári 2023 nad domácim výberom 2:1. V 34. ročníku tradičného merania síl hokejistov štyroch krajín v Landshute predtým zdolali Rakúsko 7:1, prehrali s Dánskom 3:4 a obsadili konečné 2. miesto. Vlani skončili zverenci Craiga Ramsayho na poslednom 4. mieste, predtým sa z celkového víťazstva tešili v rokoch 1997, 2006, 2011 a 2016.

V zápase proti domácemu výberu potrebovali Slováci na celkový triumf zvíťaziť o dva góly, tento cieľ začali napĺňať už po 66 sekundách. Po prihrávke Jozefa Baláža si pripísal prvý reprezentačný gól Matej Kašlík. Na ďalší gól čakalo 4200 divákov do tretej tretiny a opäť padol do bránky Nemecka. V presilovej hre sa presadil Lukáš Cingel. Štyri minúty pred koncom však skóroval v presilovke Leonard Pföderl a zabezpečil Nemcom turnajový triumf.

Nemecký pohár 2023:

Nemecko - SLOVENSKO 1:2 (0:1, 0:0, 1:1)

Góly: 56. Pföderl (Eder) - 2. Kašlík (Baláž), 43. Cingel (Čerešňák, Okuliar). Rozhodovali: Schukies, Iwert - Jürgens, Wölzmüller (všetci Nem.), vylúčení: 4:7, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 4200 divákov.

Nemecko: Bugl - Zimmermann, Kälble, Fohrler, Ukbekile, Köhler, Möser - Kammerer, Samanski, Pföderl - Ehl, Pfaffengut, Eham - Eder, Wiederer, Üffing - Appendino, Brunnhuber, Schinko

SLOVENSKO: Hlavaj - Gajdoš, Čerešňák, Ivan, Bučko, Beňo, Golian, Korenčík, Hain - Minárik, Cingel, Faško-Rudáš - Okuliar, Roman, Hrehorčák - Kašlík, Baláž, Paulovič - Kusko, Šiška, Kukuča


Slováci mali výborný vstup do zápasu, keď už po 66 sekundách otvoril skóre Kašlík po prihrávke Baláža a pripísal si prvý gól v reprezentácii. Nemci potom pohrozili po strele Üffinga, na opačnej strane zakončil bekhendom do brankára Faško-Rudáš. Výborné príležitosti mali aj Hrehorčák a Kukuča, ale ani im sa nepodarilo skórovať. Úspešné zákroky si pripísal aj Hlavaj, najviac práce mal po skrumáži v 14. minúte.

V druhej tretine prišli prvé veľké šance Nemcov po faule Minárika, ale Hlavaj sa blysol po strelách Samanského a Pföderla. Čerešňák potom výborne našiel vracajúceho hráča z trestnej lavice, ale Minárikovi v nájazde chýbala rýchlosť. Slovenský brankár vytiahol ďalší vynikajúci zákrok v polovici zápasu po strele Ukbekileho, ale odolávať potom musela aj obrana Nemcov. Dobrý ofenzívny hokej pokračoval počas celej druhej tretiny, ale gól do jej konca nepadol.

V úvode tretieho dejstva napálil puk do žŕdky Paulovič počas presilovky, o pár sekúnd neskôr ju využil po prihrávke Čerešňáka útočník Cingel. Pod veľký tlak dostali Nemci Slovákov v 55. minúte počas presilovej hry, ale brankár Hlavaj predviedol niekoľko bravúrnych zákrokov. Potom však prišla nešťastná chvíľa Okuliara, keď zasiahol súpera hokejkou a presilovku využil Pföderl. V závere mohli ešte Slováci streliť potrebný gól, ale Okuliarovu strelu vytesnil Bugl.

"Som hrdý na chlapcov. Vždy chcete vyhrať turnaj, keď máte šancu. Páčilo sa mi však, ako sme hrali proti najsilnejšiemu súperovi na turnaji. Išli sme po nich, atakovali ich. Páčilo sa mi, že sme neustupovali, ani keď sme viedli 2:0 s Nemcami. Všetci dali zo seba všetko," uviedol Ramsay.

Gól z hokejky Pföderla prišiel po vylúčení Okuliara, ktorý trafil do tváre Schinka. Išlo však o veľmi nešťastný moment a preto sa Ramsay nehneval: "Okuliar to nespravil naschvál. Neviním nikoho. V závere hralo veľa vecí proti nám. Aj sme chceli odvolať brankára skôr, už bol na pol ceste, ale stratili sme puk a musel sa vrátiť do bránky. Robili sme však veci tak, ako sme mali. Hráči sa zasa niečo naučili. Verím, že si z toho zoberú veci do budúcnosti. Všetko je o rýchlosti a atakovaní."

Najlepší slovenský hráč zápasu bol brankár Hlavaj, Nemcom zlikvidoval viacero veľkých šancí aj v prvej i druhej tretine. "Bol solídny. Je to veľký chlap, pokryje veľkú časť bránky. Nemám veľmi rád, keď brankár často rozohráva puk a riskuje, ale robil to vtedy, keď sme potrebovali. Hovoril som aj hráčom, ktorí boli na oslabeniach, že sa môžu spoľahnúť na Sama. Páčili sa mi jeho výkony," uviedol Ramsay.

Tréner Slovákov pochválil viacero individuálnych výkonov. Tri góly v troch zápasoch dal Cingel, rovnako trikrát sa presadil aj najlepší strelec českej ligy Okuliar. "Oliver hral veľmi dobre. Používali sme ho na všetky situácie. Bol v oslabeniach aj v presilovkách. Výborne pracuje s hokejkou bez puku, má dobrý cit pre hru. Bol som s ním spokojný. Na konci je to o tom, aby ste posunuli vaše meno vyššie v hierarchii. Je ešte skoro, bude play off, prídu zranenia. Ale keď bol na ľade, cítili sme sa dobre."
Konečná tabuľka:

1. Nemecko 3 2 0 0 1 10:6 6
2. Slovensko 3 2 0 0 1 12:6 6
3. Dánsko 3 2 0 0 1 11:8 6
4. Rakúsko 3 0 0 0 3 5:18 0
/o poradí na prvých troch priečkach rozhodla minitabuľka tímov so šiestimi bodmi/


hlasy po zápase:

Craig Ramsay: "Chalanov musím pochváliť. Hrali dobre, obetavo, nemám im čo vytknúť. Bol to náročný zápas a teší ma, že sme v ňom dokázali zvíťaziť."

Matej Kašlík, autor prvého gólu SR: "Bol to jeden z tých šťastnejších gólov, ale tréner nám povedal aby sme všetko dávali na bránku a tak som buchol do puku a spadlo to tam. Tímový výkon bol lepší ako proti Dánsku, Nemcov sme prekvapili. Ale škoda, že sme nevyhrali celý turnaj."

Lukáš Cingel, autor druhého gólu SR: "Mali sme dobrý začiatok a pohyb, z toho pramenili naše šance. Až na konci zápasu sme sa dozvedeli, že musíme vyhrať o dva góly, škoda, že to nevyšlo."

Peter Čerešňák, kapitán SR: "Podali sme lepší výkon ako včera, sme radi. Chceli sme vyhrať turnaj, ale reparát po zápase s Dánskom nám vyšiel a za to sme radi."

Oliver Okuliar, útočník SR: "Myslím si, že sme hrali dobre, každý tam nechal všetko. Vyhrali sme a to je veľmi dobre. Z toho, že sme nevyhrali turnaj, nemusíme robiť paniku. Škoda, že to nevyšlo proti Dánsku, ale každý ukázal, čo je v ňom. Môj faul v závere bol nešťastný."

Samuel Hlavaj, najlepší hráč zápasu za SR: "Čakali sme, že Nemcom dajú rozhodcovia viac presiloviek, ale nehnevám sa. Ukázali sme, že vieme hrať s každým. Mne sa takto chytá dobre, keď mám veľa práce. Kritická bola druhá tretina, Nemci mali viac tlaku."